Skocz do zawartości

Zdjęcie

19 lat, początki na siłowni, Fbw/Split

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

LaterToes
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

19 lat, początki na siłowni, Fbw/Split

Witam:) Mam 19 lat, ważę 72 kg a wzrost to 182cm. Na siłownię chodziłem przez pół roku lecz było to 3 lata temu.. Teraz planuję znowu wrócić i na początku chciałbym robić trening ogólnorozwojowy i tutaj myślałem nad treningiem FBW. Nie ćwiczę niczego więcej w sumie tyle co na w-f coś porobimy lub no jak jest cieplej to z ekipką na boisku sobie w nożną pogramy. I tutaj pojawia się pytanie do was a dokładniej:

W jaki sposób trenować? Jeśli robię trening FBW to wiem, że zaczynam od największych partii ciała a kończę na najmniejszych, trenować mogę od 3 do nawet 4 razy w tygodniu ponieważ posiadam na to sporo czasu. Myślałem nad przygotowaniem 2 planów czyli A i B i trenować je naprzemiennie. Planuję tak trenować przez 2-3 miesiące a później pomyślę czy przejść na jakiś split czy rozpisać sobie po 2 partię na dzień itd. Byłbym wam bardzo wdzięczny gdybyście mi pomogli i naprowadzili lekko w jaki sposób trenować, jak rozłożyć trening (chodzi tutaj o partie ciała w kolejności i ewentualny przykładowy trening) 

Z góry dzięki ! 

Oprócz tego no interesuje mnie to abym w sumie na chwilę obecną powiedzmy, że wyrzeźbił to co jest lub po prostu to podkreślił ponieważ w wakacje wyjeżdżam za granicę do pracy i wątpię abym miał dostęp do siłowni więc wracam we wrześniu i wtedy planuję tak jakby "przejść na masę"

Obecnie to co jem wygląda mniej więcej tak:

Śniadanie -> Jem niestety dopiero w szkole koło godziny 10.30-11.30 i są to z reguły:
*Bułka z pomidorem,wędliną,ogórkiem,sałatą masłem/majonezem (zależy bo często na kanapki daję po prostu majonez bo po prostu wolę majonez) X2

LUB

Bułka paryska z kurczakiem,pomidorem,ogórkiem,sałatą i do tego sos X1

No i mam do tego możliwość zakupienia sałatki z kurczakiem,ogórkiem,pomidorem,sałatą,sosem,grzankami (około 200-300g) 

Tutaj pojawia się takie pytanie czy to co jem na "sniadanie" nie powinienem zapisać jako 2 śniadanie i czy nie powinienem dorzucić o godzinie 7 rano np jakiejś chociażby 1 lub 2 kanapek wieloziarnistych np z wędliną,ogórkiem itd.

2 DANIE -> Jem koło godziny 13 lub 15 (Zależy czy jem coś w szkole czy dopiero w domku) Jeśli jest to posiłek w szkole to z reguły jest to coś z rzeczy które podałem wyżej a jeśli jest to obiad to z reguły wygląda to tak:

*Ziemniaki, buraczki/marchewka/sałata lodowa, sos do pieczenia ciemny, kotlet schabowy/kurczak/kotlet mielony

*Ryż, sos do pieczenia ciemny, buraczki/marchewka/sałata lodowa, kotlet schabowy/kurczak/kotlet mielony

*Makaron z drobno pokrojonym kurczakiem, z jakimiś suszonymi pomidorami (wszystko smażone i przygotowywane na patelni)

3 Danie -> Jest to obiad jeśli zjem coś w szkole więc opisałem to powyżej, jeśli nie zjem w szkole dania 2 to jest to po prostu obiad

Po obiedzie z reguły koło godziny 17 planuję wybrać się na siłownię

4Danie (po siłowni) -->(Koło godziny 19) Jest to z reguły to co zostanie z obiadu jak sobie przygotuję po prostu większą porcję lub zdarza mi się zrobić jajecznicę (średnio z 2-3 jajek) z szynką i do tego 1-2 kanapki lub bułki posmarowane masłem/majonezem i głównie pomidorem z solą i pieprzem. 

5Danie -> Jest to posiłek który jem koło godziny 21-22 i wygląda to tak, że zjem sobie jakieś jogurty typu: Monte,fantazja,danonki itd, oprócz tego czasami zrobię sobie jakaś kanapkę (1) 

Mam w domu odżywkę węglowodanową (Mass Activator 7kg) Którą mogę stosować i dodawać chociażby do obiadu jako uzupełnienie węglowodanów których no czasami mi brakuje ze względu na spore zabieganie i no tam jakiejś minimalnej ilości białka którą takowa odżywka posiada. Oprócz tego spać chodzę z reguły koło 23-24 a wstaję do szkoły różnie (najwcześniej o 7.20) a najpóźniej jakoś o 8.00. Wiem, że powinienem chodzić spać troszkę szybciej ale mam z tym szczerze mówiąc mały problem chociaż czasami się to rzecz jasna zdarza tak samo jak czasami zdarza mi się walnąć jakąś krótką drzemkę w ciągu dnia jak znajduję na to czas:) 

