Witam!
Własnie ukończyłem miesiąc odpoczynku od siłowni po 8 miesiącach ćwiczeń i diety celem zbudowania masy. Ważyłem na początku ok.75-76 kg, teraz ważę 83-84 kg przy wzroście 185 cm. Teraz przeprowadziłem się do zupełnie innego kraju i początki (mieszkanie, konta bankowe, znalezienie pracy, etc.) były ciężkie dlatego nie przestrzegałem żadnej diety tylko jadłem co było i kiedy było
Wcześniej poczułem się zmęczony po tych 8 miesiącach i zaczął mi się pod koniec okresu treningowego odkładać tłuszcz od gainerów i dużej ilości spożywanego jedzenia.
Za radą znajomego chciałbym teraz popracować nad JAKOŚCIĄ MIĘŚNI, dając organizmowi odpocząć od jednostajności, spalając jednocześnie tłuszcz (raczej niewiele) aby odkryć mięśnie. Jednocześnie ustaliłem sobie docelową masę ciała na 86-87 kg. Mam świadomość że jest to kilka, czasem wykluczających się celów, ale nie chcę się już opychać i ćwiczyć tylko na masę.
W związku z powyższym - polecacie jakiś plan treningowy, czy zmianę liczby powtórzeń, serii i obciążeń? Ponadto słyszałem że warto obciąć w tym celu węglowodany, ale oczywiście nie całkowicie, a o 500-700 kcal dziennie a zwiększyć ilość tłuszczów roślinnych.
Nie jestem fanatykiem siłowni, dlatego restrykcyjna dieta z rozpisanymi posiłkami nie jest dla mnie - chciałbym wiedzieć mniej więcej jakich produktów spożywać na kg masy ciała a jakich produktów i składników odżywczych unikać.
Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby mi posłużyć radą, linkiem czy programem, dietą?
Z góry dziękuję!