VINGCHUNOWCY (wt,vt,wc)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jeśli chodzi o mnie to na ile znam VT ( a znam tak sobie) to nie wiem czy w YC są aż takie róznice,ale zazwyczaj przy moim dynamicznym wejściu cięzko się zakorzenić żebym nie wywócił, a jak ktoś się silnie zakorzeni to właże na niego jak małpa po drzewie i ...nie ustoi
zwłąszcza że przewaga masy jest zazwyczaj po mojej stronie :wink:
Napisano Ponad rok temu
hehe, ile wazysz?
poszedłem się zważyć -waga objechała skalę - ale jest tylko do 115 :wink:
skończyłem 2 tyg temu masowanie - 123, więc teraz jakieś 116 ... do 106 ze dwa mce
Napisano Ponad rok temu
Ja wychodze z zalozenia, ze jakkolwiekbym byl duzy to zawsze sie znajdzie wiekszy ode mnie, dlatego szukam silniejszych do analizy technik. ostatnio wazylem dosc sporo ale spadlem. teraz mam 200 funtow
(nie wiem ile to kg, bo nie mam takiej wagi)
wyjscia z technik obchwytow sa oczywiscie rozne i najlepiej wychodzic z nich zanim przeciwnik zlapie. ja stosuje jednak rozne dystanse w zaleznosci od przeciwnika: wiekszy, mniejszy, silny, slaby, gruby, chudy, otwiera sie nie otwiera itp, ale mozemy podyskutowac
Napisano Ponad rok temu
,Ja wychodze z zalozenia, ze jakkolwiekbym byl duzy to zawsze sie znajdzie wiekszy ode mnie
też tak uważam - dlatego moja optymalna waga to ok 106kg
z tym że w parterze - a odniesienie było do bjj - każde 5kg które leży Ci na głowie robi różnicę
funt to 0,45kg chyba - więc masz teraz 90kgdlatego szukam silniejszych do analizy technik. ostatnio wazylem dosc sporo ale spadlem. teraz mam 200 funtow
(nie wiem ile to kg, bo nie mam takiej wagi)
ale to co stosujesz masz rzeczywiscie w standartowym YC czy robisz sobie mieszankę na bazie WWC?wyjscia z technik obchwytow sa oczywiscie rozne i najlepiej wychodzic z nich zanim przeciwnik zlapie. ja stosuje jednak rozne dystanse w zaleznosci od przeciwnika: wiekszy, mniejszy, silny, slaby, gruby, chudy, otwiera sie nie otwiera itp, ale mozemy podyskutowac
Napisano Ponad rok temu
każde 5kg które leży Ci na głowie robi różnicę
to znam z wlasnego doswiadczenia
funt to 0,45kg chyba - więc masz teraz 90kg
ooo, to chyba nie jest tak zle jak na moja mase i wiek
ale to co stosujesz masz rzeczywiscie w standartowym YC czy robisz sobie mieszankę na bazie WWC?
techniki, ktore stosuje wystepuja w Weng Chun jak i w wielu poludniowych systemach kungfu, niektore sa nawet podobne do Yong Chun ale maja inne zastosowania.
Jestem fanatykiem tego systemu wiec nie moge sobie pozwolic na zadne mieszanki, staram sie korzystac z calego arsenalu ktory daje mi ten styl.
Ci od Yip Mana nie moga tego stosowac bo uznaja, ze to wbrew zasadom, ze zbyt silowe, no ale trzeba wybaczyc kobietom
Napisano Ponad rok temu
chcialem niesmialo wlaczyc sie w dyskusje monsterow choc samemu waze marne 60 kg i gdzie mi do tak duzych osob ;-)
anyway, czasami mowisz nieglupio:
a czasami pierdykniesz az smutnowyjscia z technik obchwytow sa oczywiscie rozne i najlepiej wychodzic z nich zanim przeciwnik zlapie. ja stosuje jednak rozne dystanse w zaleznosci od przeciwnika: wiekszy, mniejszy, silny, slaby, gruby, chudy, otwiera sie nie otwiera itp,
niby kumasz, ze system dlatego jest spojny, ze zawiera i wszystkie dystanse i ze kazdy (sic!) indywidualnie moze cos skorzystac, a z drugiej strony zaraz wymyslasz bariery, ktore nie istnieja. to chyba oczywiste, ze dla Prostunicy (czy jak on tam sie nazywal) wystarczy wejscie do przodu z pak sao + kuen zeby wygrywac, a w moim skromnym przypadku trzeba sie jednak znacznie lepiej poruszacCi od Yip Mana nie moga tego stosowac bo uznaja, ze to wbrew zasadom, ze zbyt silowe, no ale trzeba wybaczyc kobietom
no ale generalnie zaczynasz gadac z sensem, tak trzymaj!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
choc z drugiej strony ty mozesz miec racje... :wink:
Napisano Ponad rok temu
[znowu post za krotki]
PS. szkoda ze nie ma wczesniejszych materialow video jak dziadek cwiczy z uczniami, niz dopiero te pod koniec zycia, kiedy byl juz schorowany. na podstawie tego spreparowano wiele dziwnych teorii
Napisano Ponad rok temu
a z tego co Ving pokazuje na filmikach to kolejny dowód jak używając te same ruchy można wyprowadzić zupełnie rózne koncepcje
Napisano Ponad rok temu
jesli juz to pewnie na kliszy 8 mm lub szerszej :-)szkoda ze nie ma wczesniejszych materialow video jak dziadek cwiczy z uczniami, niz dopiero te pod koniec zycia, kiedy byl juz schorowany. na podstawie tego spreparowano wiele dziwnych teorii
nie pamietam dobrze, ale chyba LT chwalil sie jakims duzym archiwum zdjec i filmow z dziadkiem Y, tylko to i tak byly zdjatka robione juz po emigracji do HK i zdobyciu slawy u miejscowych. Innych chyba nie ma. Nie kazdy jest tak przewidujacy jak Ty i mimo szalejacych wojen zachowuje dla potomnych archiwa z kazdego etapu zycia Ving :wink:
a wiesz jak dziwnych w praktyce?nawet bardzo dziwnych jak czasami czytam
czas pocwiczyc, pozdrwliajem
Napisano Ponad rok temu
Kiedy bada sie system u zrodel wtedy pewne rzeczy okazuja sie byc zupelnie inne, niz te ktore znalismy dotychczas.
dlatego badajcie zrodla systemu, historie, genealogie oraz formy i ich zastosowania. z nich wiele sie mozna dowiedziec.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tuishou (pchajace dlonie) przemyslenia
- Ponad rok temu
-
Cheng Man Ching (Zheng Man Qing) taiji video clips
- Ponad rok temu
-
PAK HOK
- Ponad rok temu
-
Chin Na
- Ponad rok temu
-
Wejście białego królika...
- Ponad rok temu
-
Postęp w stylach wewnętrznych
- Ponad rok temu
-
Chiński
- Ponad rok temu
-
Pytanko do Taijiquanowcow
- Ponad rok temu
-
pytanie do dachenga...co to jest yiquan?
- Ponad rok temu
-
Ving Chun - Kozle prosze o opinie na ten temat
- Ponad rok temu