Innowacyjne treningi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok tylko naszła mnie taka myśl że w sumie trening A i trening B są podzielone na 2 wiec cwiczyc w ten sposob czy dajmy na to 2tyg A 2 tyg B czy w inny periodyczny sposob? I co z tymi powt ROM? Siady mysle robic techniką widow maker.
Napisano Ponad rok temu
Lub tak jak piszesz 2tyg A,2 tyg B i sam zobaczysz która wersja bedzie efektywniejsza.
Jako że robiłem dwie serie rozgrzewkowe i dwie robocze ,to powtórzenia ROM stosowałem w drugiej serii roboczej.
Napisano Ponad rok temu
Hmm ja myślałem rozłożyć to jako 3 serie rozgrzewkowe i 1 robocza (aktywacyjna i do zajechania). A co myślisz na temat rozłożenia w treningu obciążeń i powtórzeń?
Tydzień 1-2: 50-55%, 20-25 +15 (20-25 +5+5+5)
Tydzień 3-4: 60-65%, 15-20 +16 (15-20 +4+4+4+4)
Tydzień 5-6: 70%, 12-15 +15 (12-15 +3+3+3+3+3)
Tydzień7-9: 75%, 10-12 +15 (10-12 +3+3+3+2+2+2)
Tydzień 10-12: 80%, 8-10 +14 (8-10 +2+2+2+2+2+2+2)
Tydzień 13-14: 80-85%, 6-8 +4, zmniejsz ciężar o 10-20% i kontynuuj 5-10 +6 (6-8 +2+2 # 5-10 +3+3).
Co mnie nurtuje to to że jeśli zrobię piewszy tydzień A drugi tydzień B to następnie przeskakuje na większe ciężary i mniejszą liczbę powt a nie tak jak wydaje mi sie w zamyśle że trening A to progres najpierw na ciężarze a później ciężar + obciążenie w tygodniu 3? Dobrze myślę czy jednak się mylę?
Napisano Ponad rok temu
Co do progresu ciężaru ,to jesli byś stosował jeden trening to ok ,progres robisz co tydzień. A skoro robisz trening A iB wiec progres następny w tyg 3 .
Napisano Ponad rok temu
W sensie że w tygodniu 3 progres ciężaru bez zmniejszania liczby powt?
Napisano Ponad rok temu
2 tydzień trening B ciężar serii roboczej 50 kg liczba powtórzeń 20 + 5,5,5
3 tydzień trening A seria robocza 60 kg liczba powtórzeń 15 +4,4,4,4
4 tydzień trening B seria robocza 60 kg liczba powtórzeń 15 +4,4,4,4
I tak dalej kolejne tygodnie .
Zwiększając ciężar z treningu na trening ,zmniejszasz liczbe powtórzeń.
Oczywiście ciężar podałem przykładowy. Mam nadzieje ze teraz rozumiesz o co chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Tak właśnie o to mi chodziło
Bo sugerowałem się oryginalnym treningiem gdzie wyglądało na to że dajmy na to:
1 tydzień trening A ciężar serii roboczej 50 kg liczba powtórzeń 20 +5,5,5
2 tydzień trening A ciężar serii roboczej 55 kg liczba powtórzeń 20 + 5,5,5
3 tydzień trening A seria robocza 60 kg liczba powtórzeń 15 +4,4,4,4
Dzięki wielkie za pomoc ![]()
Napisano Ponad rok temu
Mam jeszcze jedno w sumie pytanie które mnie naszło w trakcie analizowania treningu i czytania instrukcji zamieszczonej na tej stronie a mianowicie:
,,Gdy mamy pełno energii schemat może wyglądac nastepująco
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sory ze to powiem,ale strasznie jestes narwany na trening. A tu trzeba spokoju i cierpliwości.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no podam przykład dzisiaj robiłem wyciskanie na płaskiej i po 3 seriach rozgrzewkowych 78,5kg (55% max)x 25 powt ROM i potem po 30s 3 serie po 5powt pełny zakres ruchu i 4 seria 4powt więc koniec (15s miedzy sieriami odpoczynku), ale wiosłowanie 55% wykonałem 25powt ale potem siadło 7 serii po 5 i dopiero na 8 nie bylem w stanie zrobić 5. Czy o to chodzi czy po prostu obciążenie źle dobrane? I dajmy na to następny raz mam dołożyć 5% i wykonać kolejny etap ale dajmy na to nie jestem w stanie zrobić pełnego zakresu powtórzeń (15-20) i co wtedy robić obniżyć ilość powt na 12-15 i robić po 3 repsy? (czysto hipotetycznie ). Dobrze to robię? Sorka że tak cały czas sie o cos pytam ale nie potrafię się skupić na treningu na 100% jeśli nie wiem że jest on wykonywany jak trzeba- klątwa perfekcjonisty ![]()
Napisano Ponad rok temu
W pierwszym tygodniu musisz sobie dopasować odpowiedni ciężar.
Jesli dobrany ciężar jest za duży i nie wykonasz założonej liczby powtórzeń ,wiec ja zmniejsz i skoro masz zrobic 20 powtórzeń a zrobisz tylko 15 ale ostatnie powtórzenie prawie do upadku,to jest ok i nie masz co się przejmować.
Wiadomo że partia moze być słabsza i nie zrobisz założonej liczby powtórzeń.
Możesz pytać do woli ,od tego jestesmy by pomagać.
Napisano Ponad rok temu
Hmm w sumie w tym wiosłowaniu te 25 powt to mnie strasznie spompowało i tak może byłbym w stanie zrobić jeszcze 2 lub 3 a robiąc przerwy 12-15s bylem w stanie jeszcze machnąć 7x5 i wydawało mi się za dużo powt reps skoro w treningu było 20-25 +5+5+5 więc skoryguję ciężar. A co do powtórzeń ROM wykonuje się je szybkim tempem czy powoli i dokładnie? Bo szczerze powiedziawszy serię aktywacyjną zrobiłem bardzo szybką a repsy powoli i dokładnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm to robić te serie ROM? bo one są tak mało techniczne ![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Plan Treningowy- Ponad rok temu
-
Zmiana treningu :)- Ponad rok temu
-
Trener Wrocław- okolice- Ponad rok temu