Jak ćwiczyć
Napisano Ponad rok temu
Mam już dietke ułozoną przez was.Teraz mam kilka pytań dotyczących treningu ogólnorozwojowego.
Jak mam wykonywać poszczególne ćwiczenia treningu?Tzn po koleji czy naprzemiennie.np:
BARKI
-wyciskanie sztangi z klatki piersiowej i zza karku w siadzie 6x 6-10
-wyciskanie sztangi podchwytem z klatki w staniu-3x 6-10
czy moze tak
-wyciskanie sztangi z klatki piersiowej i zza karku w siadzie 1
-wyciskanie sztangi podchwytem z klatki w staniu 1
2.Pytanie
Lepiej jest robić treningi izlolwane.Tzn jednego dnia np nogi i brzuch a drugiego bic i klata.Jak myślicie?
Nie będe was meczyl o trening bo sam sobie go ułoże z tego co mam.Prosze was tylko o odpowiedz na powyższe pytania.
Z góry dzięki za wszystko!!!!!
Napisano Ponad rok temu
Witam!!!
Mam już dietke ułozoną przez was.Teraz mam kilka pytań dotyczących treningu ogólnorozwojowego.
Jak mam wykonywać poszczególne ćwiczenia treningu?Tzn po koleji czy naprzemiennie.np:
BARKI
-wyciskanie sztangi z klatki piersiowej i zza karku w siadzie 6x 6-10
-wyciskanie sztangi podchwytem z klatki w staniu-3x 6-10
czy moze tak
2.Pytanie
Lepiej jest robić treningi izlolwane.Tzn jednego dnia np nogi i brzuch a drugiego bic i klata.Jak myślicie?
Nie będe was meczyl o trening bo sam sobie go ułoże z tego co mam.Prosze was tylko o odpowiedz na powyższe pytania.
Z góry dzięki za wszystko!!!!!
Siemanko
Więc słuchaj, jeżeli chodzi o kolejność ćwiczeń to uważam, ze powinnieneś robić dane ćwiczenie w kompletnej ilości serii: rób 4 serie danego ćwiczenia a potem następne ćwiczenie znów w kilku seriach. Oczywiście błędem nie jest łączenie ćwiczeń. Zazwyczaj robi się je w superseriach, ale jest to skierowane dla zaawansowanych zawodników (żeby nie było: nie mówie że ty nim nie jesteś ). Poza tym superserie robi się zazwyczaj po to żeby wyrzeźbić dany mięsień. Z większym ciężarem działa też dodatnio na rozbudowę masy.
Natomiast z tego co wiem (a troche książek sobie przeczytałem) to trening izolowany polega na tym, że wykonujesz ćwiczenia w taki spobób żeby jak najbardziej odizolować ćwiczony mięsień od pozostałych, czyli np. robisz ćwiczenie na biceps to nie robisz go hantalmi stojąc tylko na modlitewniku (w ten sposób nie napinasz w tak dużym stopniu mięśni brzucha, nóg, pleców i nie pomagasz sobie ruchami ciała itd.). To o czym ty piszesz ("jednego dnia np nogi i brzuch a drugiego bic i klata") to standardowy rodzaj treningu. 1 dnia robisz dane zazwyczaj 2 partie mięśni a kolejnego inne partie. Jeżeli chcesz robić trening jednego dnia na wszystkie partie mięśni to poczytaj o treningu "obwodowym" lub "stacyjno-obowodowym". Są one polecane jednak głównie początkującym w okresie wejściowym do treningu. Na dłuższą metę i chęć osiągnięcia poważnego sukcesu, nie mają sensu choćby dlatego, że robiąc większymi ciężarami nie dasz szans na regenerację mięśnią.
PZDR