Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kurczak ;D


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

Ogórek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 39 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sport każdego rodzaju :)
  • Staż [miesiące]:siłownia od października 2015 i 4 lata w sztukach walki
  • Wzrost [cm]:172
  • Biceps [cm] :38,5
  • Klatka piersiowa [cm]:108
  • Pas [cm]:94
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:180 x 1
  • Wyciskanie [kg]:90 x 4
  • Martwy ciąg [kg]:210 x1
  • Waga [kg]:84

Napisano Ponad rok temu

Kurczak ;D

Jeśli twoja dieta stała się już po części twoim stylem żywienia a nie tylko kilku miesięczną przygodą i chcesz urozmaicić swoją kuchnie to mogę pokazać Ci jak zrobić fajnego kurczaczka z fryteczkami ;) Oczywiście porcje sami dostosowujemy do własnych potrzeb  ;]

Najpierw kurczak! 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka ( 100kcal, 21,5Białka 1,3Tłuszczy 0 węgli/100g)
  • 2 kawałki (paski papryki) czerwonej 
  • 2 pieczarki
  • ser żółty chudy 2 plasterki(użyłem goudy) (365kcal 25B 27T i 2,2Węgli/100g)
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano)

    Sposób przygotowania:
    1. Piersi z kurczaka ubijamy na kotlety
    2. solimy i pieprzymy z obu stron
    3. starte pieczarki wykładamy na cały kotlet
    4. następnie układamy paprykę i ser
    5. zwijamy i przebijamy wykałaczkami aby się nie rozleciał
    6. posypujemy tak przygotowane kotlety przyprawami według upodobań
    7. pieczemy w żaroodpornym naczyniu z 0,5 szklanki wody przez około 30minut w temperaturze 180  stopni (można wrzucić papryczkę jak ktoś lubi zjeść taką ala gotowaną :D
    8. wuala :)

      Frytki- ziemniaki(250g) myjemy dokładnie i kroimy w frytki (można obrać, ja jestem leniwy i tego nie zrobiłem no i zostaje więcej witaminek :D) następnie wrzucamy je na wrzącą wodę na kilka minut 3-5min. Wyciągamy i do tego samego piekarnika wrzucamy na papier do pieczenia frytki posypane przyprawami (według uznania: pieprz,papryka,chilli,rozmaryn czy co tam lubicie ) :> w piekarniku siedzą tyle co kurczak(20-30min). Każdy piekarnik grzeje troszkę inaczej więc + - 5-10min poprawki warto wziąć i sprawdzać stan naszego smakołyka: D Jeśli spróbujecie to dajcie znać czy wam smakowało ;) więc do kuchni i POZDRO ! :)
      [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (fryteczki wrzucę potem bo zjadłem wszystkie  :chris:   :chris:  :chris: 


      Całkowite bilans wynosi ok.
      69g białka 5g tłuszczu 46g węglowodanów 500kcal 

Użytkownik Ogórek edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

mocsilamotywacja
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 312 postów
  • Pomógł: 4
18
Neutralna
  • Lokalizacja:Giżycko
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kulturystyka
  • Staż [miesiące]:10
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Pas [cm]:89
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:150
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:160
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Re: Kurczak ;D

Bardzo fajny przepis :) Nigdy nie gotowałem ziemniaków przed pieczeniem. Wydaje mi się, że to może nadać im niepowtarzalny smak :)


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4970 postów
  • Pomógł: 164
339
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Kurczak ;D

Bardzo fajny przepis i czekamy na więcej !


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


heath1
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kurczak ;D

Inspiracje sa wazne - dzieki. Ten kurczak jest jedzony przez wszystkich, wiec warto go urozmaicac. Bo ja najczesciej to po prostu saute z przyprawami, ale to moze sie znudzic.


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4970 postów
  • Pomógł: 164
339
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Kurczak ;D

Bardzo dobrym sposobem na uzyskanie delikatnego i miękkiego mięsa jest zanurzenie kurczaka przed smażeniem w jogurcie naturalnym z przyprawami, a następnie wrzucenie na rozgrzaną patelnię. 

 

Inny sposób to podsmażenie na rozgrzanej oliwie sproszkowanej czerwonej papryki (jakieś 3 minuty max, ale najlepiej ocenić to wzrokowo). Uzyskujemy wtedy bardzo dobry tłuszcz, który obejmie całe mięso. Wtedy wystarczy dodać nieco pieprzu i soli dla smaku i mamy kolejne danie ;).

 

Jedynym ograniczeniem w kuchni jest wyobraźnia ;)!


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ


darria83
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Poznań
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:sport, dobra książka, kuchnia, księgowość
  • Staż [miesiące]:3
  • Wzrost [cm]:160
  • Klatka piersiowa [cm]:90
  • Pas [cm]:65
  • Waga [kg]:51

Napisano Ponad rok temu

Re: Kurczak ;D

A ja często robię roladki z piersi z kurczaka "w towarzystwie" marchewki, cukinii, brokułów. Częściej piekę w piekarniku, wcześniej podsmażam, niż smażę.


  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4970 postów
  • Pomógł: 164
339
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Ponad rok temu

Re: Kurczak ;D

Wrzuć dokładny przepis, na pewno ktoś z niego skorzysta...chyba, że to sekret szefa kuchni ;)


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017