Skocz do zawartości

Zdjęcie

Karate shotokan, a karate tradycyjne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

budo_druid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 995 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Karate shotokan, a karate tradycyjne

Gdyby miarą tradycyjności w karate było posiadanie dojo na Okinawie to szół tradycyjnych byłoby mnóstwo. I to jakich :roll:

Napisane zostało

które mają swoje Honbu dojo na Okinawie

Także czytajmy dobrze posty bo takie wtręty niepotrzebne są zupełnie. Po prostu dojo a Honbu dojo to róznica. Choć nie powiem, swoją drogą chciałbym poznać jakie według Riska szkoły tradycyjne są na Okinawie
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Ja cwicze shotokan, choc nie jestem ze wsi ani itkf. Cwicze shotokan-shotokan. I nie mow mi, ze nie cwicze shotokan

A w jakim zwiazku go cwiczysz??
  • 0

budo_piotr85
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 212 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja takze nie cwicze ani w pzk a nie jego podkomisjach...ani w karate tradycyjnym, ale wiem ze cwicze shotokan
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Także czytajmy dobrze posty bo takie wtręty niepotrzebne są zupełnie. Po prostu dojo a Honbu dojo to róznica. Choć nie powiem, swoją drogą chciałbym poznać jakie według Riska szkoły tradycyjne są na Okinawie

Tym razem druid Ty się nie wstrzeliłeś w sedno mojej wypowiedzi. Ale wytłumaczę, że chodziło o negację definicji karate tradycyjnego opartej na tym, że szkoła aby była tradycyjna musi miec kwatere główną lub przedstawicielstwo na Okinawie. A czym się różni dojo od HonbuDojo to wydaje mi się, że wiem :wink: . W kwestii karate tradycyjnego podzielam opinię Dana.
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Raczej u kogo ćwiczysz?
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Raczej u kogo ćwiczysz?

No tak u kogo?? i do jakiego zwiazku ten ktos nalezy??
  • 0

budo_złooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 447 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PZK w Szczecinie.
  • 0

budo_dan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No proszę niechcący wywołalem małą burzę :(

Widzę, że od Waloo nie doczekam się konkretnej odpowiedzi. Mam wrażenie, że wogóle nie przeczytał mojego postu, a jeśli tak to zrobił to pobierznie...

Złoo, jeśli popatrzymy na wydmuszkę z jajka i jajko to z zewnątrz wyglądają podobnie chociaż jedno z nich jest puste...

OK ! Nie lubię się spierać więc proponuję, aby każdy pozostał przy swoim rozumieniu karate i tego co robi 8)

Zatem pozdrawiam kolegów ćwiczących shotokan-shotokan, ćwiczących shotokan-fudokan oraz tych którzy swoje stopnie mistrzowskie zdobywają od shihana Supermena ćwicząc karate wszechgalaktyczne... każdy na swój sposób jest wojownikiem doskonalącym się w sztuce / sporcie walki.
Oss !
  • 0

budo_of10
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam!Osobiscie trenuje Taekwondo i na karate znam sie o tyle o ile interesuje sie wszystkimi sztukami walki.Wedlug artykulu w ostatnim "budojo" taki magazyn o japonskich sztukach walki shotokan t onie to samo co karate tradycyjne tak mowi w wywiadzie jakis mistrz tradycyjnego karate mowi ze na okinawie nie trenuje sie shotokanu itd polecam lekture
  • 0

budo_piotr85
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 212 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

eee of10 robisz zamieszanie....karate tradycyjne to karate japonskie, a na okinawie cwiczy sie karate okinawanskie(glownie).....chyba ze sie myle...

