Składniki:
- 100g płatków owsianych zmielonych
- 400g płatków Corn Flakes zmielonych
- 300g odzywki białkowej
- 100g kakao ( zalecam dać
połowę czyli 50g ja jednak lubię gorzką czekoladę i zdecydowałem się na mocniejszy smak kakao)
- cukier waniliowy 32g (można dodać laskę wanilii lub olejek waniliowy jeżeli macie)
- 300g masła orzechowego
- słodzik i woda (wody dodajemy na oko)
- wiórki kokosowe 40g
Wykonanie:
Płatki owsiane i kukurydziane mielimy na pył, mieszamy powstałą mąkę z kakao, wiórkami kokosowymi i białkiem. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy aż stanie się dosyć ciepła, wrzucamy cukier waniliowy i słodzik mieszamy , dodajemy masło orzechowe i mieszamy na gładką masę, w razie problemów podgrzewamy delikatnie naczynie. Gotowy zaczyn wlewamy do naszej "mąki" i wyrabiamy ciasto jak na pizze. Dzielimy na porcje i rozprowadzamy na blasze (grubość około 1.5/2cm). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Z tak przygotowanego ciasta otrzymujemy około 1150g batoników
Wartość odżywcza całości:
- białko zwierzęce 240g
- białko roślinne 106g
- węglowodany 431g
- tłuszcze 148g
Wartośc energetyczna - 4600 kcal
Wartośc energetyczna jednego batonika 115g - 460kcal
- białko ogółem 34.5g
- węglowodany 43.1g
- tłuszcze 14.8g
Smacznego

