Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nierównomierne ćwiczenie brzucha

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

ssadur
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nierównomierne ćwiczenie brzucha
Witam. Od kilku tygodni codziennie trenuję brzuch. Stwierdziłem, że realizowanie całego programu a6w w późniejszych etapach jest zbyt czasochłonne więc obrałem inną taktykę i codziennie ćwiczę jedną serię po (już dzisiaj) 20 powtórzeń (zaczynałem od mniejszej ilości potem ją co jakiś czas zwiększałem). Problem w tym, że mam można powiedzieć problemy z kolanem w prawej nodze, przez co podnoszenie prawej nogi w czasie ćwiczeń jest dla mnie trudne. Wydaje mi się, że to przez to (pewności nie mam) wpływ ćwiczenia na prawą stronę brzucha jest mniejszy (staram się ją napinać najmocniej jak się da, ale może i tak to wychodzi słabiej niż w lewej nodze). W związku z tym jak już dzisiaj (po około miesiącu codziennych ćwiczeń) pojawiają się jakieś pierwsze oznaki ładniejszego brzuszka, to cała lewa strona jest dużo lepiej uformowana.
W związku z tym, pojawia się moja prośba o rady. Zastanawiam się, czy można by to wyrównać np podnosząc prawą nogę o 2 sekundy dłużej niż lewą w czasie ćwiczenia pierwszego i piątego. Albo np robiąc osobno oprócz tego "a6w" zwykłych brzuszków, w których leżę z ugiętymi nogami z tą różnicą, że ugiętą bym miał tylko prawą nogę. Co o tym myślicie ? Co byście zrobili na moim miejscu ? Z góry dziękuję za pomoc. Dla dodania wiarygodności dołączam 2 zdjęcia :
Dołączona grafika
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dołączona grafika
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
(na nich wygląda to trochę gorzej niż w rzeczywistości, ale niewiele)
  • 0

koksu123
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3648 postów
125
Bardzo Dobra
  • Zainteresowania:SW, siłownia, motoryzacja.
  • Staż [miesiące]:Ciągle rośnie :)
  • Wzrost [cm]:172
  • Waga [kg]:76

Napisano Ponad rok temu

Re: Nierównomierne ćwiczenie brzucha
Możesz spróbować przetrzymać te 2 sekundy dłużej przy słabszej nodze, ale nigdy też nie będzie idealnie, zawsze mięśnie brzucha są trochę nie równe :siema:
  • 0
Uwierz w swoje możliwości i osiągnij swój cel ! ;)

ssadur
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A macie może pomysł na jakieś ćwiczenie, które by działało tylko na prawą stronę brzucha? Np takie, żebym teraz wstrzymał się z robieniem tego co robię, a zaczął robić coś podbudowujące prawą stronę aby ta nadgoniła lewą a dopiero wówczas powrócić do obecnych ćwiczeń.
  • 0

koksu123
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3648 postów
125
Bardzo Dobra
  • Zainteresowania:SW, siłownia, motoryzacja.
  • Staż [miesiące]:Ciągle rośnie :)
  • Wzrost [cm]:172
  • Waga [kg]:76

Napisano Ponad rok temu

Myślę że jest to bez sensu.. Wystarczy zrobić tak jw napisałem :siema:
  • 0
Uwierz w swoje możliwości i osiągnij swój cel ! ;)