Ewolucja aikido
Napisano Ponad rok temu
mówił o tym Hosoda (nie znam ) na czacie Gazety wyborczej kilka dni temu....
S.
Napisano Ponad rok temu
Szukanie starych zapiskow, kogos kto cwiczyl u O,Senseja.. itd.. robi sie z tego studiowanie zabytkow jakas odmiana archeologii..
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Piekne jest wlasnie to, ze aikido mozna tworzyc, rozwijac i jednoczesnie powielac stare wzorce.
Trzeba tylko otworzyc umysl...
"...open your eys, open your mind..." jak to K. Kobain spiewal!
Napisano Ponad rok temu
uwazam,ze jest bardzo interesujacy 8)
Mam nadzieje, ze nie bedzie juz zasmiecany watkami szowinistycznymi czy feministycznymi :wink:
Poczytalam o Dziadku,byl niesamowity,oddal swe dzielo swiatu,a powinien powinien oglosic "wszystkie prawa zastrzezone" :twisted: :roll: :wink:
Witaj Nowy Rok przypomnialo mi sie jak w szkole na lekcji polskiego musialam pisac wypracowania "Co autor mial na mysli,co chcial przekazac z swym dziele" rotfl
Napisano Ponad rok temu
Dziadka z tego co wiem - tyez malo kto rozumiam . Podziwiali go to prawda i byl dla nich Bogiem.. Ale sam O`Sensej krotko przed śmiercia mowił,ze jego jedyna troska jest to ,że sam idzie tą droga.
Napisano Ponad rok temu
Dziadek oddal swe dzielo swiatu,kazdy teraz moze sobie robic co chce z aikido,jedni moga probowac go powielac,isc jego droga i mowic,ze on tak chcial,inni,ze mamy sie rozwijac ,poszukiwac wlasnych rozwiazan ,jak on.
Kazdy ma wybor,dobrze jak wie ,ze ma wybor :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jezeli ktos pyta co poeta mial na mysli a HGW co mial ?
zawsze rozbrajałeś mnie swoją ignorancją
.no coz.. nie cierpie glupoty od pacholectwa .
hmmm... nie da się ukryć, że konsekwentnie w nim trwasz , jednak Świat rozwija się, czy to akceptujesz, czy nie korzystając z wcześniejszych doświadczeń, tylko wymaga to pewnego wysiłku ... ich analizy
Dziadka z tego co wiem - tyez malo kto rozumiam . Podziwiali go to prawda i byl dla nich Bogiem..
zaprzecza tym bzdurom chociazby respektowanie zarówno przez niego, jak i jego kontynuatorów idei kamizy, ale trzeba znać ową koncepcję, zadać sobie trud jej zrozumienia, by co nie co rozjaśnić mroki ciemnoty i nie wypisywać takich tanich bzdur.Być może uważany był przez kogoś za boga, mało to wariiatów ??? jednak czy O`S dążył do takich skrajnych postaw , kłócił bym sie, zaprzeczałoby to to foilozofii drogi DO, którą rozwijał.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie Aiki, z ta ewolucja aikido jest to samo.
Dziadek oddal swe dzielo swiatu,kazdy teraz moze sobie robic co chce z aikido,jedni moga probowac go powielac,isc jego droga i mowic,ze on tak chcial,inni,ze mamy sie rozwijac ,poszukiwac wlasnych rozwiazan ,jak on.
Kazdy ma wybor,dobrze jak wie ,ze ma wybor :wink:
Pasqda, a czy ty mozesz rozwijac fizyke nuklearna? A moze myslisz ze studenci fizyki na uniwerku to moga robic?
oczywiscie ze NIE
poniewaz nie sa jeszcze wystarczajaco dobrzy w te klocki, nie? A obecne 6 dany to sa wlasnie na poziomie studentow z uniwerku i to nie koniecznie tych z ostatniego roku rotfl Wielu 8 danow to tez ma daleka droge jeszcze przed soba. Choc taki Watanabe sensei (8 dan Hombu dojo Aikikai )cwiczy juz aikido bezdotykowe - malo sie nie zabilem ze smiechu ogladajac jego popisy....
