Wymażony kulturysta czyli ektomorfik, duzo pytan :)
Napisano Ponad rok temu
Stwierdzilem ze cosz tym trzeba zrobić w wieku 21 lat i troche przytyć. Bardzo prosze o rade w zakresie odzywiania i treningów (generalnie jestem dosyc sprawny fizycznie)
Myśle ze najłatwiej bedzie to wypunktowac
1. najbardziej chce poprawic barki i klate (czyli jak 80% ludzi )
2. Nie mam zamiaru byc wielki jak stodola, chce wygladac przyzwoicie i miec w miare ładną rzezbe
3.rzecz jasna chcialbym finalnie wazyc ~85 kg
4.Obecnie dysponuje laweczka, prosta i ukosna w gore, kompletem sztang i ciezarow, hantle no i spora dozą zapału
5. Dieta nie liczac suplementow nie ma praktycznie ograniczen finansowych, aczkolwiek wolałbym rzeczy łatwe do przygotowania
6. plan cwiczen poczatkowo to godzina co dwa dni
7. Na suplementy nie wiecej jak 120PLN./ miesiecznie
CHciałbym tez zeby mi ktos wytłumaczyl czy m sie roznia rodzaje suplementow, co jak wpływa na organizm itd i co polecacie w mojej sytuacji
Z checią tez poczytam jakies strony o przekrojowym podejsciu do tematu
Pozdrawiam
p.s. sorry jezeli zdublowalem posta lub tez wstrzelilem sie nie w ten dział, wydawał mi sie on odpowiedni
Napisano Ponad rok temu
moze kto inny na razie pomoze
rada: wykorzystaj ten czas studiujac forum - kopalnia wiedzy (mozesz uzyc funkcji szukaj)
Daj mi, Panie, mestwo, abym chcial zmienic to, co mozliwe. Daj mi cierpliwosc, abym potrafil zniesc to, czego zmienic nie moge. Daj mi tez rozum, abym umial odroznic jedno od drugiego.
dla wlasnego dobra czytajcie regulamin !! nieznajomosc nie usprawiedliwia wykroczen;
regulamin forum odzywianie: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Na początku trening przez 1-2 miesiące ogólno rozwojowy (podwieszone również na forum).Kiedy już skończysz trening ogólny ,aby przybrać na masie musisz robić odpowiedni trening.Przede wszystkim daną partie robisz raz w tygodniu osobiscie polecam plan :
PON : klatka + triceps
ŚRO: grzbiet + triceps
Pt : barki +nogi
lub
PON : klatka +biceps
ŚRO : grzbiet + triceps
PT : barki nogi
Jeżeli chodzi o stronki to kreatyna.pl , kulturystyka.pl kulturystyka.pl/atlas (tu masz ćwiczenia zaprezentowane i opisane bardzo obszernie i jasno włącznie z pokazniem ćwiczeń.Jakbyco to wal na forum bo są goscie co sie znaja :-)
Pozdrawiam
Pozdrowienia w podpisie za pomocą skryptów są nieszczere i prostackie
Napisano Ponad rok temu
I teraz mam pytanko, czy dieta ta jest oparta na sposobie przyswajania, czasu itd czy tylko ze wzgledu na wartosci odzywcze.
Do czego dąże, otóz do tego czy n.p. mając tabele wartosci odzywczych wytyczne moge sobie ustalic diete inna niz wymieniona. Pytanie wynika z tego ze jak sobie pomysle ze n.p. przez miesiac mam wsuwac nonstop to samo to mi sie niedobrze robi
Napisano Ponad rok temu
Pamietaj zeby każdy posiłek zawierał białko ,żeby organizm mógł na bieżąco je
przyswajać.
Pozdrawiam
Pozdrowienia w podpisie za pomocą skryptów są nieszczere i prostackie
Napisano Ponad rok temu
nie tylko wartosci odzywcze, a takze czas przyswajania, indeks glikemiczny itp.I teraz mam pytanko, czy dieta ta jest oparta na sposobie przyswajania, czasu itd czy tylko ze wzgledu na wartosci odzywcze.
nie mniej mozesz starac siem cos sam ukladac korzystajac z tablic, jak cos skrobniesz - wrzuc na forum to siem sprawdzi
Daj mi, Panie, mestwo, abym chcial zmienic to, co mozliwe. Daj mi cierpliwosc, abym potrafil zniesc to, czego zmienic nie moge. Daj mi tez rozum, abym umial odroznic jedno od drugiego.
dla wlasnego dobra czytajcie regulamin !! nieznajomosc nie usprawiedliwia wykroczen;
regulamin forum odzywianie: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam i thx ;-)