Mam 16 lat 165 cm wzrostu i waże 53 kg. Trenuje od 6 miesięcy. Moje treningi opierają się głównie na ćwiczeniach z własna masa ciała. Tylko na barki, triceps, klate i biceps dodaje sobie ćwiczenia z ciężarami.
W przypadku barków jest to wyciskanie hantli nad głowe i unoszenie rąk z hantlami.
W przypadku tricepsa robie uginanie francuzkie nad czoło
W przypadku klatki tak jak już pisałem wyciskanie sztangi na ławeczce i rozpiętki z hantlami na ławeczce.Gdy robie wyciskanie to staram się wykonywać je z jak najlepsza technika tzn. zciągam łopadki, wypinam klate i cofam barki.
W przypadku bicepsów to zwyczajne podnoszenie sztangi
Cięzar biore zawsze taki żeby w 1 serii zrobić od 10 do 12 powtórzen czyli tyle ile dam rade z takim ciężarem. Faza ekscentryczna i koncentryczne trwa u mnie ok 2 sekund, w ostatnich kilku powtórzeniach tylko 1 sekundę.
W przypadku ćwiczen z ciężarami jak i z własna masą robie każde ćwiczenie 4 serie po 10-12 powtórzen z ciężarami i 14-16 z własna masą. Tak czuje mięsnie podczas wykonywania ćwiczeń.
Ćwiczenia z własna masą to głównie różnego rodzaju pompki, brzuszki, dipy, podciągania na drążku. Dużo by zajęło rozpisanie tego wszystkiego ale jeśli trzeba to mogę rozpisać.
Nie konsultowałem się z żadnym trenerem. Wyliczyłem sobie moje dzienne zapotrzebowanie i dodałem do tego 300 kcal i wyszło mi 2100kcal dziennie. Białka stanowią ok 21%, tłuszcze 19% a węglowodory 60 %. Śpie 8 godzin dziennie. Dodatkowych aktywności raczej nie mam.
Jeszcze co do klatki to pomyślałem ze wypisze tez te ćwiczenia z masa ciała. Są to: pompki z nogami na podwyższeniu, pompki z rękami na podwyższeniu, pompki łucznika i dipy z nachyleniem do przodu.
To chyba wszystko jeśli cos jeszcze jest ważne a nie napisałem to dajcie znać