Dobrym źródłem białka, witamin i minerałów jest rybka ;D Dziś zrobiłem sobie na obiad rybkę (morszczuk świeży) z ryżem. Aaa i jeśli kupujecie rybkę to starajcie się wybierać morskie i całe Więc do dzieła!
Składniki:
- Morszczuk świeży 460g
- ryż naturalny 100g
- Suszona/świeża włoszczyzna
- kawałek papryki,czosnku i cytrny
- przyprawy
Rozcinamy rybkę wzdłuż i ją myjemy. Do środka wkładamy czosnek(plasterki) posypujemy przyprawami z każdej strony, dodajemy cytrynki i papryki, Zawijamy w folię aluminiową i do piekarnika na 20-40min( zależnie od wielkości ryby i grzania piekarnika).
Gotujemy wodę z włoszczyzną dodajemy 100g ryżu (ja rozcinam woreczek i wsypuję) i gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu.
Po upieczeniu rybki jak już mięsko będzie odchodziło do szkieletu wykładamy na talerz i wrzucamy ryż do miseczki. Ja do ryżu dodaje sobie rodzynek na złamanie smaku bo ile można jeść w kółko sam ryż! Możemy podać z dowolną sałatką bądź kompocikiem Więc szorujcie do kuchni a ja wam podaję wartość energetyczną
Pozdro!
- Ryż naturalny 100g 363kcal 3,1g tłuszcz 74,0g węglowodany 8,6 białko
- Morszczuk świeży 100g 79 kcal 2,2g tłuszcz 0,0 węglowodanów 17,2 białko
kilka ujęć dzieła szefa kuchni
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]