Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przyprawy w potrawach.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

barney8698
  • Pytanie
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przyprawy w potrawach.

Witam :)
Chciałbym zapytać, jak przyprawy w potrawach wpływają na człowieka. Jak gotuję sobie przykładowo kurczaka z ryżem, to dodaję trochę przyprawy do kurczaka. Dopuszczalne jest dodawanie małej ilosci przypraw? Pozdrawiam.


  • 0

Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Przyprawy w potrawach.

Przyprawy mają wyższy wskaźnik ORAC niż warzywa i owoce,także nie powinieneś oszczędzać na nich.Inna sprawa że napędzają metabolizm-np. taki pieprz zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego,dlatego szybciej i lepiej trawi się jedzenie.Imbir i pieprz kajeński zwiększa spoczynkową przemianę materii.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

Bicepstriceps
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:siłka
  • Staż [miesiące]:5
  • Wzrost [cm]:190
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:120
  • Pas [cm]:67
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:70
  • Wyciskanie [kg]:110
  • Martwy ciąg [kg]:100
  • Waga [kg]:...

Napisano Ponad rok temu

Re: Przyprawy w potrawach.

Przyprawy mają wyższy wskaźnik ORAC niż warzywa i owoce,także nie powinieneś oszczędzać na nich.Inna sprawa że napędzają metabolizm-np. taki pieprz zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego,dlatego szybciej i lepiej trawi się jedzenie.Imbir i pieprz kajeński zwiększa spoczynkową przemianę materii.

ale soli warto unikać, lepiej ja zastępować tymiankiem, rozmarynem itd


  • 0

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Przyprawy w potrawach.

Unikać nie trzeba za to nadużywać nie warto.


Mateusz Pawlak ;)


Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Przyprawy w potrawach.

Ja mam różową sól himalajską,nie należy się jej bać tak jak białej,zresztą osoba aktywna nie musi się aż tak bardzo soli bać,bo dużo jej traci z potem i więcej jej potrzebuje,aby skurczy nie było i odpowiednie nawodnienie organizmu.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

fit.goska
  • Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Przyprawy w potrawach.

Uważajcie jednak, gdy kupujecie już gotowe mieszanki przypraw, typu fix, itd.. Niestety niektóre mogą zawierać zbędne ulepszacze, typu glutaminian sodu, itd.. Dlatego uważnie czytajcie skład!!!


  • 0

Magdalena83
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1624 postów
  • Pomógł: 35
118
Bardzo Dobra
  • Płeć:Kobieta
  • Staż [miesiące]:78
  • Wzrost [cm]:165
  • Biceps [cm] :34
  • Klatka piersiowa [cm]:89
  • Pas [cm]:67
  • Udo [cm]:55
  • Przysiad [kg]:70 - 3/3/15
  • Wyciskanie [kg]:moj max 100
  • Martwy ciąg [kg]:100 - 4/3/15
  • Waga [kg]:59

Napisano Ponad rok temu

Re: Przyprawy w potrawach.

zacytuję ... W przeszłości kilka sporadycznych raportów wykazało, że glutaminian wywołuje niekorzystne objawy fizjologiczne jak drętwienie, osłabienie i palpitację. Nazwano to ‘syndromem chińskiej restauracji'. Jednakże, w badaniach z użyciem ślepych prób i podawaniem placebo nie udało się naukowo potwierdzić (np. stosowanie placebo), że te objawy są rzeczywiście wywołane spożyciem glutaminianu.

Wielkość dawki glutaminianu stosowanego w żywności gotowej do spożycia, mieści się w zakresie od 0,1% do 0,8%. Wielkość ta jest zbliżona do zawartości glutamininanu w daniach przygotywywanych tradycyjnymi metodami. Smak glutaminianu jest samo-ograniczający. Oznacza to, że jeśli określona ilość zostanie dodana do potrawy, dodawanie większych ilości nie zmieni znacząco jej smaku bądź go nie pogorszy. Aby lepiej wyjaśnić, co to jest glutaminian, tekst poniżej zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania. Zamieszczono także informację o tym, jak na opakowaniach oznakowany jest glutaminian i inne środki wzmacniające smak...


  • 0

Dołączona grafika




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024