Dan jak klub w ktorym cwicze naleze do Shotokan Ryu Kase Ha, to co cwicze shotokan czy co :?: :)
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dan jak klub w ktorym cwicze naleze do Shotokan Ryu Kase Ha, to co cwicze shotokan czy co :?: :)

Jak sama nazwa wskazuje, jest to wersja shotokanu wg T.Kase. A ponieważ Kase i Shirai działali razem to tak naprawdę bardzo blisko Ci w sumie do WSI. :roll:
  • 0

budo_dan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piotr85 siedzisz na tym forum już trochę więc nie zadawaj śmiesznych pytań :?
ale jeśli rzeczywiście nie łapiesz o czym ja pisałem wcześniej to SRKH jest bardziej oryginalnym shotokanem niż WSI... a dlaczego nie chce mi się już tłumaczyć. Tak samo jak nie chce mi się już tłumaczyć, że shotokan mój, czy Twój to shotokan zupełnie odmienny od "shotokanu" uprawianego w wiekszości klubów w PZK...
  • 0

budo_piotr85
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 212 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiem Dan, to byla taka malutka prowokacja z mojej strony :) :) ....a tak poza tym, jak do tego wszystkiego ma sie shotokai Egamiego, znaczy jak sie ma shotokai do karate tradycyjnego???
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poza tym, jak do tego wszystkiego ma sie shotokai Egamiego, znaczy jak sie ma shotokai do karate tradycyjnego???

Jeśli poczytasz książkę Egamiego i materiały w internecie jakie publikuje teraz shotokai, to dojdziesz do wniosku, że zabrnęli w ślepą uliczkę. Zapomnieli co osiągnął Yoshitaka, a Shigeru wprowadził np. swoje udoskonalenia techniczne, które chyba jednak jedynie pogarszają techniczną stronę jego karate.
  • 0

budo_of10
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a sakd niby japonskie karate sie wzielo hm?? z okinawy wiec tam jest karate tradycyjne w dodatku ile lat tradycji ma karate japonskie a ile kinawianskie hmm? wlasnie wiec trenujac karate wiesz troszku mnie jniz ja trenujac taekwondo

pozdrawiam
  • 0

budo_piotr85
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 212 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a sakd niby japonskie karate sie wzielo hm?? z okinawy wiec tam jest karate tradycyjne w dodatku ile lat tradycji ma karate japonskie a ile kinawianskie hmm? wlasnie wiec trenujac karate wiesz troszku mnie jniz ja trenujac taekwondo

pozdrawiam

jezeli to do mnie to sie mozesz zdziwic ile ja wiem :wink: :wink: ,a na pisma pokroju Budojo to bym sie na twoim miejscu nie powolywal, owszem karate wzielo sie z okinawy, to wie chyba kazdy, a tak poza tym to o co ci chodzi :?: :wink: :wink:
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[...]wlasnie wiec trenujac karate wiesz troszku mnie jniz ja trenujac taekwondo [...]

A jeżeli to do mnie, to odsyłam do wypowiedzi Dana...
  • 0

budo_chemik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 863 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak na marginesie to w Posen jest taki grejt master co to bardzo wiele wie ale niestety niewiele umie.

Ale zawsze chętnie się podzieli swoimi informacjami z ludźmi, którzy mają jeszcze siłę go słuchać, ewentualnie pismo wyda lub coś w tym stylu.

pzdr
  • 0

budo_piotr85
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 212 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sa teoretycy co wola duzo czytac i sa praktycy co wola cwiczyc, ja cwicze i staram sie powiekszac swoja wiedze teoretyczna, po prostu lubie to, bo wedlug mnie dziwnym jest jakosoba z stopniem 2dan nie ma zielonego pojecia o karate okinawanskim, a wie tylko o stylu ktory cwiczy...i to nie do konca...a znam takie...
  • 0

budo_druid
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 995 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak na marginesie to w Posen jest taki grejt master co to bardzo wiele wie ale niestety niewiele umie.

Ale zawsze chętnie się podzieli swoimi informacjami z ludźmi, którzy mają jeszcze siłę go słuchać, ewentualnie pismo wyda lub coś w tym stylu.

pzdr

Kto to taki, jeśli nie tajemnica ?
Ja kojarze tylko jednego, kóry wydawał pismo. Chętnie jednak usłyszę nazwisko bo pisanie
" jest taki jeden grejt master...itp" jakoś nie bardzo mi do Ciebie pasuje
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024