W kwestii suplementacji autorze tematu - piszesz, że zacząłeś brać:
TREC WHEY 100 ,THERMO SPEED EXTREME, CARBO NOX i przed ćwiczeniami L-ARGININA
Ja odpowiadam:
Trec - Whey 100 jest ok, ale nie stosuj jej więcej niż 2 zalecanych porcji dziennie (jedna porcja, to 30 g prochu, więc maksymalnie 60 g dziennie podzielone na dwie dawki), bo tak jak pisał Haroldek białko z prochu powinno zaspokajać maksymalnie 30 % dziennego zapotrzebowania.
Poza tym zgodnie z wiedzą z literatury fachowej zalecam Ci abyś stosował Trec Whey 100 dwa razy dziennie:
- pierwsza porcja zaraz po przebudzeniu
- druga porcja krótko po treningu siłowym (ale nie bezpośrednio po) - jednak nie później niż 1,5 h po
Co do Thermo Speed Extreme - dawkujesz najlepiej w ten sposób, że zaczynasz od 1 kapsułki przed treningiem, a po kilku dniach zwiększasz do dwóch, po jakimś czasie jak już 2 kapsy przestaną działać możesz zwiększyć do 3 kapsów przed treningiem JEDNAK NIE PRZEKRACZAJ 3, bo jak to można przeczytać w pewnej opinii "Raz tylko wziąłem 4 i myślałem, że mi serducho wyskoczy, ostro też agresor podniosło."
Dlatego bezpiecznie jest brać od 1 do 2 kapsów, w każdym razie nie powinno się nigdy przekraczać 3 kapsów.
Pamiętaj też aby przed zażyciem Thermo Speed Extreme nie jeść niczego nabiałowego ani nie pić mleka, bo mleko i nabiał są inhibitorami kofeiny i nie tylko.
Co do aminokwasów, np. L-argininy - uważam, że na tym etapie na którym teraz jesteś czyli jeśli teraz zależy Ci poprostu na zrzuceniu tłuszczu L-arginina jest zbędna.
W jakim celu w ogóle ją bierzesz ?
W literaturze fachowej dotyczącej suplementacji w sporcie pisze, że po spożyciu L-argininy w organiźmie powstaje bardzo dużo wolnych rodników, ponadto L-arginina nie ma praktycznie żadnego działania w temacie przyrostów tkanki mięśniowej, a jedyne co daje to efekt chwilowego napompowania mięśni.
Z tego ostatniego powodu L-argininę można z powodzeniem stosować, ale nie w celach kulturystycznych tylko przed seksem w celu wzmocnienia potencji
Co do aminokwasów czyli poprostu kompleksów aminokwasowych w tabletkach lub kapsułkach, to są one również zbędne dla przeciętnego amatora siłowni.
Odnośnie Carbo-nox - stosuj tylko w dni treningowe i to tylko po treningu, najlepiej łącząc z Trec Whey 100, bo stosowanie węglowodanów w nadmiarze i/lub o niewłaściwej porze dnia prowadzi do...otłuszczenia sylwetki dlatego odżywki węglowodanowe tylko po treningu (w dni nietreningowe sobie odpuść).
Uważam, że ZBYT DUŻĄ NADZIEJĘ pokładasz w suplementacji (suplementy i odżywki) i zapominasz, że wygląd sylwetki zależy w ok. 50 % od diety, a od suplementów tylko w 5 - 10 %.
Rozumiem, że ze względu na rodzaj wykonywanej pracy możesz nie mieć czasu na porządną dietę, ale pamiętaj, że dieta jest najważniejsza.
Jeśli nie masz czasu przygotować sobie posiłków na cały dzień przed pracą, to przygotowuj sobie posiłki dzień wcześniej wieczorem.
Następnie wkładasz je do lodówki w plastikowych pojemnikach na żywność i następnego dnia masz gotowe posiłki.
Poza tym pawko81 - piszesz, że:
Mój cel to zrzucenie jeszcze troszkę brzuszka(wiem że bez diety dobrej będzie cieżko ale się staram), no i nabranie tkanki mięśniowej..
Ja odpowiadam:
Najpierw Twoim celem nie powinno być zrzucenie "troszkę brzuszka" tylko Twoim celem powinno być uzyskanie całkowicie płaskiego brzucha.
Aby to się udało musisz ograniczyć alkohol, ograniczyć fast-foody, wyeliminować słodycze oraz niezdrowe przekąski typu chipsy.
Natomiast co do nabrania tkanki mięśniowej - uważam, że najpierw powinieneś porządnie zredukować tkankę tłuszczową zanim się weźmiesz za budowę tkanki mięśniowej.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu