Trening domatora
Napisano Ponad rok temu
Chciałem się dowiedzieć jaki trening, dietę i suplementy dostosować do.. trzynastolatka.
Więc cóż.. Mam 13 lat i chcę trenować. Od razu mówię, że nie ma być to trening na tzw. ' pięć minut ' lecz długotrwały, być może i wyczerpujący trening.
Do tej pory trenuję od półtorej miesiąca i widać wielkie zmiany w kondycji. Bardzo mi się poprawiła.
Właśnie chciałbym aby ktoś z Was doradził mi jak dopasować treningi.
Myślę, że dobry byłby trening domatora, bo na siłownię jestem chyba jeszcze za młody, a trening domatora by mi bardzo pomógł.
Jaką dietę pod siebie dopasować?
Cóż powiem szczerze, że za bardzo dużego wyboru nie mam i na pewno dieta sama mi nie wystarcza bo od 7:00 do 16/17:00 jestem w szkole lub na jakiś dodatkowych treningach itp.
Co do suplementów. Dostałem tydzień temu 2 blistry kreatyny, zażywam ją, ale nie wiem czy powinien był..
Ze względu, że wagę mam idealną do wzrostu, to nie wiem co robić!
Bardzo prosiłbym o pomoc!
PS. Proszę nie pisać, że jestem za młody bo tak wiele osób mi mówi, niestety ale na mnie to nie skutkuje
Napisano Ponad rok temu
Witam!
Chciałem się dowiedzieć jaki trening, dietę i suplementy dostosować do.. trzynastolatka.
Więc cóż.. Mam 13 lat i chcę trenować. Od razu mówię, że nie ma być to trening na tzw. ' pięć minut ' lecz długotrwały, być może i wyczerpujący trening.
Do tej pory trenuję od półtorej miesiąca i widać wielkie zmiany w kondycji. Bardzo mi się poprawiła.
Właśnie chciałbym aby ktoś z Was doradził mi jak dopasować treningi.
Myślę, że dobry byłby trening domatora, bo na siłownię jestem chyba jeszcze za młody, a trening domatora by mi bardzo pomógł.
Jaką dietę pod siebie dopasować?
Cóż powiem szczerze, że za bardzo dużego wyboru nie mam i na pewno dieta sama mi nie wystarcza bo od 7:00 do 16/17:00 jestem w szkole lub na jakiś dodatkowych treningach itp.
Co do suplementów. Dostałem tydzień temu 2 blistry kreatyny, zażywam ją, ale nie wiem czy powinien był..
Ze względu, że wagę mam idealną do wzrostu, to nie wiem co robić!
Bardzo prosiłbym o pomoc!
PS. Proszę nie pisać, że jestem za młody bo tak wiele osób mi mówi, niestety ale na mnie to nie skutkuje
na pewno jestes za mlody na kreatyne ;] - minimum 16 lat ( choc jak kto woli sobie szkodzic niech bierze wczesniej - nie moj oranizm wiec mi to wisi co ktos zrobi )
co do treningu: - pompki wszelkiego rodzaju, z obciazeniem
- podciaganie na drazu
- i cwiczenia silowe ( oczywiscie nie obciazajace krekoslupa: nie powinienes wykonywac Martwego Ciagu, i wszelkich przysiadow, wszystko staras sie wykonywac na siedzaco
co do cwiczen to ten link: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
skorzystaj z niego
co do diety, niestety szkola ;p ale do szkoly mozesz wziac kanapki z chleben razowym, rano staraj sie jest platki owsiane, do tego 2 jajka, banan, po szkole tz przed treningiem zjedz posilek bogaty w weglowodany np. paczke ryzu i do tego piers z kurczaka, po treningu to samo, na noc zjedz sobie twarog albo tunczyka
rozpisalem Ci wszystko ogolnie bo narazie nie wezmiesz sie porzadnie za cwiczenia a inna dieta Ci nie potrzebna ;p jak chcesz rosnac to powinines jesc wszystkiego wiecej ;p tylko pamietaj o brzuchu zebys go nie zalal
pozdrawiam
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Dieta jest ok, dziś jest niedziela i jak do tej pory jem wszystko co trzeba i jw. napisałeś, nie zalewam się
Co do suplementów. Może masz rację że nie warto w tym wieku brać kreatynę.
Mam znajomego który też w tym siedzi już długo, długo i mi polecił aminokwasy..
