Witam jestem aktywną osobą która waży 55kg. Chciałbym nabrać troszkę wiecej masy i moje pytanie brzmi: Czego jeśc najwiecej aby nabrac ciut tej masy ?
czego jeśc najwiecej?
Napisano Ponad rok temu
Najpierw wylicz tutaj swoje zapotrzebowanie:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Później dodaj do wyniku z 500 kcal a wtedy rozpisze się to na czyste i odpowiednie makroskładniki.
Napisano Ponad rok temu
do tego co aktualnie jesz dodaj jeden pełnowartościowy posiłek paczka ryżu z 1 piersią z kurczaka, prosty manewr a masa na pewno ruszy
w kalkulatory i profesjonalne diety na tym poziomie nie ma co sie bawić
Napisano Ponad rok temu
Ale zawsze lepiej wiedzieć ile potrzeba tych kalorii oraz makroskładników. jestem za tym aby ludzi uświadamiać pod tym kątem bo teraz nabyta wiedza zaprocentuje w przyszłości. Można jeść na oko latami i nic z tego nie budować.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
można też liczyć na kalkulatorach i nic z tego nie mieć prosta zasada nie ważne co pokazują cyfry za mało jesz=waga nie idzie do przodu
oczywiście makroskładniki muszą być jako tako zachowane i ogólnie trzeba się w tym jakoś odnaleść ale uważam wszystko powoli nie ma co przerażać początkujących bo oni sami do tego z czasem dojdą
Napisano Ponad rok temu
Marnując na to nie raz i rok. Lepiej wystartować z wiedzą i mieć efektu od razu. Ale to tylko moje zdanie.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
zgadza się najlepiej wystartować z wiedzą ale nie mając tej wiedzy najlepiej startować systematycznie ją powiększając zamiast pierw ją zdobywać i ociągając się ze startem
kalkulatory są gówno warte na nich też można tracić sporo czasu mi wyszło 0 kaloryczne na potreningu 1000kcal mniej niż na redukcji jadłem jeśli komuś dobrze obliczył jedynie miał farta
podstawa waga nie rośnie=za mało kcal dodajemy po 200kcal z węgli na tydzień do momentu aż ruszy
łapiemy smalec= za dużo jemy ścinamy po 200kcal z węglowodanów na tydzień do momentu aż smalec nie będzie rósł a masa mięśniowa powoli będzie rosnąć na końcu można i manipulować po 100kcal
smalec nie leci=za dużo jemy ścinamy węgle po 200kcal na tydzień z węgli
do tego 2-3g białka na kilogram masy pamiętać też to budulec mięśni i nie wolno traktować jako źródła energi nim jest tylko w ekstremalnych warunkach
tłuszcze 0,7-1,5g na kilogram głównie zdrowych nasycone też mogą być ale nie powinno się ich łączyć z węglowodanami trochę żółtek czy masła jednak nie zaszkodzi
tak wygląda klasyczna dieta wysokowęglowodanowa od strony praktyki
kalkulator dobry planu posiłków zapotrzebowania jednak do niczego się nie nadaje
Napisano Ponad rok temu
Oba sposoby są właściwe. Ja polecam na podstawie wyniku z kalkulatora dojść do zera bo to banalnie proste w 2 tygodnie okreslić czy masa idzie czy nie, czy spada czy nie.
Ty polecasz stary tradycyjny sposób. Kwestia co kto woli wybrać.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
kalkulator szacunkowo zawsze jakąś tam ilość pokaże na masie pół biedy jak waga będzie leciała w dół czy będzie szedł smalec od razu ktoś się zorientuje że coś nie tak na redukcji niestety gorzej nie jeden przez kalkulator zaczął od 1800kcal czy innej śmiesznej ilości po miesiącu budząc się z ręką w nocniku
dla początkującego nie wiem czy tak znalezienie zera od kalkulatora zajmie tylko te 2tyg tak czy inaczej od czegoś w końcu trzeba zacząć i to zawsze jakaś opcja
Napisano Ponad rok temu
Z naszego wzoru na forum korzystały setki osób i nikt nie narzekał że szukał swego zera miesiąc
Mateusz Pawlak