Wzrost: 180cm
Trenować zacząłem na początku wakacji. Ważyłem wtedy 120kg i stwierdziłem że w końcu trzeba coś ze sobą zrobić. Zacząłem od biegania. Później doszyły ćwiczenia siłowe (mój starszy brat kiedyś ćwiczył i zakupił siłownie, obecnie większość rozdał kolegom, została mi ławka, sztanga łamana, dwie hantle i obciążenia o łącznej masie 50kg). Zredukowałem masę i pod koniec wakacji ważyłem 88kg. Poczułem wyraźną zmianę, w wyglądzie i samopoczuciu. Jednak mam jeden zasadniczy problem, znaczna część mojego tłuszczu odkłada się na brzuchu i jego okolicach. Mimo że ręce i nogi wyraźnie się umięśniły i wyglądają dużo lepiej, to brzuch jak sterczał, tak sterczy nadal (może nieco się zmniejszył). Prosiłbym o porady na dalsze treningi.
Ps. Niestety nie mam wystarczającej woli aby stosować specjalne diety, ale staram się jeść zdrowo, w odpowiednich ilościach i odpowiednim czasie. Chipsów, coli, słodyczy i tego typu "jedzenia" nie dotykałem od roku.
Redukcja tłuszczu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tłuszcz na brzuchu jest ciężki do spalenia i bez diety ten proces bedzie bardzo długi i powolny.
Musisz wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i od otrzymanego wyniku stopniowo odejmować kalorie. Wtedy bilans kaloryczny bedzie ujemny a tłuszcz sie bedzie łatwo spalał.
Napisano Ponad rok temu
Chcesz powiedzieć, że w ciągu 2 mcy wakacji zrzuciłeś 30 kg? W jaki sposób to zrobiłeś nie stosując w ogóle diety??? Co do tej budowy to powiem Ci, że mam podobny problem. w pewnym okresie przy 180 cm ważyłem 64 kg a i tak na brzuchu i bokach byłem "zaokrąglony". Niestety nie da się spalić tłuszczu z wybranej partii ciała. Z pewnością do ćwiczeń musisz dołożyć odpowiednią dietę. W momencie kiedy rozbudujesz obręcz barkową oraz klatę ten brzuch siłą rzeczy stanie się mniej zauważalny.
Napisano Ponad rok temu
180 cm i 64 kg ??!! Jak się źle odżywiasz to zawsze będziesz miał odłożony tłuszcz nawet jak mało ważysz. Nie ma żadnej zależności pmiędzy małą wagą a procentem tkanki tłuszczowej
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
to prawda. O dietę wtedy w ogóle nie dbałem. Waga spadła z powodu dużej aktywności fizycznej (praca) oraz stresów:) Zmiana pracy i ustatkowanie się skończyły się stanem obecnym;) Jeśli chcesz osiągnąć efekt to niestety musisz też zadbać o dietę. Bez tego możesz ćwiczyć i całymi dniami a zamierzonego efektu nie będzie!