Re: Jaki trening najlepszy...
Mam w związku z tym pytanie: czy chcąc schudnąć (nie na wadze tylko wizualnie) mogę przez np. pierwszy miesiąć stosować trening na mase mięśniową, a potem zabrać się do treningu redukcyjnego?
wpierw act (trening adaptacyjny) pozniej w twoim przypadku moze to byc trening cykliczny
w necie znalazłem rozpiske na takie właśnie ćwiczenia redukcyjne. Czym to się różni od innych ćwiczeń?
cwiczenia na redukcji sa to glownie cwiczenia izolowane z uzyciem sztangielek, wyciagow. bardzo krotkie przerwy miedzy seriami max 1 minuta. z czego pozniej powinienes je skracac do 30-45 sek. duza liczba powtorzen nie schodzaca ponizej 15
A może mam zacząć od treningu na rzeźbę?
lepiej zacznij od ogolnorozwojowki czyli act. w przeciwnym razie nie bedziesz przystosowany na taki ostry trening
zdaję sobie sprawę, że zobowiązuje mnie dietka (ale jaka?
) i aeroby
oczywiscie ze redukcyjna (malo wegli, duzo bialka ktore przyspieszy metabolizm i aminokwasy z bialka ochornia miesnie). przy duzej podazy bialka dobrze wrzucic dodatkowo glutamine ktora bedzie odprowadzac nadmiar amoniaku
I z tą dietą też mam problem, bo nie wiem czy mogę stosować dietę redukcyjną i jednocześnie ćwiczyć na masę mięśniową czy jak
jedno wyklucza drugie. masa to dieta masowa duza ilosc wegli i cwiczenia podstawe z uzyciem duzych ciezarow. redukcja to jak pisalem malo wegli dzieki czemu organizm jak niema energii czerpie ja z bialek a pozniej tluszczy i male ciezary. bo na duzych bys nie wyrobil takiego tempa (15 powtorzen 45 sekund przerwy i znow kolejna seria).
reasumujac po act proponuje trening cykliczny tam masz kilka etapow poprawiania swojej sylwetki. w uproszczeniu cos takiego. pracujesz nad masa przez 2-3 miesiace, pozniej rzezbisz zdobyta mase i spalasz zbedny tluszcz, pozniej pracujesz nad sila bo wieksze ciezary to lepszy bodziec do rozwojow miesni. pozniej regeneracja i od poczatku caly cykl. przydalyby sie jeszcze jakies dodatkowe suplementy pomagajace w redukcji tluszczu lub chociaz powstrzymujace jego powstawania nawet przy sporej nadwyzce kalorycznej (to dla osob ktore nie maja diety w ten sposob unikaja odkladania nowego tluszczu) lub suplementy ograniczajace lakniete (slodyczy, bialego pieczywa, itd.)