No to może krótko coś o mnie. Trenowałem regularnie około pół roku przed SW ćwiczenia z wolnymi ciężarami (miałem taki swój byle jaki plan), przedtem w kratkę. Street workout od grudnia 2015, zdarzały mi się 2-3 przerwy 1-2 tygodniowe od treningów. Zaczynałem od 0 podciągnięć i około 10 pompek. Zainteresowałem się Street Workoutem, ponieważ w mojej okolicy działa grupa Street Workout i natknąłem się na ich filmiki motywacyjne. Nie poszedłem do nich, ponieważ myślałem , że z takimi wynikami to "siara" do nich przychodzić, ustaliłem sobie, że najpierw poprawie swoje wyniki samemu w domu- teraz już należę do tej grupy i częstu z nimi trenuje. Szukałem różnych ćwiczeń na internecie, korzystałem z forum workout polska, na którym dawali mi mądre i dobre rady. Poniżej przedstawię swój progres, może nie jest on taki duży, ale jest .
Test robiłem z tego co pamiętam w kwietniu
Wzrost: 190cm
Waga: 81 kg
Cele: Na ten moment najważniejszy: zwiększanie ilości i jakości podciągnięć, pompek, dipów, nauka muscle upów ( zauważyłem, że robiłem ostatnio trochę nie pełne podciągnięcia, teraz starać się robić pełne i jak najwyższe), HS, i potem ten trudniejsze : back lever, flaga, front lever, planche, hefesto etc.
Podciągnięcia nachwytem/podchwytem(szybkie, pełne, ale nie do przeprostu w łokciu): grudzień 0/0-->kwiecień 14/11
Pompki klasyczne/diamentowe (tu akurat od początku potrafiłem wykonywać poprawnie technicznie, bo jak byłem mały to tata mi pokazywał i tak zostało): grudzień 10/6 --> kwiecień 60/30
dipy --> nie sprawdzałem, ale na początku umiałem ich zrobić tylko kilka--> kwiecień 30 zwykłych dipów na poręczy/ 7 z obciążeniem 40kg
wyciskanie sztangi : grudzień 50kg --> kwiecień (od grudnia ćwiczyłem bez żadnych ciężarów) 2 x 100kg
Treningi starałem się układać samemu i dawać do oceny forumowiczom. Mój aktualny trening, który sam ułożyłem:
Poniedziałek: [Podciąganie]&[Klata,triceps]
Wtorek: [Podciąganie]&nogi & Brzuch
Środa: [Podciąganie]&[plecy,biceps, barki]
Czwartek: [Podciąganie]&Brzuch & lędźwie
Piątek: [Podciąganie]&[Klata,triceps,]
Sobota: [Podciąganie]& Brzuch &Tabata
Niedziela: [Podciąganie]&[dynamika i nauka trików, szlifowanie techniki ;d]
[Podciąganie]
codziennie będę robił taki 20 minutowy trening (duży nacisk na technikę podciągnięć) podciągania nachwytem z kumplem, przetestowany przez niego, w ciągu tygodnia już była widoczna u niego poprawa, a w ciągu miesiąca już było widać gigantyczny progres]
[Klata,triceps,]
Przerwy 2min pomiędzy ćwiczeniami i seriami
Pompki na poręczach- 4 serie, powtórzenia 15+
Dipy na drążku – 3 serie, powtórzenia 10+
Pompki diamentowe – 3 serie, powtórzenia 15+
Pompki z klaśnięciem- 3 serie, powtórzenia 10+
Pompki zwykłe- 3 serie, powtórzenia 20+
Pompki szerokie – 3 serie, powtórzenia 15+
Pompki z nogami na podwyższeniu – 3 serie, powtórzenia 15+
Pompki zwykłe – 1 seria –max do spalenia
[plecy,biceps, barki]
Z racji tego, że codziennie będę wykonywał podciąganie zwykłym nachwytem, nie napisałem ich tutaj
Przerwy 2-3min pomiędzy seriami i ćwiczeniami
Podciąganie nachwytem do klatki piersiowej – powtórzenia max, 3 serie
Podciąganie szerokim nachwytem- 3 serie, powtórzenia 4+
Podciąganie podchwytem – powtórzenia max, 5 serii
Unoszenie handelek 15kg w bicepsie – powtórzenia 20 (10 na ręke), serie 3
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] – 3 serie, powtórzenia 10+
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] – 3serie, powtórzenia 10+
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - 3 serie, powtórzenia 10+
[dynamika i nauka trików, szlifowanie techniki ;d]
Na początku treningu zajmę się nauką różnych tricków np., HS, muscle- upy, back lever etc.
Nie umiałem znaleźć jakichś innych ćwiczeń na dynamikę, Przerwy (2-3min)
Dynamiczne podciąganie- 3 serie, powtórzenia – zobaczymy ile dam rade, jeszcze nie próbowałem
Pompki z klaśnięciem- 3 serie, powtórzenia 10+
Pompki superman- 2 serie, powtórzenia 5+
Nogi:
Przysiady ze sztangą- 3 serie
Wykroki z hantlami – 3 serie
Wspięcia na palce- 4 serie
Brzuch& lędźwie:
Przerwy pomiędzy ćwiczeniami i seriami 2min
Jak nie ogarniacie nazw, to jest to abs Lazara novovicia, można go znaleźć na youtube
4 cykle (Przerwy 20s pomiędzy ćwiczeniami, 2-3min pomiędzy seriami)
15 in and outs
15 full lenght leg toe touches
10 each side full lenght side toe touches
side to side holds 30s
sitting with leg kicks 30s
sitting hold 30 s
horizontal plane hold 30 s
Wznosy nóg do drążka- 3serie, powtórzenia 10+
Wznosy kolan do klatki- 3 serie, powtórzenia 15+
Superman (1 powtórzenia- przytrzymanie 5s)- 3 serie, powtórzenia 10+
Z góry dzięki za uwagę maks
Ps: najmniej przeze mnie trenowana partia to nogi