Hej. Mam 23 lata, jestem troche zalany, nic nie trenuje, praca powiedzmy biurowa - operator maszyn, wiekszosc zmiany siedze i pisze papiery. W tym roku ide na studia, szczesliwie sie sklada, ze bede mial przedmioty, ktore wymagane sa w rekrutacji do szkol oficerskich, mat-fiz-ang-inf.
Zauwazylem, ze jest coraz latwiej dostac sie do SO, ale mimo wszystko zalezy mi na sprawnosci a uczyc sie po prostu lubie.
Wiek 23, waga ~85, wzrost ~170, bf pewnie okolo 20-22%, super byloby miec okolo 12-15. Co do maxow - nie wiem. Chce wyrobic sprawnosc na poziomie umozliwiajacym mi przejscie sprawdzianu wf do SO, moze i do JS jak GROM czy FORMOZA - sam wf tam nie jest wiele trudniejszy od SO(gdzie pragne podkreslic, ze mowie o samym wfie - nie chce glupich dyskusji - nie bagatelizuje sprawnosci oficerow/komandosow WP).
Chce plywac, biegac, trenowac silowo i SW (boks lub karate - jeszcze mam czas na rozwazenie). By te treningi byly efektywne chce wyrobic sobie jakies podstawy, np.do konca wakacji. Nie wiem czy podciagnie sie aktualnie 3 razy..
Czy polaczenie Armstronga(5x/tydzien) + Marszobiegow(3x/t) + Roweru stacjonarnego(3x/t) + abs ii (2x/t) bedzie okej, by wyrobic sobie podstawy pod trening silowy, plywanie, sw i trening biegowy, z poczatku stalym tempem, nastepnie z wlaczeniem interwalow?
Odzywianie bedzie stopniowo ulepszane, planuje tez suplementacje - bialko, w ramach uzupelnienia brakow, makro bede liczyl +/- zwazajac na odpowiednia podaz bialka, ograniczenie cukrow prostych i NKT - przynajmniej takie zalozenie na poczatku.
Prosze o pomoc. Pozdrawiam!
Poprawa sylwetki, sprawnosci, byc moze szkola oficerska?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Hmm.. no jest z tego co widać po danych(waga, wzrost), że jest tu lekka nadwaga.. Trzeba się wziąć za siebie
Jeśli masz ochotę, biegać, pływać itd.. to nic trudnego! Tylko liczą się chęci i własne dążenie do celu. Podstawy są bardzo ważne. Jeśli masz możliwość chodzenie na siłownię to po prostu wykupujesz karnet, przychodzisz tam(z początku) 3x w tygodniu(pon,śr,pt). Jeśli nie masz czasu oraz możliwości trenujesz w domu - dobrze się tu sprawdzi kalistenika, czyli treningi z wykorzystaniem własnego ciała jako obciążenie.. kupujesz wtedy drążek - podciągasz się, wykonujesz pompki, przysiady i inne tego typu ćwiczenia. Tyle aktywności, które wypisałeś w ciągu tygodnia niestety nie są dobrym pomysłem.. jest tego zbyt dużo i choć wiem, że zawsze początkujący mają zawsze więcej motywacji to jednak z czasem jej brakuje, ponieważ zbyt dużo oczekują na samym początku. Z pewnością wystarczy tu aktywność tlenowa jak i beztlenowa.
Trening siłowy 3x/week, do tego możesz dorzucić 2xweek cardio czy boks, karate czy coś innego, co pozwoli Ci zdać te egzaminy
Dieta - bardzo ważny aspekt. Wyklucz na pewno fast-food'y, gazowane napoje i inne cukry.. staraj się jeść w miarę zdrowo i wybierać zdrowsze produkty. Na razie odpuść sobie suplementy, naucz się diety
„Be strong, u never know who you are inspiring”