Użytkownik Piotr1991 edytował ten post Ponad rok temu
Masa czy rzezba?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie już redukcja. Ulany trochę już jesteś a jak samopoczucie? Jak wyniki siłowe?
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Chyba faktycznie jestem juz za gruby i zaczne od nowego roku redukcje
Napisano Ponad rok temu
Sila rosnie a samopoczucie coraz lepsze.
Chyba faktycznie jestem juz za gruby i zaczne od nowego roku redukcje
Wydaje mi się że to będzie dobry pomysł. Po malu od nowego roku, będziesz miał dużo czasu na redukowanie z głową a nie dieta 1000 kalorii, milion godzin cardio itp. Odpocznij przed święta i do dzieła.
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie tylko redukcja - pamiętaj jednak o podstawach, czyli trening siłowy fbw 3x w tygodniu (co drugi dzień), ALBO jeśli split, to niech to będzie split 4 dniowy.
Wybierz albo 3x w tygodniu FBW, albo 4x w tygodniu SPLIT.
Do tego aeroby początkowo od 20 minut, a z czasem do 45 minut - aeroby masz robić w dni wolne od treningu siłowego lub jeśli to niemożliwe, to PO SIŁOWNI.
Pamiętaj aby aeroby wykonywać od 2 do 3 razy w tygodniu (początkowo 2 razy).
Z czasem jak już dojdziesz do aerobów 3x w tygodniu po 45 minut zamień aeroby na wykonywane 2x w tygodniu KONIECZNIE TYLKO W DNI BEZ SIŁOWNI interwały.
Aby ustalić zapotrzebowanie kaloryczne skorzystaj z tego:
Co do diety, to ma być redukcyjna, ale z LEKKOujemnym bilansem kalorycznym.
Czyli np. potrzebujesz 3000 kcal dla utrzymania wagi, a obcinasz 10%.
Jak to pisał Tadeusz Sowiński (jeden z najlepszych dietetyków w Polsce) na łamach portalu PoTreningu:
Dla większości odchudzających się osób optymalnym będzie takie tempo odchudzania, które zakłada utratę od 0,5 do 1% w skali tygodnia (mowa o zmianach w całkowitej masie ciała). Jest to dość szeroki przedział, więc należy podkreślić, że górny zakres jest optymalny dla osób o wyższym poziomie zatłuszczenia, a dolny – dla jednostek z niskim poziomem tkanki tłuszczowej. Dane w literaturze sugerują, że w przypadku sportowców z prawidłowym składem ciała korzystniej byłoby mieścić się w zakresie od 0,5 do 0,7% tygodniowo, a badania przeprowadzone na kulturystach pokazują, że tempo ubytku masy ciała sięgające 1% powoduje duże straty w muskulaturze.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
No redukcja wymaga już siły charakteru i dopiero od niej zaczyna się prawdziwa praca nad sobą. Życzę wytrwałości.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Blog faceta po 30-tce - Street Workout - Dieta - Opinie silawnas.pl