Witam:) Mam 19 lat, ważę 72 kg a wzrost to 182cm. Na siłownię chodziłem przez pół roku lecz było to 3 lata temu.. Teraz planuję znowu wrócić i na początku chciałbym robić trening ogólnorozwojowy i tutaj myślałem nad treningiem FBW. Nie ćwiczę niczego więcej w sumie tyle co na w-f coś porobimy lub no jak jest cieplej to z ekipką na boisku sobie w nożną pogramy. I tutaj pojawia się pytanie do was a dokładniej:
W jaki sposób trenować? Jeśli robię trening FBW to wiem, że zaczynam od największych partii ciała a kończę na najmniejszych, trenować mogę od 3 do nawet 4 razy w tygodniu ponieważ posiadam na to sporo czasu. Myślałem nad przygotowaniem 2 planów czyli A i B i trenować je naprzemiennie. Planuję tak trenować przez 2-3 miesiące a później pomyślę czy przejść na jakiś split czy rozpisać sobie po 2 partię na dzień itd. Byłbym wam bardzo wdzięczny gdybyście mi pomogli i naprowadzili lekko w jaki sposób trenować, jak rozłożyć trening (chodzi tutaj o partie ciała w kolejności i ewentualny przykładowy trening)
Z góry dzięki !
Oprócz tego no interesuje mnie to abym w sumie na chwilę obecną powiedzmy, że wyrzeźbił to co jest lub po prostu to podkreślił ponieważ w wakacje wyjeżdżam za granicę do pracy i wątpię abym miał dostęp do siłowni więc wracam we wrześniu i wtedy planuję tak jakby "przejść na masę"
Obecnie to co jem wygląda mniej więcej tak:
Śniadanie -> Jem niestety dopiero w szkole koło godziny 10.30-11.30 i są to z reguły:
*Bułka z pomidorem,wędliną,ogórkiem,sałatą masłem/majonezem (zależy bo często na kanapki daję po prostu majonez bo po prostu wolę majonez) X2
LUB
Bułka paryska z kurczakiem,pomidorem,ogórkiem,sałatą i do tego sos X1
No i mam do tego możliwość zakupienia sałatki z kurczakiem,ogórkiem,pomidorem,sałatą,sosem,grzankami (około 200-300g)
Tutaj pojawia się takie pytanie czy to co jem na "sniadanie" nie powinienem zapisać jako 2 śniadanie i czy nie powinienem dorzucić o godzinie 7 rano np jakiejś chociażby 1 lub 2 kanapek wieloziarnistych np z wędliną,ogórkiem itd.
2 DANIE -> Jem koło godziny 13 lub 15 (Zależy czy jem coś w szkole czy dopiero w domku) Jeśli jest to posiłek w szkole to z reguły jest to coś z rzeczy które podałem wyżej a jeśli jest to obiad to z reguły wygląda to tak:
*Ziemniaki, buraczki/marchewka/sałata lodowa, sos do pieczenia ciemny, kotlet schabowy/kurczak/kotlet mielony
*Ryż, sos do pieczenia ciemny, buraczki/marchewka/sałata lodowa, kotlet schabowy/kurczak/kotlet mielony
*Makaron z drobno pokrojonym kurczakiem, z jakimiś suszonymi pomidorami (wszystko smażone i przygotowywane na patelni)
3 Danie -> Jest to obiad jeśli zjem coś w szkole więc opisałem to powyżej, jeśli nie zjem w szkole dania 2 to jest to po prostu obiad
Po obiedzie z reguły koło godziny 17 planuję wybrać się na siłownię
4Danie (po siłowni) -->(Koło godziny 19) Jest to z reguły to co zostanie z obiadu jak sobie przygotuję po prostu większą porcję lub zdarza mi się zrobić jajecznicę (średnio z 2-3 jajek) z szynką i do tego 1-2 kanapki lub bułki posmarowane masłem/majonezem i głównie pomidorem z solą i pieprzem.
5Danie -> Jest to posiłek który jem koło godziny 21-22 i wygląda to tak, że zjem sobie jakieś jogurty typu: Monte,fantazja,danonki itd, oprócz tego czasami zrobię sobie jakaś kanapkę (1)
Mam w domu odżywkę węglowodanową (Mass Activator 7kg) Którą mogę stosować i dodawać chociażby do obiadu jako uzupełnienie węglowodanów których no czasami mi brakuje ze względu na spore zabieganie i no tam jakiejś minimalnej ilości białka którą takowa odżywka posiada. Oprócz tego spać chodzę z reguły koło 23-24 a wstaję do szkoły różnie (najwcześniej o 7.20) a najpóźniej jakoś o 8.00. Wiem, że powinienem chodzić spać troszkę szybciej ale mam z tym szczerze mówiąc mały problem chociaż czasami się to rzecz jasna zdarza tak samo jak czasami zdarza mi się walnąć jakąś krótką drzemkę w ciągu dnia jak znajduję na to czas:)
Na siłowni mam dostęp do wszystkiego ponieważ mam wykupiony karnet na siłownię która jest dobrze bądź też bardzo dobrze zaopatrzona i z reguły przed treningiem spędzam z 10min na bieżni lub czymś podobnym aby rozgrzać mięśnie + przed wykonywaniem każdego ćwiczenia zawsze biorę sztangę bez ciężaru lub lekką hantelkę i robię z 20 powtórzeń aby rozgrzać dany mięsień itd.
Myślę, że napisałem już większość jeśli macie jakieś pytania to śmiało pisać, jeśli proponujecie jakieś zmiany w tym co jem, jeśli powinienem coś odłożyć to także pisać ponieważ no jestem otwarty w 300% na krytykę oraz wszelkie porady
Użytkownik LaterToes edytował ten post Ponad rok temu