Skocz do zawartości


Zdjęcie

Korzyści związane z enzymami proteolitycznymi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

aniajlover
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2711 postów
  • Pomógł: 72
190
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Puławy
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Kulturystyka naturalna, fitness,body-building kobiet, dieta LC, LCHF,
  • Staż [miesiące]:nadal coraz więcej

Napisano 2 miesiące temu

Korzyści związane z enzymami proteolitycznymi

Enzymy najczęściej kojarzone są ze względu na ich znaczenie w trawieniu, ale w rzeczywistości są  niezbędne dla wszystkich znanych nam procesów fizjologicznych. Enzymy składają się z aminokwasów, są wydzielane przez organizm w celu katalizowania funkcji biologicznych. Teraz przejdźmy do ich działań.

 

w31.png

 

 

Zidentyfikowano ponad 3 000 różnych enzymów, a niektórzy eksperci szacują, ze może być ich od 50 000 aż do 70 000 !! Jak można się domyślać, każdy enzym ma inną funkcję: można przyrównać je do specjalistycznych kluczy, które są dopasowane do poszczególnych zamków(czyli reakcji biochemicznych).

 

Oto niektóre z działań jakie enzymy pełnią w Twoim ciele:

  • * produkują energię
  • * usuwają toksyczne odpady
  • *zwalczają infekcję i przyspieszają gojenie się ran
  • * rozkładają tłuszcz we krwi
  • *regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • *zmniejszają stan zapalny
  • *regulują hormony
  • *pobierają składniki odżywcze do komórek
  • *spowalniają proces starzenia się

 

ananas%20na%20trawienie.jpg?itok=5iINnBM

 

Znaczenie enzymów proteolitycznych

 

Twój żołądek i trzustka tworzą enzymy zwanymi proteazami lub enzymami proteolitycznymi.  które rozkładają białka pokarmowe i ciała obce oparte na białkach. W naszych jelitach działają jako pomoce trawienne; we krwi jako środki czyszczące krew, które zwalczają stany zapalne i przywracają równowagę układowi odpornościowemu poprzez:

 

1. rozbicie obcych białek we krwi powodujących stan zapalny

 

2. ułatwienie usuwania białek zapalnych za pośrednictwem krwi i układu limfatycznego

 

3. usunięcie fibryny który, przedłuża stan zapalny. Fibryna to materiał krzepnięcia, ograniczający przepływ krwi(znajduje się w krwiobiegu jak i tkance łącznej-takie jak mięśnie). Komórki rakowe również ukrywają się pod osłoną fibryny, by uniknąć ich wykrycia. Uważa się, że fibryna zwiększa szansę na przerzuty, bo jest w stanie zbijać komórki rakowe. Kumulacja fibryny jest odpowiedzialna za tkankę bliznowatą w uszkodzonych mięśniach czy w miejscach operowanych. Jeśli nagromadzenie jej jest duże może spowodować, że przepływ krwi jest słaby z powodu niskiej aktywności enzymatycznej. Blizny mogą prowadzić do chronicznych problemów..Nadmiar fibryny bierze udział nawet(!) w nadciśnieniu. Kiedy fibryna jest we krwi zaczyna ograniczać jej przepływ do kluczowych obszarów w naszym organizmie. Wtedy organizm rekompensuje wzrost ciśnienia krwi, by ''popchnąć'' krew tam, gdzie musi płynąć. Nadmiar fibryny we krwi zwiększa ryzyko zawału serca i/lub udaru. Objawy nadmiaru fibryny we krwi obejmują: zmęczenie. słaba zdolność gojenia się ran, zapalenia, wysokie ciśnienie krwi.

 

4. zmniejszenie obrzęku w rejonie objętym procesem zapalnym

 

5. znaczące zwiększenie siły działania makrofagów i komórek zabójczych

 

Wynika  z tego, że każda choroba, z którą mamy do czynienia w naszych czasach może skorzystać na podwyższonym poziomie enzymów we krwi. Może to być m.in.:

  • nowotwór, półpasiec, problemy trawienne, zapalenia stawów, fibrocystyczna choroba piersi, niewydolność trzustki, alergie, SM, miażdżyca tętnic, wirusowe zapalenie wątroby typu C, zapalenie zatok ; oskrzeli, astma, ból pleców, zmęczenie, fibromalgia, wysokie ciśnienie krwi, przepuklina dysku, skręcenia, mięśniaki, infekcje bakteryjne; wirusowe; pleśniowe; grzybicze, zawał serca i udar.

