VINGCHUNOWCY (wt,vt,wc)
Napisano Ponad rok temu
A WEZ TY SIE DOKLADNIEJ PRZYJRZYJ ZDJECIU - JAK JA TAM STOJE?w WT uzywa sie bocznych, ale w bardzo niewielu sytuacjach, ponieważ zakładamy że szybkość jest mostimportant to pozycja z dwoma ramionami odchylonymi nie wiecej niz 45 do centralnej daje najkrotsze drogi ruchom
Napisano Ponad rok temu
oczywiście zasięg rąk jest nieco krótszy, co się rozwiązuje w takiż to sposób że robimy krok do przodu i jest już ok
Właśnie...ktoś stoi bokiem i ma dalszy zasięg. Robisz krok w przód i uderzasz, a gość stojący bokiem krok w tył i uderza i Ciebie trafia, bo ma większy zasięg, a ty go nie trafiasz :? .
Biega się szybciej do przodu, ale racja jest taka, że większości wypadków człowiek ćwiczący nie WT, szybciej potrafi poruszać się do tyłu niż ćwiczący WT do przodu. No chyba, że się używa specjalnego kroku
Napisano Ponad rok temu
napewno nie bede bronil sie fooksau - to samobojstwo
No własnie Ving. To leci sierp z lewej ręki Twojego przeciwnika, i co wtedy? Powiedzmy, że nie chcesz się cofać z unikiem, tylko np. blok + wejście. Bo ja też nigdy tego fook sao w tym momencie za dobrze nie czułem. O ile to koledzy na treningu mi robili sierpy to jeszcze przy odpowiednim wysiłku działał. Koledzy z boksu przekonali mnie ( bolało :? ), że albo muszę jeszcze fook sao poprawić albo zmienić technikę.
Napisano Ponad rok temu
teoretyzyjemy teraz ale prawdopodobnie wykonalbym wysoki blok jut sao z jednoczesnym uderzeniem ta sama piescia - lub od razu prosty kontrujacy.No własnie Ving. To leci sierp z lewej ręki Twojego przeciwnika, i co wtedy? Powiedzmy, że nie chcesz się cofać z unikiem, tylko np. blok + wejście.
lepiej zmien technike bo fook sao na sierp nie dzialaalbo muszę jeszcze fook sao poprawić albo zmienić technikę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mimo, iz stoje pod katem 45 stopni linia obrony obu rak jest taka sama
dopiero po tej technice mozna wykonac fook sao by otworzyc futke
PS. sorry za jakosc fotki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moja prawa piesc zamienia sie w fook sao i ruchem kau sao otwiera furtke wewnetrzna jego bongsao. moja lewa wu sao gotowa do obrony przed prawym prostym. jesli go wykona moja wu zmieni sie w pak sao by skrzyzowac jego rece. poczym banka z glowyVing, gdzie fook sao ? idzie uderzenie z drugiej reki wiec chyba blokujesz i "zamykasz "
Napisano Ponad rok temu
dalej, inny przyklad obrony na cios z lewej. niski tan sao z piescia
Jezus, na jaki cios? Ludzie, czy ktoś tu widzi uderzenie? Ja chyba ślepy jesdem, ale ja widzę jedynie dwóch nienaturalnie ustawionych panów pozujących do zdjęcia
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Porównaj oba zdjęcia. Przecież pozycje waszych rąk uderzającej i blokującej praktycznie się nie zmieniły. A tak jak on trzyma tę rękę na pierwszym zdjęciu, to żeby uderzyć, to musiałby przemieścić ją do góry. A tu wygląda to po prostu tak, jakbyście się przysunęli do siebie i zetkneli rękami.
K.
Napisano Ponad rok temu
[moja lewa wu sao gotowa do obrony przed prawym prostym. jesli go wykona moja wu zmieni sie w pak sao by skrzyzowac jego rece. poczym banka z glowy
moim skromnym zdaniem to atak druga reka bedzie natychmiast po tym jak wykonasz blok na pierwsze uderzenie( no bo po co ma czekac az mu fook sao zrobisz
Napisano Ponad rok temu
i nie czekal, jego odpowiedz byla natychmiastowa. z tym ze, moje obie rece czuja - w trakcie gdy jedna blokuje druga atakuje. to sie nazywa w weng chun jednoczesnosc obrony i ataku (reakcji) lub koordynacjamoim skromnym zdaniem to atak druga reka bedzie natychmiast po tym jak wykonasz blok na pierwsze uderzenie( no bo po co ma czekac az mu fook sao zrobisz
Napisano Ponad rok temu
nic podobnego. 'GPW' wykonal lewy prosty w moim kierunku (to bylo zaraz po pierwszym zdjeciu).
Chyba na nerkę
No, chyba, że wingchunowcom po prostym tak strasznie ręka opada w dół
OK, już się nie czepiam. Po prostu ni cholery nie widzę tam jakiejkolwiek akcji ani ustawienia rąk, z którego wynikałoby, że doszło do jakiegoś ciosu i reakcji.
K.
Napisano Ponad rok temu
PS. chetnie obejrze wasze fotki z akcji
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam,
(marudny) MacLeod, :wink:
Napisano Ponad rok temu
teoretyzyjemy teraz ale prawdopodobnie wykonalbym wysoki blok jut sao z jednoczesnym uderzeniem ta sama piescia - lub od razu prosty kontrujacy.No własnie Ving. To leci sierp z lewej ręki Twojego przeciwnika, i co wtedy? Powiedzmy, że nie chcesz się cofać z unikiem, tylko np. blok + wejście.
lepiej zmien technike bo fook sao na sierp nie dzialaalbo muszę jeszcze fook sao poprawić albo zmienić technikę.
naupartego to właśnie tak można nazwać fook sao którego kąt między ramieniem a tłowiem wynosi 90 stopni
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tuishou (pchajace dlonie) przemyslenia
- Ponad rok temu
-
Cheng Man Ching (Zheng Man Qing) taiji video clips
- Ponad rok temu
-
PAK HOK
- Ponad rok temu
-
Chin Na
- Ponad rok temu
-
Wejście białego królika...
- Ponad rok temu
-
Postęp w stylach wewnętrznych
- Ponad rok temu
-
Chiński
- Ponad rok temu
-
Pytanko do Taijiquanowcow
- Ponad rok temu
-
pytanie do dachenga...co to jest yiquan?
- Ponad rok temu
-
Ving Chun - Kozle prosze o opinie na ten temat
- Ponad rok temu