Wrociłem do siłowni po jakiejś 1,5 rocznej przerwie, do tej pory wykonałem 10 treningów FBW, planem A,B co 2 dzień,
Plan A :
Siady 5x5
Wycisk leżąc 5x5
Wiosło sztangą 5x5
Wznosy bokiem 4x8
Bic sztanga 4x8
Tric wycisk wąsko 4x8
Plan B:
Suwnica 5x5
Wycisk skos 5x5
Drążek 5s
OHP 4x5
Bic hantle 4x8
Dipsy 4x8
Po tygodniu może po poltora zaczął mnie boleć prawy bark miedzy przednim a bocznym aktonem, nie jest to raczej staw, nic nie strzela. Smaruje maśćmi przeciwzapalnymi. Najb ardziej boli po ohp,wznosach i wyciskaniach na klatkę teraz były święta to miałem przerwy jakieś 4-5 dni dzisiaj zrobiłem trening i dalej to samo może nawet trochę mocniej. Przy wyciskaniach zwracam szczególną uwagę na ściagnięcie łopatek i ściagnięcie barków do dołu. Nie chciałbym rezygnować z treningów bo ledwo co zacząłem, efekty już widać i jestem zadowolony, dlatego zastanawiam się nad zmianą planu i przeczekaniu złego, bo wizyta u lekarza raczej nic nie wskura a na prywatnego lekarza narazie nie mam funduszy. Wrzucam dodatkowo zdjęcie barku i miejsca bólu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Chciałem wyeliminować ćwiczenią obciążające bark na jakiś czasi wyglądało by to tak:
Plan A :
Siady 5x5
Wycisk leżąc 5x5 - nie wiem czym można by zastąpić, może przenoszeniem hantla za głowy
Wiosło sztangą 5x5
Wznosy bokiem 4x8 - wyeliminować całkiem
Bic sztanga 4x8
Tric wycisk wąsko 4x8 - zastąpić wyciskaniem francuskim lub ściaganiem linki z wyciągu górnego
Plan B:
Suwnica 5x5
Wycisk skos 5x5 - tak jak wyżej
Drążek 5s
OHP 4x5 - wyeliminować całkiem
Bic hantle 4x8
Dipsy 4x8 jw. zastąpić wyciskaniem francuskim lub ściaganiem linki z wyciągu górnego
Proszę o jakieś porady w tym temacie, z góry jestem wdzięczny.
Zapomniałem dodać że przed każdym treningiem była rozgrzewka 10 min orbitrek potem przed każdym ćwiczeniem stopniowe zwiększanie ciężaru i głowne serie stały ciężar ( łatwiej mi kontrolowoac progres)