Witam
Chciałbym zapytać, jak przyprawy w potrawach wpływają na człowieka. Jak gotuję sobie przykładowo kurczaka z ryżem, to dodaję trochę przyprawy do kurczaka. Dopuszczalne jest dodawanie małej ilosci przypraw? Pozdrawiam.
Przyprawy w potrawach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przyprawy mają wyższy wskaźnik ORAC niż warzywa i owoce,także nie powinieneś oszczędzać na nich.Inna sprawa że napędzają metabolizm-np. taki pieprz zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego,dlatego szybciej i lepiej trawi się jedzenie.Imbir i pieprz kajeński zwiększa spoczynkową przemianę materii.
Napisano Ponad rok temu
Przyprawy mają wyższy wskaźnik ORAC niż warzywa i owoce,także nie powinieneś oszczędzać na nich.Inna sprawa że napędzają metabolizm-np. taki pieprz zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego,dlatego szybciej i lepiej trawi się jedzenie.Imbir i pieprz kajeński zwiększa spoczynkową przemianę materii.
ale soli warto unikać, lepiej ja zastępować tymiankiem, rozmarynem itd
Napisano Ponad rok temu
Unikać nie trzeba za to nadużywać nie warto.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ja mam różową sól himalajską,nie należy się jej bać tak jak białej,zresztą osoba aktywna nie musi się aż tak bardzo soli bać,bo dużo jej traci z potem i więcej jej potrzebuje,aby skurczy nie było i odpowiednie nawodnienie organizmu.
Napisano Ponad rok temu
Uważajcie jednak, gdy kupujecie już gotowe mieszanki przypraw, typu fix, itd.. Niestety niektóre mogą zawierać zbędne ulepszacze, typu glutaminian sodu, itd.. Dlatego uważnie czytajcie skład!!!
Napisano Ponad rok temu
zacytuję ... W przeszłości kilka sporadycznych raportów wykazało, że glutaminian wywołuje niekorzystne objawy fizjologiczne jak drętwienie, osłabienie i palpitację. Nazwano to ‘syndromem chińskiej restauracji'. Jednakże, w badaniach z użyciem ślepych prób i podawaniem placebo nie udało się naukowo potwierdzić (np. stosowanie placebo), że te objawy są rzeczywiście wywołane spożyciem glutaminianu.
Wielkość dawki glutaminianu stosowanego w żywności gotowej do spożycia, mieści się w zakresie od 0,1% do 0,8%. Wielkość ta jest zbliżona do zawartości glutamininanu w daniach przygotywywanych tradycyjnymi metodami. Smak glutaminianu jest samo-ograniczający. Oznacza to, że jeśli określona ilość zostanie dodana do potrawy, dodawanie większych ilości nie zmieni znacząco jej smaku bądź go nie pogorszy. Aby lepiej wyjaśnić, co to jest glutaminian, tekst poniżej zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania. Zamieszczono także informację o tym, jak na opakowaniach oznakowany jest glutaminian i inne środki wzmacniające smak...
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Naturalne suplementy, czyli przyprawy - cz. I |
Diety |
|
|
||
Przyprawy |
Kuchnia |
|
|
||
Naturalne suplementy, czyli przyprawy - cz. II |
Diety |
|
|
||
Świąteczne przyprawy |
Diety |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dieta
- Ponad rok temu
-
Dieta
- Ponad rok temu
-
Problem z ułozeniem diety
- Ponad rok temu
-
Pomoc w doborze odpowiedniej diety.
- Ponad rok temu
-
Jaka dieta na "masę"
- Ponad rok temu
-
Jaka dieta?
- Ponad rok temu
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
prośba
- Ponad rok temu
-
jak się odżywiać?
- Ponad rok temu
-
Dieta
- Ponad rok temu