Wołowina Al’mette z Aromatycznym Ryżem
ENERGETYCZNE I SYCĄCE DANIE
Składniki :
Udziec wołowy - 150g
Pomidor – 2szt.(350g)
Ogórek konserwowy – 2szt.
Cebula – 0,5szt.(50g)
Kukurydza konserwowa – 30g
Papryka zielona ’mała’ – 0,5szt.(50g)
Almette z ogórkiem i ziołami – 20g
Jogurt Naturalny – 50g
Ryż brązowy – 100g
Natka pietruszki – 20g
Oliwa z oliwek – 10g
Jak to zrobić :
Wołowina Al’mette
Oczyszczamy , mielimy wołowinę (na średnim oczku) , pomidora kroimy w kostkę , ogórka konserwowego w pół księżyce , cebulę w drobną kostkę , paprykę w kostkę . Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno . Wołowinę doprawiamy czarnym mielonym pieprzem , solą morską , kurkumą , ostrą i słodką papryką . Rozgrzewamy oliwę na patelni , wrzucamy cebulę , 2-3min później dorzucamy ogórki smażymy chwilę , dodajemy wołowinę i kukurydzę. Po 5-7min dorzucamy pomidory , podlewamy wodą i doprawiamy szczyptą papryki słodkiej , ostrej i kurkumy . Dusimy 5min pod przykryciem po czym odkrywamy , dodajemy almette i dusimy do momentu kiedy pomidory się rozgotują , sos odparuje i zrobi się gęsty . Po osiągnięciu oczekiwanej konsystencji , dodajemy jogurt , mieszamy , ściągamy z ognia i mamy gotowe . Doprawiamy do smaku.
Aromatyczny Ryż
Zagotowujemy wodę , wrzucamy ryż , przykrywamy i gotujemy ok15min po czym dodajemy natkę , paprykę , sól morską , liść laurowy i gotujemy dalej . Po ugotowaniu , cedzimy , wyciągamy liść laurowy resztę mieszamy z ryżem i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Wartości odżywcze :
Białko – 45g w tym 13g niepełnowartościowe
Tłuszcze – 21g w tym 6g nasycone
Węglowodany – 101g
KCAL – 773 – KCAL
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dodatkowe info :
Jeżeli pozwala nam na to czas , parzymy i obieramy pomidory ze skóry .
Jeżeli posiadamy ryż w torebce , otwieramy i sypiemy luzem do gotowania .
Poziom wody nie powinien przekraczać 5 cm poziomu ryżu(kontrolujemy i dolewamy wodę żeby nie przypalić ryżu)
Długość duszenia i redukowania jest zależna od ilości wody , którą podlejemy potrawę .
Aut.UkaniU
Bon apetit .