A wiesz czemu tak sie dzieje? Bo uke POMAGA wykonywac techniki i ludzie wpadaja w zludzenie mistrzostwa.
Roznica jest taka, ze Dziadkowi nie trzeba bylo pomagac, jemu bylo obojetne, i tak potrafil zrobic swoje.
Tak ze zanim dojdzie ktos do poziomu Dziadka, to nie ma zadnej mowy o jakimkolwiek rozwijaniu, zmianach, swojej drodze itp. Tylko ignoranci sie ludza ze tak moga czynic 8)
Napisano Ponad rok temu
Pasqda, a czy ty mozesz rozwijac fizyke nuklearna? A moze myslisz ze studenci fizyki na uniwerku to moga robic?
oczywiscie ze NIE
poniewaz nie sa jeszcze wystarczajaco dobrzy w te klocki, nie? A obecne 6 dany to sa wlasnie na poziomie studentow z uniwerku i to nie koniecznie tych z ostatniego roku rotfl Wielu 8 danow to tez ma daleka droge jeszcze przed soba. Choc taki Watanabe sensei (8 dan Hombu dojo Aikikai )cwiczy juz aikido bezdotykowe - malo sie nie zabilem ze smiechu ogladajac jego popisy....
A wiesz czemu tak sie dzieje? Bo uke POMAGA wykonywac techniki i ludzie wpadaja w zludzenie mistrzostwa.
Roznica jest taka, ze Dziadkowi nie trzeba bylo pomagac, jemu bylo obojetne, i tak potrafil zrobic swoje.
Tak ze zanim dojdzie ktos do poziomu Dziadka, to nie ma zadnej mowy o jakimkolwiek rozwijaniu, zmianach, swojej drodze itp. Tylko ignoranci sie ludza ze tak moga czynic 8)
Ale mnie chodzi o cos innego, Dziadek byl WIELKI bo nauczyl sie wszystkiego od swych wielkich owczesnych nauczycieli,wykorzystal ich wiedze i wiedze setek wczesniejszych wojownikow,dodal cos od siebie i dodal cos co ludzie zachodu lekcewaza-religie,wiedze ezoteryczna,rownowage czterech elementow ,roznie mozna to nazwac.
Nadal nowy ton sztuce walk ,inny wymiar,pewnie ,ze daleko nam do niego.
Nie kazdy sie rodzi z predyspozycjami do tworczych rozwiazan,wiekszosc bedzie tylko caly czas sie uczyc,uczyn innych i probowac osiagnac poziom Dziadka. Ale nie mozna wykluczyc,ze pojawi sie osobowosc ,umysl nowatorska,ktora nauczy sie aikido jak kiedys Dziadek jujutsu (troche upraszczam,wiadomo,ze jego wiedza byla szersza) i rozwinie je,zmieni je.
Przeciez nie odkrywam Ameryki, sztuki walki przez wieki ulegaly zmianom,dlaczego aikido mialo by stac w miejscu,czym sie stanie ,jesli nie pojdzie z duchem czasu,muzyka okresu baroku?
Ja niestety nic nie zmienie ani w fizyce nuklearnej, ani w aikido, dobrze bedzie jak zmienie swoje zycie :wink: ,ale to nie oznacza ,ze nowatorow nie ma na swiecie,moze wlasnie teraz sie rodzi..
Szczepan czy Ty i Twoi nauczyciele naprawde wiedza jakie bylo aikido Dziadka? I o co mu chodzilo? Ja nie ironizuje,ja mam watpliwosci,nie upieram sie ,ze mam racje,w koncu to dyskusja.
Zmianami jest to,ze nic nie jest takie jak Dziadkowe,aikido jest teraz takie jak nasi mistrzowie,takie jakiego sie nauczyli od uczniow Ueshiby,i bedzie takie jakie bedzie przekazane przyszlym pokoleniom.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
katana
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś wie gdzie w wawie można trenowac iaido ?
- Ponad rok temu
-
shiho-łokieć
- Ponad rok temu
-
Polskie Yoshinkan Aikido...
- Ponad rok temu
-
AIKIDO o poranku, gdzie w Wa-wie?
- Ponad rok temu
-
krótka relacja ze stażu z Tamura sensei we Frankfurcie/Menem