On sam mi mówił, że jak miał dwanaście lat to już zaczął brać i na ekspanderze ćwiczyć, a już 2 lata później zaczął kredkę brać. Cóż, jest już teraz kulturystą i jego wygląd robi na pewno wrażenie, to mu uwierzyłem
Właśnie mam pytanie. Jakie suplementy mógłbym brać, chodzi mi głównie o aminokwasy - doradźcie mi
Drugie pytanie. Jest jakaś tabela produktów z zawartością białka itp.? I ile na mój wiek powinien jeść białka w/w itp.?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Dzięki wielkie. Co do treningu, mam pytanie jak często go wykonać, ile razy w tygodniu?
Dieta jest ok, dziś jest niedziela i jak do tej pory jem wszystko co trzeba i jw. napisałeś, nie zalewam się
Co do suplementów. Może masz rację że nie warto w tym wieku brać kreatynę.
Mam znajomego który też w tym siedzi już długo, długo i mi polecił aminokwasy..
On sam mi mówił, że jak miał dwanaście lat to już zaczął brać i na ekspanderze ćwiczyć, a już 2 lata później zaczął kredkę brać. Cóż, jest już teraz kulturystą i jego wygląd robi na pewno wrażenie, to mu uwierzyłem
Właśnie mam pytanie. Jakie suplementy mógłbym brać, chodzi mi głównie o aminokwasy - doradźcie mi
Drugie pytanie. Jest jakaś tabela produktów z zawartością białka itp.? I ile na mój wiek powinien jeść białka w/w itp.?
Pozdrawiam.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - tabela
W cyklu na masę zachowaj następujące proporcje: Białka 25%, Węglowodany 60%, Tłuszcze 15%.
Dzienna dawka białka to 2 - 3 gramy na kilogram masy ciała. Organizm nie wchłonie jednorazowo więcej niż 50 gramów białka, dlatego należy rozłożyć spożycie białka na kilka razy w ciągu dnia.
suplementy: na uzupelnienie diety: gainer po treningu, bialko na noc ( jesli nie masz tawrogu albo tunczyka ), lub zamiast tych dwóch kup bulka - 50 % wegli, 50 % bialka, Aminokwasy calodniowe + L-glutamine
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
A co do w/w to ile przypada na kg ciała?
Co do suplementów. To gainery brać? A co oprócz tych gainerów, coś jeszcze?
Napisano Ponad rok temu
Aha. To ja ważę ok. 50kg to mam 100-150g białka dziennie. Spoko
A co do w/w to ile przypada na kg ciała?
Co do suplementów. To gainery brać? A co oprócz tych gainerów, coś jeszcze?
z tym bialkiem to tez tak nie do konca .. bo produkty zawierajace bialko nie sa 100% bialkiem
rano posilek: platki owsiane + jajka
w szkole wiadomo kanapki jaj duzo warzyw owocow mozesz zrobic kanapki z serem zoltym
po szkole dobrze by bylo jakbys zjadl 2 paczki ryzu, jedna odrazu po szkole ( potem trening ) i nastepna po treningu, do tych oby dwóch dan dodaj piers z kurczaka, jakis owoc, a na dobranoc twarog
w szkole zamiast jednego sniadania moglbys wypic gainerka, bezposrednio po treningu tez gainerka
aminokwasy na szybsza regeneracje
trening 3-4 razy w tygodniu nie dluzszy nic 70 min, w dni nie treningowe biegaj - tak aby w czasie biegu spokojnie mowic - biegaj 30 minut
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
A co do suplementów, mógłbyś napisać do mnie na Gadu?
Mój numer Gadu-Gadu: 9496313
PS. Nawet jak będę na zaraz wracam, to pisz
Napisano Ponad rok temu
Dietę ułożyłem wraz z Chowanskym, za co wielkie dzięki
Dieta po obliczeniu zawiera 150/200g białka na 50/55kg ciała
Mam jeszcze pytanie, czy w moim wieku warto ćwiczyć na siłowni?
Napisano Ponad rok temu
Ok, dietę i suplementy już mam.
Dietę ułożyłem wraz z Chowanskym, za co wielkie dzięki
Dieta po obliczeniu zawiera 150/200g białka na 50/55kg ciała
Mam jeszcze pytanie, czy w moim wieku warto ćwiczyć na siłowni?
tak jak Ci mowilem to juz zalezy od Ciebie ;p wiesz jakich cwiczen unikac, a co do diety to doluz tam troche nabialu
WTF ?