Skocz do zawartości

Zdjęcie

Włókna mięśniowe szybkokurczliwe i wolnokurczliwe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

Arni944
  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów
0
Neutralna
  • Staż [miesiące]:7
  • Wzrost [cm]:180
  • Biceps [cm] :38,5
  • Klatka piersiowa [cm]:100
  • Udo [cm]:60
  • Waga [kg]:83,5

Napisano Ponad rok temu

Włókna mięśniowe szybkokurczliwe i wolnokurczliwe

Witam, mam pytanie które mnie ciągle dręczy, ponieważ czytałem o tych włóknach i podobno na niektóre więcej powtórzeń i małym ciężarem a na niektóre partie większe ciężary i mniejsza ilość powtórzeń, czy to ma sens się do tego zastosowywać ? przecież moim zdaniem większe ciężary i mała ilość powtórzeń powinna dać lepsze efekty niż mniejszy ciężar i większa ilość powtórzeń, jak robiłem biceps to jeden mi mówił rób mniejszym ciężarem i rób więcej powtórzeń bo co ty to robisz to ci nic nie da, a drugi mówił żebym został przy tym co mam czyli większy ciężar mniejsza ilość powtórzeń, i mam taki mętlik w głowie, sam już nie wiem co będzie najlepsze aby ten biceps zaatakować konkretnym ciężarem i powtórzeniami, proszę o pomoc.

• 0

Olosek
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2749 postów
233
Wyśmienita
  • Zainteresowania:Piłka nożna, kolarstwo, dietetyka, technologia
  • Staż [miesiące]:od września 2013
  • Wzrost [cm]:185
  • Wyciskanie [kg]:130(zima 2014/15)
  • Martwy ciąg [kg]:195 (zima 2015/2016)
  • Waga [kg]:92

Napisano Ponad rok temu

Re: Włókna mięśniowe szybkokurczliwe i wolnokurczliwe

Każda partia będzie miała inny zakres powtórzeń, przykładowo barki i biceps potrzebują powyżej 12-15, przedramię i łydki jeszcze więcej, najlepiej w przedziale 20-25 lub do fatygi. Zaś triceps lubi mniej powtórzeń. 

• 0

ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK 

W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV

POZDRAWIAM

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Re: Włókna mięśniowe szybkokurczliwe i wolnokurczliwe

To nie takie proste, niby rzeczywiście zazwyczaj bic dobrze odpowiada na wyższe zakresy powtórzeń ale to nie jest jakaś reguła, niektórym mogą dobrze ruszyć na niskich zakresach itd

Sam uważam, że należy różnicować zakresy powtórzeń, można na jednym treningu, można co trening lub co jakiś czas.

Pamiętaj że to też nie jest tak, że dajmy na to do 12p pracują włókna odpowiedzialne za siłę, a powyżej za wytrzymałość, tu w sumie bardziej chodzi o odpowiedź układu nerwowego niż samo przećwiczenie jakiegoś włókna

• 0