Witam! Mam 15 lat i plecy okraglo wklesle.
O fizykoterapeucie nie ma mowy ani o lekarzu sportowym. Rodzice mowia ze to w moim wieku normalne a najblizszy lekarz jest jakies 1.5 h jazdy ode mnie.
Tak to wygląda:
A tak gdy sciagne nieco lopatki i postaram sie "wypchać" miednice ku przodowi
Lecz nie moge dlugo utrzymywac tej postawy bo boli mnie odcinek ledzwiowy i jest to meczace.
Obecnie cwicze tydzien korzystajac z tych cwiczen:
Film nie jest długi, odtwórzcie go sobie z prędkością 2.
Czy one wystarczą, żeby zniwelować hiperlordozę? Każde ćwiczenie wykonuję po 1 razie i ćwiczę raz dziennie. Mam robić więcej razy? Jeżeli tak to ile i ile serii.
Posiadam jeszcze drążek, lecz muszę uginać nogi żeby zejść do pełnego wyprostu w łokciach (myślę, że to nie zaszkodzi). Czy drążek pomoże mi zbudować plecy i przez to zniwelować okrągłe plecy, wystające łopatki i barki ku przodowi?
Teraz kilka pytań:
Czy mogę robić pompki?
Podobnie okrągłe plecy obniżają kondycję (bo podobnie jest jakiś nacisk na płuca)?
W jakiej pozycji mam spać?
Czy mam chodzić z sciągniętymi łopatkami do siebie? Bo to cholernie trudne.
Czy jak siedzę to mam wypychać miednicę ku przodowi i ściągać łopatki?
Jak siedzę 7 godzin w szkolę to mam tak samo być bardzo wyprostowany?
Czy mam mieć wysoką poduszkę?
Ile mam robić negatywów i w ilu seriach, bo nie jestem w stanie zrobić nawet 1 podciągnięcia nachwytem.
Czy mogę biegać 5 km dwa razy w tygodniu? I czy to nie poglebia wad?
Dodatkowo dodam, ze trenuje pilke nozna w klubie 2 razy w tyg.
Czy mogę robić hip thrusty opierajac kark i ramiona o miekkie lozko?
Czy moge spac na miekkim łóżku?
Bardzo proszę o udzielenie mi rad i napisanie czy tamte ćwiczenia z filmiku są odpowiednie i ile razy mam je wykonywać. Jezeli jest ich za malo to prosze o dopisanie kilku. Dziękuję i liczę na odpowiedź!
(Przepraszam za taki roztrzepany ten temat, ale mi się skasował dwa razy jak pisałem)
Pozdro