Hej, chciałbym prosić może nie tyle o ocenę, a odpowiedź na pytanie: Czy stosując taką dietę zbuduje masę mięśniową? Czy będzie ona efektywna (dieta)?
Do ideału na pewno jej brakuje i zdaje sobie z tego sprawę, ale bardzo ciężko byłoby mi codziennie jeść pół kilo mięsa - po za tym nie wiem czy miałoby to sens, biorąc pod uwagę bilans kaloryczny...
Wzrost - 172cm
Waga - 64kg
Moje zapotrzebowanie to około 2900 kcal
Chce budować masę mięśniową, czyli jest to dla mnie dieta z nadwyżką kaloryczną.
Jest to tylko przykład posiłków jakich zjadam w ciągu całego dnia. Staram się o różnorodności, aby dieta nie składała się wiecznie z tych samych posiłków o tych samych godzinach. Jem produkty takie jak - twaróg chudy, serki wiejskie, jaja na mięko/twardo, mięso mielone z szynki, udka z kurczaka, wątróbka z kurczaka, schabowy itp, masło orzechowe, czasem same orzechy, różne owoce takie jak banany, jabłka, truskawki, pomarańcze, mandarynki itd, warzywa takie jak szpinak, zielona fasolka, brokuły, marchewka, czasem ziemniaki. Kupuje też warzywa mrożone w paczkach takie jak te, które podałem w przykładowym posiłku.
A w przybliżeniu to w ciągu dnia staram się jeść: 4-5 jaj, 200g-250g mięsa i jakieś 600g-750g produktów typu ryż/makaron/płatki owsiane.
Staram się jeść:
* 2 - 2,5g białka na kg masy ciała
* 4 - 5g węgli na kg masy ciała
* 1,2 - 1,5g tłuszczu na kg masy ciała
Czyli tak jak w pytaniu - Czy taka dieta jest wystarczająca aby osiągnąć "COŚ" w tym sporcie?
Moim marzeniem na przyszłość to waga około 80kg i jakieś 10-12% body fat.
Pozdrawiam!
PS: Mój trener powiedział, że jedyną drogą do osiągnięcia celu to jedzenie tylko i wyłącznie najlepszej jakości mięsa minimum 500g dziennie i tylko produkty takie jak ryż i makaron. Jak to stwierdził: "Będziesz rzygać ryżem i makaronem jeśli chcesz coś osiągnąć".
Nie mam mu nic do zarzucenia, treningi są świetne, jednak nie chce mi się wierzyć w jego filozofie na temat diety. Dlatego właśnie pytam was, czy to ma sens, bo od niego usłyszałbym tylko że za mało mięsa.
Użytkownik Psychodelik edytował ten post Ponad rok temu