Witam
Mam 17 lat i problemy z moją wagą. Mam nadwagę, chcę zmienić swój wygląd, gdyż wiąże się to z nieprzyjemnościami ze strony moich znajomych. Niestety nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat. Chciałbym zadać dwa pytania
1) Jako, że mam nadwagę, a nienawidzę biegać, czym mogę zastąpić te ćwiczenie ? Jakiś orbiterek coś w tym stylu ?
2) Jak ćwiczyć i jaką dietę ułożyć by podczas przeprowadzanej przeze mnie "redukcji" spalić tylko tłuszcz, a nie palić mięśnia ?
Pozdrawiam
Brak wiedzy :(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o trening to czy masz dostęp do siłowni? Dobry byłby na poczatek trening Full Body Wourkout oraz można dorzucić trening aerobowy( bieznie, orbiterki itp)
O diete pyta jw dziale dieta.
podstawowym treningiem idealnym na poczatek jest trening full body workout(fbw)
jest to trening ogólnorozwojowy gdzie ćwiczymy cale cialo na treningu
http://forum-kult...l-body-workout/
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Mój plan treningowy to 4 dni ćwiczeń siłowych i 2 dni ćwiczeń wytrzymałościowych mających na celu wymęczenie organizmu ( nie wiem jak to nazwać cardio/ areoby ? ) i czy orbiterek zastąpiłby mi bieganie, oraz jak często miałbym z niego korzystać ?
Napisano Ponad rok temu
a jak często w tygodniu mógłbym go używać ?
Czy podczas diety stosować, białko i tym podobne by nie wypalić mięśnia ?
Napisano Ponad rok temu
Jak dieta jest odpowiednio dobrana to nie '"wypalisz mięśnia"
Kwestia zawartości białka które na redukcji warto podbic do 2.5g na kilogram wagi ciała. Choć wiekszą role odgrywa tutaj trening typowo siłowy które daje mocniejsze bodźce mięśniom nie pozwalając im zluzować, dzieki temu mięśnie musza poddawac się takim obciążeniom jak na masie co jasno im mówi że nie moga redukować własnej masy jak to się dzieje zazwyczaj gdy ludzie zamiast trenować cięzko na dużym obciążeniu bawia się w setki powtórzeń na małych ciężarkach i kręca głównei cardio.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Ale samymi siłowymi ćwiczeniami nie wypalę, tłuszczu na brzuchu
Mam 170 cm wzrostu i 80 kg wagi, jednak ta "oponka" na brzuchu jest widoczna. Bez cardio się nie obędzie. Jak często mam je robić ?
Napisano Ponad rok temu
No bo ćwiczeniami tłuszczu się nie spala tylko dieta z ujemnym bilansem kalorycznym. Ćwiczenia siłowe sa po to aby ochronić mase mięśniową i zwiekszyć wydatek energetyczny a ćwiczenia cardio po to aby przyspieszać metabolizm.
Kaloryfer na brzuchu wyrabia się w kuchni a nie na siłowni
Powiedzmy 3x trening typowo siłowy , cięzki FBW + 2/3x w tygodniu trening cardio może być po siłowym lub w dni nietreningowe zacznij od 25/30 minut zwiększając co tydzień lub 2 o kolejne 5/6 minut. Możesz zamiast typowego cardio stosować interwały.
Mateusz Pawlak