Innowacyjne treningi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok tylko naszła mnie taka myśl że w sumie trening A i trening B są podzielone na 2 wiec cwiczyc w ten sposob czy dajmy na to 2tyg A 2 tyg B czy w inny periodyczny sposob? I co z tymi powt ROM? Siady mysle robic techniką widow maker.
Napisano Ponad rok temu
Lub tak jak piszesz 2tyg A,2 tyg B i sam zobaczysz która wersja bedzie efektywniejsza.
Jako że robiłem dwie serie rozgrzewkowe i dwie robocze ,to powtórzenia ROM stosowałem w drugiej serii roboczej.
Napisano Ponad rok temu
Hmm ja myślałem rozłożyć to jako 3 serie rozgrzewkowe i 1 robocza (aktywacyjna i do zajechania). A co myślisz na temat rozłożenia w treningu obciążeń i powtórzeń?
Tydzień 1-2: 50-55%, 20-25 +15 (20-25 +5+5+5)
Tydzień 3-4: 60-65%, 15-20 +16 (15-20 +4+4+4+4)
Tydzień 5-6: 70%, 12-15 +15 (12-15 +3+3+3+3+3)
Tydzień7-9: 75%, 10-12 +15 (10-12 +3+3+3+2+2+2)
Tydzień 10-12: 80%, 8-10 +14 (8-10 +2+2+2+2+2+2+2)
Tydzień 13-14: 80-85%, 6-8 +4, zmniejsz ciężar o 10-20% i kontynuuj 5-10 +6 (6-8 +2+2 # 5-10 +3+3).
Co mnie nurtuje to to że jeśli zrobię piewszy tydzień A drugi tydzień B to następnie przeskakuje na większe ciężary i mniejszą liczbę powt a nie tak jak wydaje mi sie w zamyśle że trening A to progres najpierw na ciężarze a później ciężar + obciążenie w tygodniu 3? Dobrze myślę czy jednak się mylę?
Napisano Ponad rok temu
Co do progresu ciężaru ,to jesli byś stosował jeden trening to ok ,progres robisz co tydzień. A skoro robisz trening A iB wiec progres następny w tyg 3 .
Napisano Ponad rok temu
W sensie że w tygodniu 3 progres ciężaru bez zmniejszania liczby powt?
Napisano Ponad rok temu
2 tydzień trening B ciężar serii roboczej 50 kg liczba powtórzeń 20 + 5,5,5
3 tydzień trening A seria robocza 60 kg liczba powtórzeń 15 +4,4,4,4
4 tydzień trening B seria robocza 60 kg liczba powtórzeń 15 +4,4,4,4
I tak dalej kolejne tygodnie .
Zwiększając ciężar z treningu na trening ,zmniejszasz liczbe powtórzeń.
Oczywiście ciężar podałem przykładowy. Mam nadzieje ze teraz rozumiesz o co chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Tak właśnie o to mi chodziło Bo sugerowałem się oryginalnym treningiem gdzie wyglądało na to że dajmy na to:
1 tydzień trening A ciężar serii roboczej 50 kg liczba powtórzeń 20 +5,5,5
2 tydzień trening A ciężar serii roboczej 55 kg liczba powtórzeń 20 + 5,5,5
3 tydzień trening A seria robocza 60 kg liczba powtórzeń 15 +4,4,4,4
Dzięki wielkie za pomoc
Napisano Ponad rok temu
Mam jeszcze jedno w sumie pytanie które mnie naszło w trakcie analizowania treningu i czytania instrukcji zamieszczonej na tej stronie a mianowicie:
,,Gdy mamy pełno energii schemat może wyglądac nastepująco
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sory ze to powiem,ale strasznie jestes narwany na trening. A tu trzeba spokoju i cierpliwości.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no podam przykład dzisiaj robiłem wyciskanie na płaskiej i po 3 seriach rozgrzewkowych 78,5kg (55% max)x 25 powt ROM i potem po 30s 3 serie po 5powt pełny zakres ruchu i 4 seria 4powt więc koniec (15s miedzy sieriami odpoczynku), ale wiosłowanie 55% wykonałem 25powt ale potem siadło 7 serii po 5 i dopiero na 8 nie bylem w stanie zrobić 5. Czy o to chodzi czy po prostu obciążenie źle dobrane? I dajmy na to następny raz mam dołożyć 5% i wykonać kolejny etap ale dajmy na to nie jestem w stanie zrobić pełnego zakresu powtórzeń (15-20) i co wtedy robić obniżyć ilość powt na 12-15 i robić po 3 repsy? (czysto hipotetycznie ). Dobrze to robię? Sorka że tak cały czas sie o cos pytam ale nie potrafię się skupić na treningu na 100% jeśli nie wiem że jest on wykonywany jak trzeba- klątwa perfekcjonisty
Napisano Ponad rok temu
W pierwszym tygodniu musisz sobie dopasować odpowiedni ciężar.
Jesli dobrany ciężar jest za duży i nie wykonasz założonej liczby powtórzeń ,wiec ja zmniejsz i skoro masz zrobic 20 powtórzeń a zrobisz tylko 15 ale ostatnie powtórzenie prawie do upadku,to jest ok i nie masz co się przejmować.
Wiadomo że partia moze być słabsza i nie zrobisz założonej liczby powtórzeń.
Możesz pytać do woli ,od tego jestesmy by pomagać.
Napisano Ponad rok temu
Hmm w sumie w tym wiosłowaniu te 25 powt to mnie strasznie spompowało i tak może byłbym w stanie zrobić jeszcze 2 lub 3 a robiąc przerwy 12-15s bylem w stanie jeszcze machnąć 7x5 i wydawało mi się za dużo powt reps skoro w treningu było 20-25 +5+5+5 więc skoryguję ciężar. A co do powtórzeń ROM wykonuje się je szybkim tempem czy powoli i dokładnie? Bo szczerze powiedziawszy serię aktywacyjną zrobiłem bardzo szybką a repsy powoli i dokładnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm to robić te serie ROM? bo one są tak mało techniczne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Plan Treningowy
- Ponad rok temu
-