Witam wszystkich forumowiczów
Potrzebuję waszej pomocy w dobraniu diety oraz treningu, by zbudować masę mięśniową. Zacznę od siebie, dla bliższego poznania mojej osoby. Mam 27 lat, 178 cm wzrostu oraz obecnie 68kg wagi. W przeszłości ćwiczyłem, ostatni raz z jakieś 10 lat temu, jednakże, byłem osobą szczupłą, której ciężko było przybrać na wadze, a o budowaniu masy mięśniowej nie wspominając. Z wiekiem problem jednak minął i waga w końcu drgnęła, oczywiście pomogła dieta wysoko tłuszczowa, fast foody itp. Z czasem jednak mój wygląd przestał się podobać, z brzuchem, oblany tłuszczem z wagą ciała 85 kg. Zacząłem tracić na wadzę i w niecałe pół roku schudłem do 62kg. Dzisiaj na nowo chciałbym powrócić do ćwiczeń, zbudować masę mięśniową, a po uzyskaniu zadowalającego efektu przejść do robienia rzeźby.
Dlatego potrzebuję waszej pomocy, głównie osób z pojęciem i doświadczeniem, by doradzić mi od czego zacząć, jaki trening oraz dietę zastosować.
Co do diety, sugerowałem się tym poradnikiem:
- http://www.fabrykasi...-mase-miesniowa
Jeśli jednak, ktoś byłby w stanie zaproponować indywidualną dla mnie dietę, to wszelkie propozycje mile widziane. Wiem i rozumiem, że dieta to, forma prób i błędów i dla każdego człowieka nie ma jednej, sprawdzonej diety, każdy z nasz ma inne warunki genetyczne itp.. Wagowo efekt jaki chciałbym uzyskać to 80-85kg.
To samo tyczy się treningu, czy ktoś byłby tak uprzejmy w poprowadzeniu rozpiski do poniżej zamieszczonego cyklu treningowego? Głównie chodzi mi o to, jakie ćwiczenia wykonywać, ilość serii oraz powtórzeń. Tutaj również mile widziane doradzenie, czy aby na pewno taki trening będzie odpowiedni dla mnie.
- Poniedziałek - Klatka, biceps.
- Wtorek - Wolne
- Środa - Barki, triceps.
- Czwartek - Wolne
- Piątek - Plecy, przedramię.
- Sobota - Nogi, brzuch
- Niedziela - Wolne
Co do sprzętu, na początek chciałbym ćwiczyć w domu. Posiadam ławeczkę wielopozycyjną, czyli sporo ćwiczeń na niej mogę wykonać. Dwa hantle regulowane, po 20kg na hantel (razem 40kg), sztanga prosta 40 kg (za miesiąc kupno prostej i łamanej do 80kg) drążek do podciągania, dwie gumy treningowe Power Band o naciągu 16kg oraz 25kg, oraz dwa uchwyty do pompek. Myślę, że taki zestaw na początek pomoże co nieco ze mnie wykrzesać Oczywiście cały cykl jaki czeka przede mną, ma być naturalny, czyli żadne sterydy nie wchodzą w grę, odżywki również chciałbym pominąć, jedynie białko serwatkowe, na które mogę sobie pozwolić. Dodam jeszcze, że pracuję w godzinach od 7:00 do 16:00, więc tutaj może być problem z rozplanowaniem trochę diety, aczkolwiek nie będzie problemu ze spożywaniem posiłków w pracy (jedynie obiad, który dopiero przygotuję w domu po godzinie 16:00). Tak samo trening, który mógłby się odbywać w godzinach 18:00 lub 19:00.
Z góry przepraszam, że zakładam nowy temat, gdy podobnych jest masa, ale od czytania wszelkich rodzajów porad, pogubiłem się i sam w końcu nie wiem co będzie dla mnie dobre, a co nie. Liczę na pomoc w szczególności Maksyma Riznyka, gdyż z tego co zauważyłem, zna się dobrze na rzeczy i wierzę w to, że jest w stanie mi pomóc. Dziękuje wszystkim za chęci, pomoc, za wszelką krytykę również Dodam jeszcze, że czasu mam mało, bo od jutra chciałbym zacząć trening.
Pozdrawiam serdecznie
Użytkownik Drakson edytował ten post Ponad rok temu