Dzień dobry, jestem Pawlicki, dawniej pracujący jako trener a obecnie w spoczynku. Mam 43 lata a od 14 roku życia do 35 roku byłem na podestach ciężarowych a potem tylko siłownie.
Prowadziłem własną firmę zajmującą się treningami (ale wiem że w obecnym czasie zginąłbym bo są lepsi).
Mam ciekawe zapiski które chciałbym tutaj podać. Od rodzajów diet dla poszczególnych grup sportowych i dla osób o małym i dużym obciążeniu sportowym. A także po AWFie przestawić pełny program prowadzenia ćwiczeń kulturystycznych. Pozwólcie mi tak mój skromny wkład przedłożyć Wam na jedynym takim forum. Dlaczego? Ponieważ wracam do żelastwa i jestem w trakcie ich przygotowań.
Po przeczytaniu moich zapisków z AWFu, w szczególności osób które porywają się na twarde akcje dietetyczne, proponuje aby dopasować na początku do wyglądu i zobaczyć jak rozpocząć od samych aerobów o lekkim natężeniu siłowym ale ciągłym zwiększaniu pojemności tlenowej. Robiąc to w ten sposób - będzie na przyszłość oszczędność czasu i zdrowia.
ZAPRASZAM SERDECZNIE.
Standardowa dieta ketogeniczna
Standardowa dieta ketogeniczna (SKD) jest tym, o czym większość ludzi myśli, gdy wspomniano o diecie ketonowej. Jest to dieta, która ma bardzo niską zawartość węglowodanów, umiarkowaną zawartość białka i wysoką zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz szybko stracić tłuszcz i wykonujesz tylko czynności o niskiej lub umiarkowanej intensywności (np. Chodzenie, jazda na rowerze, joga i lekkie podnoszenie ciężarów), SKD może być dla ciebie idealną dietą.
Przy takim podejściu do diety węglowodany muszą być znacznie ograniczone. Spożycie 30 g lub mniej węglowodanów dziennie jest zwykle wymagane, aby wywołać ketozę (która jest jednym z głównych celów ograniczenia tak bardzo konsumpcji węglowodanów). Limity Keto carb będą się różnić w zależności od osoby, ale ogólną zasadą jest unikanie owoców, skrobi, dodanych cukrów i innych pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów netto.
Podstawowymi źródłami węglowodanów w SKD będą warzywa, orzechy, nasiona i wysokotłuszczowe produkty mleczne o niskiej zawartości węglowodanów. Aby uzyskać bardziej szczegółowe spojrzenie na to, co zjesz na SKD, sprawdź naszą listę keto.
Celowana dieta ketogeniczna
Ukierunkowana dieta ketogeniczna (TKD) polega na spożywaniu węglowodanów w czasie treningu (zwykle 30-60 minut wcześniej) i śledzeniu SKD w każdym innym czasie. TKD zapewnia nam prosty sposób na utrzymanie wysokiej wydajności ćwiczeń i promowanie uzupełniania glikogenu bez przerywania ketozy na długi czas.
Ta strategia żywieniowa jest zazwyczaj zalecana dla dwóch określonych grup ludzi: (1) Osoby, które potrzebują węglowodanów, aby zwiększyć ich wydajność, ale nie mogą lub nie będą uczestniczyć w długich odcinkach węglowodanów u osób z CKD lub (2), które właśnie rozpoczynają program ćwiczeń i nie są gotowe do wykonania ilości ćwiczeń potrzebnych do optymalizacji diety CKD.
Jeśli wykonujesz tylko ćwiczenia typu cardio lub aktywność o niskiej lub umiarkowanej intensywności, TKD (i CKD) nie jest dla ciebie - trzymaj się SKD zamiast tego.
Cykliczna dieta ketogeniczna
Cykliczna Dieta Ketogeniczna (CKD) to dieta, która łączy dzień (dni) ładowania węglowodanów ze standardową dietą ketogenną. Zwykle używają go ludzie bardziej zaawansowani pod względem intensywnych ćwiczeń fizycznych. Kulturyści i sportowcy są doskonałym przykładem ludzi, którzy powinni używać CKD, ponieważ ich trening wymaga dużej objętości i intensywności, aby zoptymalizować ich wydajność. Przy tak dużej objętości i intensywności prawie niemożliwe jest, aby trenowały najlepiej bez pomocy węglowodanów.
Z tego powodu najlepiej jest dla nich wprowadzić dni podawania węglowodanów raz lub dwa razy w tygodniu, aby w pełni uzupełnić zapasy glikogenu, tak aby miały odpowiednią ilość cukru, aby zasilić ich treningi.
W przeciwieństwie do TKD, gdzie głównym celem jest utrzymanie poziomu cukru we krwi i glikogenu mięśniowego na umiarkowanym poziomie do treningu, celem CKD jest całkowite uzupełnienie glikogenu podczas ładowania węglowodanów i wyczerpania glikogenu oraz zwiększenie poziomu ketonów między ładunkami węglowodanów. Jednak oba podejścia dietetyczne pozwolą czerpać korzyści z węglowodanów i ketozy.
Reasumując:
Standardowa dieta ketogeniczna
Najczęściej, pasuje najlepiej dla większości ludzi. Zwykle uważany za najlepszy w przypadku utraty tłuszczu i ogólnych korzyści zdrowotnych. Działa dobrze dla wszystkich ćwiczeń aerobowych i wytrzymałościowych (bieganie, jazda na rowerze itp.)
Ukierunkowana dieta ketogeniczna
Spróbuj tego, jeśli czujesz się okropnie, gdy ćwiczysz i tracisz dużą wydajność, nawet po tym, jak jesteś na SKD przez 5 tygodni. Wprowadź 20 - 30 gramów szybko działających węglowodanów 30 minus przed treningiem. Powinno to być stosowane przez osoby podnoszące ciężary na poziomie niekonkurencyjnym.
Cykliczna dieta ketogeniczna
Spróbuj tego, jeśli jesteś kulturystą na konkurencyjnym poziomie, a TKD nie daje wystarczająco dużo energii podczas długich treningów. Uzupełnianie złożonych węglowodanów 1 - 2 dni w tygodniu. Wykorzystaj swoje treningi, aby wyczerpać zapasy glikogenu.