Czego nie lubię na treningach aikido
Napisano Ponad rok temu
Po prostu tak ukierunkujesz jego Ki że właściwie sam zejdzie 10m pod powierzchnię ziemi, dobrze rozumiem? [/quote]
Tylko w przypadku kiedy będzie miał saperkę. Gołymi rękoma wymagane okopanie się na głębokość 0,5 metra
Napisano Ponad rok temu
Czy cwiczycie poto zeby kopac kolege z treningu w nery zaraz jak sie odwraca czy dla przyjemnosci ?
Jesli samo walniecie w nery go powstrzymalo przed wjazdem w nogi, to by byla sama przyjemnosc. Tak prosto to jednak nie jest
Napisano Ponad rok temu
Po prostu tak ukierunkujesz jego Ki że właściwie sam zejdzie 10m pod powierzchnię ziemi, dobrze rozumiem?
Tylko w przypadku kiedy będzie miał saperkę. Gołymi rękoma wymagane okopanie się na głębokość 0,5 metra
To nareszcie wiem czemu na obozie Uchideshi w Budojo kopali półmetrowe rowy!!!
Napisano Ponad rok temu
a powiem jeszcze o co mi chodizlo z tym przewrotem (chociaz przy numerze 2 moze nie dzialac).. na bjj uczy sie wlasnie takich przejsc gdy twoje ramie jest zupelnie blokowane i wbite w ziemie..przechodzi na pasei barkowym ...i nie wiem jak sie nazwya to trzymanie w aikido (dzwnignia znaczy) takie co sie siada przy partnerze i skreca sie jego reke tak jakby mu sie chcialo dlonia dotknac do glowy, to na bjj wykonuje sie to tak samo tylko np. nogami bac tez stabilnie trzymajac nogami i robiac rekami i uwierzcie mi sa ciezsze dzwignie a mozna i tak z nich wyjsc(o to mi chodzilo)
ps. ale numer 2 jest oki musze sprobowac na treningu przy duzym oporze
pozdrawiam...a i cxekam na dalsza krytyke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie mam nazwy na opcje 2, to juz aplikacja malo standardowa. Jak juz pisalem, reki uke sie nie skreca w kierunku glowy, jest ona pionowa, i zalozone sa na nia 3 dzwignie, w tym ta na lokiec dziala w przeciwnym do naturalnego kierunku zginania sie stawu.no szczepan musze powiedziec ze rzeczywiscie opcji numer 2 to nie widzialem masz jakich krotki filmik z nia badz tez nazwe tego wykonczenia ikkyo?! bardzo chetnie zobacze.
a powiem jeszcze o co mi chodizlo z tym przewrotem (chociaz przy numerze 2 moze nie dzialac).. na bjj uczy sie wlasnie takich przejsc gdy twoje ramie jest zupelnie blokowane i wbite w ziemie..przechodzi na pasei barkowym ...i nie wiem jak sie nazwya to trzymanie w aikido (dzwnignia znaczy) takie co sie siada przy partnerze i skreca sie jego reke tak jakby mu sie chcialo dlonia dotknac do glowy, to na bjj wykonuje sie to tak samo tylko np. nogami bac tez stabilnie trzymajac nogami i robiac rekami i uwierzcie mi sa ciezsze dzwignie a mozna i tak z nich wyjsc(o to mi chodzilo)
ps. ale numer 2 jest oki musze sprobowac na treningu przy duzym oporze
pozdrawiam...a i cxekam na dalsza krytyke
Nie zapominaj ze aikido wywodzi sie nie ze sportu jak bjj, tylko ma korzenie w starym jujutsu, gdzie zawsze nosili ze soba co najmniej jakies tanto. Unieruchomienia po obaleniach nie sluzyly do zaliczania punktow czy tez zeby atakujacy sie poddal. Unieruchamialo sie tylko na tyle czasu zeby wyjac tanto i poderznac gardlo. Nikt nie rozumowal w kontexcie zawodow, bezpieczenstwa cwiczenia czy tez dzentelmenskiego cwiczenia. Stad walka w parterze, duszenia i unieruchomienia nie sa tak rozwiniete jak w bjj czy judo. Juz nie mowie o tym, ze Zalozyciela aikido w ogole nie interesowalo stworzenie kolejnej odmiany jujutsu.
No i oczywiscie to prawda, ze z kazdego trzymania da sie prawie zawsze wyjsc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
]hmmm przy duzym oporze przy prostej rece....? sprobuje ale wyglada mi to na wyjecie stawu . zobaczymy
Pamiętaj że "prosta" w rozumieniu aikido to nie jest taka prosta jak byśmy to potocznie powiedzieli. Mówiąc "prosta ręka" mamy tak naprawdę na myśli lekko zgiętą w łokciu, ale tylko na tyle aby w razie silnego naporu na nią nie oporował staw.
Ciężko mi jest to wytłumaczyć, ale mam nadzieję że zainteresowani wiedzą o co chodzi.
Napisano Ponad rok temu
A co to jest "rozumienie aikido"? 8O 8O 8OPamiętaj że "prosta" w rozumieniu aikido to nie jest taka prosta jak byśmy to potocznie powiedzieli. Mówiąc "prosta ręka" mamy tak naprawdę na myśli lekko zgiętą w łokciu, ale tylko na tyle aby w razie silnego naporu na nią nie oporował staw.
Ciężko mi jest to wytłumaczyć, ale mam nadzieję że zainteresowani wiedzą o co chodzi.
Jak pisze ze prosta, to prosta. Nie tylko prosta, to jeszcze zblokowana w stawach na amen.
hmmm przy duzym oporze przy prostej rece....? sprobuje ale wyglada mi to na wyjecie stawu
Dlatego w aikido nie ma wspolzawodnictwa. A i opor zwiekszamy stopniowo :wink:
Napisano Ponad rok temu
A co to jest "rozumienie aikido"? 8O 8O 8O
Pamiętaj że "prosta" w rozumieniu aikido to nie jest taka prosta jak byśmy to potocznie powiedzieli. Mówiąc "prosta ręka" mamy tak naprawdę na myśli lekko zgiętą w łokciu, ale tylko na tyle aby w razie silnego naporu na nią nie oporował staw.
Jak pisze ze prosta, to prosta. Nie tylko prosta, to jeszcze zblokowana w stawach na amen.hmmm przy duzym oporze przy prostej rece....? sprobuje ale wyglada mi to na wyjecie stawu
Dlatego w aikido nie ma wspolzawodnictwa. A i opor zwiekszamy stopniowo :wink:
To co ty kurdę za dzwignię robisz? Hijikime w parterze??? Przecież jak masz wykończenie do sankyo na przykład to ręka wcale nie jest zablokowana w łokciu. A tym bardziej w nikyo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O RANY! !!!!!!!
wykonczyli jakiegos Nikyo!
To byl ktos z forum???
I JAK mozecie tak spokojnie rozmawiac?!!?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tak samo jak mistrz czy kombinować? Dylemacik
- Ponad rok temu
-
sensei Piotr Borowski 5 dan ?
- Ponad rok temu
-
nochmal iriminage
- Ponad rok temu