Na siłowni mam dostęp do wszystkiego ponieważ mam wykupiony karnet na siłownię która jest dobrze bądź też bardzo dobrze zaopatrzona i z reguły przed treningiem spędzam z 10min na bieżni lub czymś podobnym aby rozgrzać mięśnie + przed wykonywaniem każdego ćwiczenia zawsze biorę sztangę bez ciężaru lub lekką hantelkę i robię z 20 powtórzeń aby rozgrzać dany mięsień itd. 

Myślę, że napisałem już większość jeśli macie jakieś pytania to śmiało pisać, jeśli proponujecie jakieś zmiany w tym co jem, jeśli powinienem coś odłożyć to także pisać ponieważ no jestem otwarty w 300% na krytykę oraz wszelkie porady :) 

Użytkownik LaterToes edytował ten post Ponad rok temu

• 0

BarBeast
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
79
Dobra
  • Zainteresowania:Street Workout
  • Staż [miesiące]:7 lat
  • Wzrost [cm]:172
  • Biceps [cm] :39,5
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:87
  • Udo [cm]:58,5
  • Wyciskanie [kg]:95
  • Waga [kg]:75,5

Napisano Ponad rok temu

Re: 19 lat, początki na siłowni, Fbw/Split

Nic mi nie mówi taka rozpiska diety. Ile kcal jakie marko, najważniejsze rzeczy pominięte. FBW wykonywałby znacznie dłużej.

• 0
Mój DT #BedeBestia
http://www.fabrykasily.pl/topic/115291-dt-bedebestia-street-workout

LaterToes
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tzn no to co jem napisałem tak na marginesie, dokładniejszą dietę zapiszę jak Ją po prostu stworzę ponieważ mam taką możliwość dzięki personelowi który znajduje się u mnie na siłowni :) Na chwilę obecną głównie chodzi mi o to aby dowiedzieć się czy lepiej zrobić trening Split czy też klasyczne FBW jeśli klasyczne FBW to prosiłbym o przykładowy trening A i B. Wiem, że na internecie tak jak i na tym forum są podobne tematy lecz no wiadomo, że każdy jest troche inny, ma inne ciało itd dlatego chciałbym coś co pasowałoby do mnie:) 

• 0

BarBeast
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 360 postów
79
Dobra
  • Zainteresowania:Street Workout
  • Staż [miesiące]:7 lat
  • Wzrost [cm]:172
  • Biceps [cm] :39,5
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:87
  • Udo [cm]:58,5
  • Wyciskanie [kg]:95
  • Waga [kg]:75,5

Napisano Ponad rok temu

skoro chcesz dokładną analizę pod siebie zapraszam do pobliskiej siłowni i skorzystaj z usługi trenera personalnego

• 0
Mój DT #BedeBestia
http://www.fabrykasily.pl/topic/115291-dt-bedebestia-street-workout

LaterToes
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Interesowałaby mnie rozpiska która jest po prostu sprawdzona. Wiele treningów fbw jest rozpisanych lecz każdy jest inny i po prostu byłbym wdzięczny gdybyś/gdybyście mogli mi podrzucić trening który jest np sprawdzony i podzielony na Zestaw A i B no i gdybyście mi chociaż po części przybliżyli czy trenować 3x w tyg i np Zestaw A/Przerwa/B/przerwa/A/przerwa/B czy np A/przerwa/B/przerwa/A/przerwa/przerwa i w następnym tygodniu zaczyna od B/przerwa/A/przerwa/B/przerwa/przerwa. No i na bieżąco co jakiś czas planuję dodać dokładniejszą dietę itd. Chodzi mi tylko o lekką pomoc na samym początku :)

http://www.fabrykasi...-nie-wiedziales Tutaj znalazłem troche o FBW + przykładowy trening Fbw zestaw A (3sekwencje w każdym ćwicz) no i zestaw B gdzie przy nogach i plecach robię 2 różne ćwiczenia po 2 sekwencję. Sprawdziłem i szczerze mówiąc chętnie wypróbowałbym ten trening na sam początek i robił go w systemie 12-10-8 lub 12-10-10 zwiększając przy każdej serii ciężar o chociażby 1kg. A co Wy o tym myślicie? I jeszcze jedno pytanko przez jaki czas trenować tym zestawem FBW tzn. Robić np 2 miesiące cały czas to samo i wtedy np zmienić Zestaw A i B aby pozmieniać troche ćwiczenia i znowu 2 miesiące z innym treningiem czy lecieć przez np 4 msc na tych samych ćwiczeniach ?

Użytkownik LaterToes edytował ten post Ponad rok temu

• 0