Witam. Od niedawna zacząłem regularnie ćwiczyć. Moim celem jest nabranie masy gdyż obecnie przy 173 cm wzrostu ważę 62 kg. Od niedawna staram się również trzymać dietę. Mój plan wygląda następująco:
Klatka+Barki
Rozpiętki
Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej
Wyciskanie hantli na ławce skośnej
Przenoszenie sztangi za głowę
Unoszenie ramion ze sztangielkami
Wyciskanie końca sztangi jedną ręką
Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia
Wyciskanie sztangi nad głowę
Biceps + Triceps
Uginanie przedramion ze sztangą łamaną
Uginanie przedramion z hantlą uchwytem młotkowym
Uginanie przedramion izolując biceps
Uginanie nadgarstków ze sztangą
Prostowanie przedramion leżąc
Wyciskanie sztangi wąskim nachwytem
Pompki szwedki
Wyciskanie francuskie sztangi leżąc
Nogi
Przysiady ze sztangą na plecach
Wykroki
Wspięcia na palce
Przysiad z hantlami
Plecy
Podciąganie na drążku
Martwy ciąg
Wiosło hantlą w opadzie
Podciąganie sztangi do klatki w opadzie
Podciąganie końca sztangi w opadzie
Jak widać trenuję 4 razy w tygodniu w sumie od jakiś 2 miesięcy. Ćwiczę w domu i na wyposażeniu mam: hantle, gryf prosty i łamany, ławeczkę, drążek do podciągania, z czasem planuję również zainwestować w wyciąg górny i dolny.
Odnośnie tego planu mam kilka pytań.
1) Jakie ćwiczenia na nogi (jak widać najmniej eksploatowane) mogę dodać posiadając wymieniony sprzęt?
2) Wszystkie partię ćwiczę 3 x 12 powtórzeń (wyjątek przysiady ze sztangą 4 x 12). Czy zostawić tak jak jest czy coś zmienić? Progresja ciężaru, mniejsza liczba serii/powtórzeń?
3) Wykonując niektóre ćwiczenia jak np: wyciskanie sztangi na ławce płaskiej, uginanie przedramion izolując biceps, podciąganie sztangi do klatki w opadzie czuję zmęczenie ale nie w trenowanej partii lecz w przedramieniu (pieczenie). Czy może to wynikać ze złej techniki czy raczej ze zbyt słabo wyćwiczonego przedramienia?
4) Chciałbym również zacząć biegać. Czy bieganie w niedzielę jest dobrym pomysłem jeżeli w poniedziałek trenuję nogi? Czy lepiej zamienić kolejność treningów i nogi przesunąć np. na środę?
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.