Pierwsza rolka
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie speeda mi brakuje by wstac, ale jest jakis ostatnio sukces u mnie - nie podpieram sie kolanem..
Dzis trening poprobuje sobie wiecej ushiro ukemi.
Dzieki za rady
Napisano Ponad rok temu
generalnie podczas padu przez bark nie wale plecami, raczej sie po nich turlam i podczas padow mnie nic nie boli... zaczynaja mnie bolec plecy jak tylko zejde z maty!
moze powinnam tam zamieszkac...?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako uchideshi? Doskonaly pomysl!!zaczynaja mnie bolec plecy jak tylko zejde z maty!
Co do bolu, to moze masz za slabe miesnie brzucha? Bo wtedy caly ciezar ciala musi trzymac kregloslup i miesnie plecow. Polecam robic systematycznie, przez kilka miesiecy brzuszki. Zacznij od malej ilosci i stopniowo zwiekszaj.
Rob tez rozciagania po kazdym treningu, przynajmniej 10 minut.
Napisano Ponad rok temu
O dzizas, co za horror, amortyzacja taka prowadzi wprost do kontuzji nadgarstkow przestraszonyamortyzując się dłońmi na wysokości pośladków.
APAS (przerażony konstrukcją logiczną powyższego opisu)
Przewrot do tylu zaczyna sie od kolyski do tylu. Piecset kazdego wieczoru. To powoduje ze sie stopniowo uczy jak sie "rozpedzic" poprzez odpowiednie przemieszczenie ciezaru ciala. I wtedy rolka do tylu nie ma dla nas tajemnic :wink:
Ach, i najwazniejsze, z rolki do tylu za kazdym razem sie wstaje ale tak zeby nie dotknac kolanami tatami. My to robimy poprzez nie podkladanie tylniej nogi na plasko w ushiro ukemi.
Napisano Ponad rok temu
Jako uchideshi? Doskonaly pomysl!!zaczynaja mnie bolec plecy jak tylko zejde z maty!
Co do bolu, to moze masz za slabe miesnie brzucha? Bo wtedy caly ciezar ciala musi trzymac kregloslup i miesnie plecow. Polecam robic systematycznie, przez kilka miesiecy brzuszki. Zacznij od malej ilosci i stopniowo zwiekszaj.
Rob tez rozciagania po kazdym treningu, przynajmniej 10 minut.
tak jak juz pisalam gdzies wczesniej w tym topicu, zrobienie codziennie wieczorem troche brzuszkow pomaga, wiec to chyba musi byc to
a co do zamieszkania jako uchidechi, to eee chyba nie, ja za duzy zmarzluch jestem a w budojo jest okropecznie zimno :> no, chyba ze mnie ktos przytuli...
Napisano Ponad rok temu
Z tego powodu napisałem, że zginasz się w pasie wpół... Zmienia się środek ciężkości i wysokość, z której spadasz i obciążenia na nadgarstki są znacznie mniejsze... Tak zresztą ćwiczy się przewrót gimnastyczny, uczą tego na AWF-ach... I przy takim przewrocie przenosisz OBIE nogi symetrycznie nad głową, zaś potylica ma kontakt z matą - bez sensu z aikidockiego punktu widzenia, ale ułatwia ćwiczenie wyrzutu nóg...O dzizas, co za horror, amortyzacja taka prowadzi wprost do kontuzji nadgarstkow przestraszony
No, to wszystko święta prawda...Przewrot do tylu zaczyna sie od kolyski do tylu. Piecset kazdego wieczoru. To powoduje ze sie stopniowo uczy jak sie "rozpedzic" poprzez odpowiednie przemieszczenie ciezaru ciala. I wtedy rolka do tylu nie ma dla nas tajemnic :wink:
Ach, i najwazniejsze, z rolki do tylu za kazdym razem sie wstaje ale tak zeby nie dotknac kolanami tatami. My to robimy poprzez nie podkladanie tylniej nogi na plasko w ushiro ukemi.
Napisano Ponad rok temu
Klękasz na macie na obu kolankach. Tułów prosty, rączki luźno opuszczone i splecione na tyłku. W tej pozycji upadasz do przodu. Upadając trzeba jak najbardziej wygiąć się do tyłu. Wyginasz się po to, żeby centralnie nie przypieprzyć twarzą w matę. Chłopakom trudniej, ponieważ przy tym padzie trochę sobie miażdżą graty...
Przypominam, rączki cały czas splecione na tyłku (swoim ;-) ).
Więc jak ?
Pozdrawiam :-)
Napisano Ponad rok temu
Wyginanie, miazdzenie. 8O Toż to czyste SM.Słuchajcie, a robicie coś takiego?
(...)
Upadając trzeba jak najbardziej wygiąć się do tyłu. Wyginasz się po to, żeby centralnie nie przypieprzyć twarzą w matę. Chłopakom trudniej, ponieważ przy tym padzie trochę sobie miażdżą graty...
Napisano Ponad rok temu
Słuchajcie, a robicie coś takiego?
Klękasz na macie na obu kolankach. Tułów prosty, rączki luźno opuszczone i splecione na tyłku. W tej pozycji upadasz do przodu. Upadając trzeba jak najbardziej wygiąć się do tyłu. Wyginasz się po to, żeby centralnie nie przypieprzyć twarzą w matę. Chłopakom trudniej, ponieważ przy tym padzie trochę sobie miażdżą graty...
Tia, tesh to czasami robimy. U nas nazywają to 'przewrót skazańca'... dość trafne określenie jak dla mnie... ... brrrrr... jak sie nie przetoczy po kancie miednicy mozna potem cienko piszczec
Wilczan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A do tylu jak rolke robisz? tez przez glowe??? Jak nie, to dotad cwicz ushiro ukemi, az cialo nabierze dobrego przyzwyczajenia, czyli ksztaltu podczas rolkowania. Bo rolke do przodu czy do tylu robi sie uzywajac tej samej formy ciala.no kurde, szlag mnie trafi. cwicze od roku a caly czas mam problem z mae ukemi. nauczylam sie zle i robie zle. chodzi o to, ze przetaczam sie przez glowe zamiast miec ja z boku. i probowalam miliona sposobow, zeby sie tego oduczyc i nie moge. ktos ma jakis pomysl jak sie oduczyc zlego wykonywania mae?
Hope it helps.
Napisano Ponad rok temu
Zostawałem na macie po treningu tak długo, i ćwiczyłem aż wyszło. Trzeba byc odrobinę upartym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwiazde na koniec treningu jakos robie, ale jak przychodzi gwiazda na jednej rece, albo bez rak to kapituluje Jestem dosc sporych gabarytow i wydaje mi sie, ze to moze miec jakis wplyw na zrecznosc i szybkosc w czasie tych fiksow.
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie do seba vel moon
- Ponad rok temu
-
Problem...
- Ponad rok temu
-
Rozwoj aikido
- Ponad rok temu
-
e-book "Omoto-kyo i aikido" juz dostepny!
- Ponad rok temu
-
Stefek w figurce
- Ponad rok temu
-
Jak zostać członkiem
- Ponad rok temu
-
Yoshinkan Aikido
- Ponad rok temu
-
moralne rozerki