Podczas, gdy nasze ciała produkują je są przypadki w których suplement proteolityczny może być pomocny. Pierw jednak upewnij się czy robisz to właściwie by osiągnąć zamierzony efekt. Po zjedzeniu posiłku enzymy będą działały jako środki wspomagające trawienie co przyspieszy rozkład białek w diecie. Po zażyciu na pusty żołądek przechodzą one przez układ trawienny i wchodzą w krążenie krwi. Tak więc, w przypadku skutków ogólnoustrojowych muszą być one przyjmowane pomiędzy posiłkami. Inaczej nie będą miały efektu metabolicznego; ogólnoustrojowego.

 

Enzymy mogą być pomocne w walce z chorobą wirusową

 

bakterie-wirus.jpg

 

Co ciekawe wiele genów wirusowych zawiera proteazy serynowe, jedną z sześciu klas enzymów proteolitycznych wytwarzanych w organizmie(!), a zdolność enzymu do rozkładania wiązań serynowych w dowolnym wirusie także pomaga organizmowi chronić się przed wirusami. Enzymy proteolityczne mogą zabijać szkodliwe bakterie, drożdże, grzyby.

 

Jak wyjaśniono w raporcie naukowca zajmującego się nutraceutyką Jonem Baronem, dyrektorem Baseline Health Foundation:

 

Prawie wszystko, co sprawia, że jesteśmy chorzy, jest białkiem lub jest chronione białkiem i dlatego podlega kontroli enzymów proteolitycznych.

 

Twoje DNA przechowuje kod dla wszystkich białek i enzymów twojego ciała. W gruncie rzeczy Twoje DNA jest rośliną produkującą białko.

 

Choroby genetyczne są wynikiem Twojego DNA, która nie produkuje tych białek i enzymów  lub robi to w sposób niewystarczający lub nadmierny

 

Bakterie, wirusy, drożdże i grzyby są chronione przez białka.

 

Atakowanie tych białek jest kluczem do ich zniszczenia.

 

Alergeny pokarmowe to prawie wszystkie białka

 

Komórki rakowe są chronione przez białka

 

Enzymy proteolityczne mają zdolność trawienia i niszczenia opartej na białku osłony obronnej każdego patogenu, alergenu, co prowadzi do ich ostatecznej eliminacji.

 

Ponadto  rak przeprogramowuje produkcję enzymów w organizmie, by przyspieszyć ich własny wzrost i chronić się przed układem odpornościowym.

 

Dodatkowe enzymy proteolityczne mają zdolność zmiany tej dynamiki.

 

Jak enzymy pomagają zapobiegać chorobom serca?

 

skutki-zaniedba%C5%84-serca.jpg

 

Francuscy naukowcy zaproponowali również, że bakterie mogą odgrywać znaczącą i przyczynową rolę w chorobie wieńcowej oraz, że enzymy proteolityczne mogą zapobiegać atakom serca nie tylko poprzez obniżenie stanu zapalnego i rozkładania fibryny ale także poprzez niszczenie szkodników. Teorię tą podkreśla artykuł o enzymach układowych autorstwa Michaela Sellara.

 

Wiadomo, że zawał serca i udar są związane ze stanem zapalnym dlatego też białko C-reaktywne może przewidywać choroby serca. Co ciekawe naukowcy odkryli wysokie poziomy bakterii w tętnicach co sugeruje, że właśnie białko C-reaktywne jest podwyższone. Funkcja tego białka powstrzymuje rozprzestrzenianie się bakterii w organizmie, a ponieważ enzymy hamują degradację płytek krwi, co pomaga układowi odpornościowemu zwalczać patogeny i rozkładać fibrynę.

 

Chociaż enzymy redukują stany zapalne i uważaliśmy, że to wszystko, co robią...

 

teraz uważamy, że głównym celem enzymów układowych to układ odpornościowy.

 

Uważam, że choroba serca jest chorobą immunologiczną, chociaż oczywiście nie całkowicie, związane z bakteryjnymi patogenami i innymi bakteriami. 

