Witam potrzebuje pomocy w doborze odżywki na masę oraz dawkowanie,od razu mówię jestem zielony w tym.Próbowałem już kilka diet niestety z mizernym skutkiem przemiana materii jest porostu szybka,myślałem ze z wiekiem złapie mase ale okazało sie ze nie bardzo. 186 cm wzrost 86 kg waga 29 lat rzeźbę mam tylko brak masy
Odżywka na mase
Napisano Ponad rok temu
a 4500 kcal i 4 litry mleka dziennie próbowałeś?
Nie faszeruj sie prochem...
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
a 4500 kcal i 4 litry mleka dziennie próbowałeś?
Nie faszeruj sie prochem...
mleko ryby makaron
Napisano Ponad rok temu
mleko biały ryż wołowina
owoce
papryka cukinia
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
Nie ma sensu w ciemno wjeżdżać na poziom 4500 kcal. Tym bardziej te 4 litry mleka w dzień to definitywna przesada . Polecam dopieścić miskę, potem sprawdzić jak w praktyce wychodzi trzymanie bilansu, a jeżeli pojawią się trudności to wówczas zacznij szukać suplementu .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
A skąd wiesz?
Kolega właśnie napisał, że pociskał ostro z makaronami, rybą i mlekiem.
Zakładam zatem, że zjadł 4500, to dziennie - tak pi razy oko, bez sprawdzania tabel
1kg ugotowanego makaronu
600g łososia - już dajmy mu, że jadł tłuste, wysokokaloryczne ryby
12 jaj
1kg jabłek
300g chleba
4 litry mleka
I to codziennie. I nie dał rady przytyć. W tej wadze jaką prezentuje obecnie?
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
Też jadam ryby, makaron i mleko....nie wychodzi mi 4500 . Nie wiem czy tyle jadł, po prostu zakładam, że skoro stosując dietę nie przytył to pewnie siedział na zbyt małej kaloryczności. Zresztą, dla Ciebie ostro może oznaczać pułap 6000, dla mnie 3500 jest kosmiczną liczbą. Nie ma co uogólniać i zakładać ile jadł bo przecież tego nie napisał .
Napisano Ponad rok temu
Właśnie należy uogólniać, bo 99% populacji reaguje identycznie na podaż kaloryczną, w czym jesteśmy bardzo podobni do szczurów Czy też szaloną dietę i przysiady.
Nie ma opcji, że komus nie rośnie siła. Jak trenuje poprawnie, a nie rośnie, to albo za mało śpi albo je, albo śpi i je. A jak siła rośnie, to i rośnie rozmiar. Oczywiście, po okresie wściekłych newbie gains należy zacząć programować i już przysiady nie rosną od patrzenia na sztangę ale to osobna historia.
Dopiero co dzisiaj czytałem artykuł Stana Efferdinga na ten temat, może nawet pokuszę o wklejenie tu własnego tłumaczenia, moim zdaniem tak ważny materiał.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
Najwidoczniej różnimy się poglądami bo moim zdaniem uogólnianie i dopasowywanie swojego organizmu do jakiegokolwiek modelowego wzorca jest nieuzasadniona. Istnieją jakieś średnie i wskaźniki, ale to nie oznacza że każdy z nas jest jednakowy. Pomimo identycznej fizjologii . Oczywiście zgadzam się, z taką kaloryką siła jak i rozmiar mięśni ulegnie rozwojowi. Pytanie tylko czy to rozwiązanie jest akurat odpowiednie dla danej osoby .
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się, jednak wchodzimy na osobny poziom, nazwałbym go odpowiedzialnością za siebie. Każdy ma przecież lustro i widzi czy następuje brzuchowanie. Wtedy przytnij z 5 stówek i kontynuuj spokojnie dalej. Tylko czy mówimy o planie 10 letnim czy kimś komu marzy się 25 kilo mięsa w 3 miesiące?
Moim zdaniem to właśnie diety i kalkulatory z internetu to zło. Podają konkretny numer, tymczasem ciało nie działa w systemie zerojedynkowym.
is where you're not"
Mark Bell
Napisano Ponad rok temu
Jezeli bedziesz siegal po np Gainera polecam Jumbo z firmy Scitec Nutrition robi naprawde dobra robote
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się, jednak wchodzimy na osobny poziom, nazwałbym go odpowiedzialnością za siebie. Każdy ma przecież lustro i widzi czy następuje brzuchowanie. Wtedy przytnij z 5 stówek i kontynuuj spokojnie dalej. Tylko czy mówimy o planie 10 letnim czy kimś komu marzy się 25 kilo mięsa w 3 miesiące?
Moim zdaniem to właśnie diety i kalkulatory z internetu to zło. Podają konkretny numer, tymczasem ciało nie działa w systemie zerojedynkowym.
Zejście o 500 kcal mniej z wyjściowej kaloryki diety może bardzo szybko spotęgować przeciwny efekt i doprowadzić w niedługim czasie do jojo. Jasne, każdy ma lustro lecz osoby niedoświadczone i zaczynające nie wiedzą takich rzeczy. Moim zdaniem zaczynając swoją pierwszą masę/redukcję lepiej wyjść ze stopniowego sprawdzania ewentualnych sposobów na rozwój sylwetki.