Pierwsza rolka
Napisano Ponad rok temu
u mnie -łopatka... przy szybkim ataku uke nie jest w stanie wyciągnąć reki do amortyzacji. Jeżeli wyciąga to coś było nie tak z atakiem (skoczył). A może z tej beczki.. jak uke ma amortyzować pad jeżeli ma rekach bokken lub jo? khem?
Aiki
nie lata, nie zionie ogniem...
Napisano Ponad rok temu
Ja mam wspomnienia, bo zlamalam sobie obojczyk wlasnie w czasie ukemi. I zeby to bylo na pierwszym treningu, toby mi nie bylo glupio. A tak w pieknym stylu wybilam sie, klasycznie zlozylam, a potem uslyszalam trzask pekajacej kosci.
Wiem, to zalosne...
Napisano Ponad rok temu
Mnie to ominęło. Przyszedłem na aikido po kilku latach jeżdżenia konno. pady w aikido w porównaniu z upadkiem z konia to pryszcz..
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
PERUN
Napisano Ponad rok temu
na rolkach nie jezdze, nie jezdzilam i nie bede jezdzic, apage...
a co do ukemi, to psiakrew, jak sie ich szybko nie naucze porzadnie to bede zmuszona przestac trenowac (od kilku treningow plecy mnie nachrzaniaja po jednej stronie przy kazdym bardziej gwaltownym ruchu - nie widze innej przyczyny, jak tylko nieumiejetnie wykonywane ukemi... am i right?)
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieje ze uczysz sie robic rolki z kolan? Dopiero jak te masz dobrze obcykane to mozesz obic z pozycji stojacej, inaczej bedziesz faktycznie walic plecami o mate.nieumiejetnie wykonywane ukemi... am i right?)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do jazdy na rolkach to przez 4 lata wszystkie jezdzilem z kolega i skakalismy po wszystkich slupkach i murkach !
Napisano Ponad rok temu
jak to "z kolan"?!? jakos nie wyobrazam sobie zrobienia przewrotu przez bark z kolan...
A ja widziałam :wink:
Napisano Ponad rok temu
8Ojak to "z kolan"?!? jakos nie wyobrazam sobie zrobienia przewrotu przez bark z kolan...
Wiesz Ty co... jeśli u was w dojo nie uczą wykonywania TEGO zaczynając z poziomu kolan, to ja mam dla ciebie jedynie słuszną radę - zmień dojo tak szybko jak to tylko możliwe, zanim uszkodzisz się na dobre.
W.
Napisano Ponad rok temu
jak to "z kolan"?!? jakos nie wyobrazam sobie zrobienia przewrotu przez bark z kolan...
oj Kantele - popracuj nad wyobraźnią, bo bedzie Ci w życiu ciężko :wink: 8)
Napisano Ponad rok temu
Kiedys jechal grzecznie za jakims samochodem, i jak ogladal sie do tylu
wzorem miszcza mariana, tez odkreci sobie lusterka wsteczne.
bo prawdziwi twardziele odcinaja sobie tez hamulce.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo cie boli ? Odrazu ze stania.....hmm..... Ostro zaczynacie.
Rolka z kolan jest wazna
1) Przyzywczjasz cialo
2) Lepiej robisz potem Rolki stojace
3)Przydaje sie przy technika siedzacych czy tam Suwari waza.
4)Ladnie wyglada
5).... jak beda kiedys na olimpiadzie wyscigi UKEMI to wieksza szansa maja nasi Aikidocy bo maja lepsza technike niz wasi
Napisano Ponad rok temu
To najlepszy sposób nauki rolek dla początkujących... A zaawansowanym przydaje się również w wielu sytuacjach, choćby w suwari wazajak to "z kolan"?!? jakos nie wyobrazam sobie zrobienia przewrotu przez bark z kolan...
Napisano Ponad rok temu
Kiedys jechal grzecznie za jakims samochodem, i jak ogladal sie do tylu
wzorem miszcza mariana, tez odkreci sobie lusterka wsteczne.
bo prawdziwi twardziele odcinaja sobie tez hamulce.
I wyrywają kierownicę gratulacje za odgrzebanie topicu widać jak sie chce to można
A tak swoją drogą ból oznacza raczej złe wykonywanie rolki. jak będa inne techniki boleć też będziesz dawać sobie spokój z ich wykonywaniem????
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spróbuj tak:jak to "z kolan"?!? jakos nie wyobrazam sobie zrobienia przewrotu przez bark z kolan...
Klęknij na prawym kolanku, połóż z prawej strony lewej stopy obie dłonie. Najpierw tuż obok stopy dłoń lewą paluszkami do siebie a obok dłoń prawą paluszkami w kierunku jazdy. Przyciągnij bródkę do klatki, spójrz w tył przez prawie ramie i... hopsa, fiknij rolkę przez lewy bark. Ale nie upadaj boczkiem na plecki. Do tego klękając na prawym kolanku pamiętaj aby prawa łydka i stopa była ułożona prostopadle do kierunku jazdy. Będzie Ci łatwiej wstać.
Powodzenia :-)
A teraz tradycyjnie poproszę o łabądek przedstawiający dziadka łapiącego błyskawice w słoiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie do seba vel moon
- Ponad rok temu
-
Problem...
- Ponad rok temu
-
Rozwoj aikido
- Ponad rok temu
-
e-book "Omoto-kyo i aikido" juz dostepny!
- Ponad rok temu
-
Stefek w figurce
- Ponad rok temu
-
Jak zostać członkiem
- Ponad rok temu
-
Yoshinkan Aikido
- Ponad rok temu
-
moralne rozerki