 

Rodzaje i źródła enzymów proteolitycznych

 

3 główne enzymy proteolityczne wytwarzane w naszych układach pokarmowych to: pepsyna, trypsyna i chymatopepsyna. Suplementy dostarczające te konkretne enzymy pochodzą głównie od krów lub świń. Inne cenne enzymy znajdują się w owocach: papaja, ananas (to dwa najlepsze źródła!)  Papaja zawiera enzym papainę -enzym, kiedyś stosowany jako środek zmiękczający mięso, podczas, gdy ananas zawiera enzym bromelainę, znana jest ze swoich zdolności do hamowania zapaleń. Właściwości przeciwzapalne w dużej mierze mają zdolność do hamowania migracji neutrofili. Inne produkty spożywcze zawierające enzymy to: kiwi, imbir, szparagi, kapusta kiszona, kimchi, naturalnie fermentowane jogurty i kefiry. Regularne spożywanie tych produktów zapewni Ci właśnie te 3 najważniejsze enzymy- a jeśli będziesz je jeść między posiłkami, na pusty żołądek, zapewnią one omówione wcześniej już korzyści systemowe.

 

produkty-spozywcze-przeciwzapalne-i-proz

 

Z drugiej strony suplementy zawierające enzymy zapewnią Ci też inne enzymy w bardziej skoncentrowanych formach i mogą być bardziej korzystnie jeśli walczysz z przewlekłymi chorobami i/lub jesz głównie przetworzoną żywność.

 

Rozpatrując suplementowanie poszukaj poniższych i pamiętaj by spożywać je razem z posiłkami:

1. im więcej proteazy tym lepiej! Barron zaleca szukanie formuły zawierającej co najmniej 200 000 UHT(jednostki hemoglobiny, podstawa tyrozyny)

 

Enzymy pochodzenia roślinnego tolerują kwas żołądkowy znacznie lepiej niż te pochodzenia zwierzęcego, więc szukaj tych wegetariańskich formuł, by zmaksymalizować korzyści. Niektóre składniki nieenzymatyczne(tj. papaina, bromelaina, rutyna i/lub imbir) mogą pomóc zwiększyć skuteczność tych enzymów.

 

Przeciwwskazania

 

Podczas gdy enzymy są dobrze tolerowane i bezpieczne dla nas występują także wyjątki

  • *stosujesz leki na receptę
  • * masz/miałeś operację w przeciągu 2 tygodni
  • *masz wrzód żołądka
  • *jesteś w ciąży lub karmisz
  • * bierzesz antybiotyki
  • *masz/miałeś reakcję alergiczną na ananas lub papaję

Jeśli obecnie przyjmujesz niesteroidowe leki przeciwzapalne przeciwbólowe i chcesz przyjmować enzymy to pamiętaj o tym, by odczekać choć godzinę. Enzymy są korzystniejsze  niż leki, ponieważ skutecznie obniżają stan zapalny i wspierają zdolność organizmu do samo uzdrawiania.

 

Mam nadzieję, że docenicie jak ważne są dla nas enzymy proteolityczne dla ogólnego stanu zdrowia. Wiele korzyści związanych z nimi wynikają z ich zdolności do rozkładania białek we krwi i w tkankach miękkich w ten sposób kontrolują stan zapalny w ciele, naprawiają układ sercowo-naczyniowy, optymalizują  przepływ krwi, wspierają układ odpornościowy i ogólnie poprawiają zdolność ciała do regeneracji i leczenia. Jednym z najprostszych sposobów na uzyskanie jak największej liczby enzymów w organizmie jest spożywanie dużych ilości świeżej i  ekologicznej żywności.. zwłaszcza owoców, sfermentowanych potraw, w tym warzyw, surowych żółtek, produktów mlecznych, tj. jogurt, kefir. Surowy ocet jabłkowy to kolejne źródło enzymów.  :innocent:

 

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


Użytkownik aniajlover edytował ten post 2 miesiące temu

  • 1

„Be strong, u never know who you are inspiring”


Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 5409 postów
  • Pomógł: 170
371
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:6 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano 2 miesiące temu

Re: Korzyści związane z enzymami proteolitycznymi

Dla problemów trawiennych i pokarmowych to naprawdę spore wsparcie! Nawet suplementy białkowe coraz częściej wykorzystują w swoim składzie wspomniane kompleksy enzymatyczne aby poprawić przyswajalność produktu, a także wyregulować pracę systemu pokarmowego. Za artykuł - jak zawsze plusik!


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018