Węglowodany proste to np : ryż biały , niektóre makarony , biały chleb , miód , dżemy , jabłko , pomarańcza , grejfrut (...)
Węglowodany złożone to np : ryż brązowy , gasza gryczana (jaglana ) , otręby , ziemniaki , bób , fasola , groch , brokuły , kalafior , szpinak , seler , sałata , ogórki (...)
-----
Warzywa są wartościowe zawierają błonnik i witaminy , które są niezbędne do prawidłowego i lepszego funkcjonowania
Niektóre z warzyw/owoców są węglowodanami prostymi , lecz takie węgle są lepsze a nawet dużo lepsze niż te pochodzące ze słodyczy czy słodkich napojów ...
Jak dla mnie możesz uzupełniać brakujące węgle warzywami , wyżej podałem przykłady najlepsze z punktu widzenia węgli złożonych
Pamiętaj że 1g węgli to 4 kcal
Użytkownik 58podejscie edytował ten post Ponad rok temu