Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
10
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!
t8x2kk.jpg
 
Lubicie tradycyjne metody radzenia sobie w kuchni? Ja lubię. Niektóre problemy, z którymi borykają się bardziej lub mniej (jak ja) utalentowani kucharze istnieją praktycznie odkąd człowiek gotuje, a już nasze babcie miały na nie sprawdzone recepty. I działają one do tej pory.
 
Płaczesz przez cebulę?
To przed krojeniem zanurz ją w wodzie. Aromatyczna cebula złamie każdego kuchennego twardziela. Na szczęście sprawę załatwi warstwa wilgoci na cebuli, ponieważ zatamuje wydzielanie się enzymów, które za to odpowiadają. Pomaga też posmarowanie deski do krojenia octem, ale dla mnie przynajmniej jego zapach jest jeszcze gorszy niż cebulowe łzy.
 
Szklanki wiecznie niedomyte?
Jeśli masz twardą wodę w kranie, kamień będzie osadzał się wszędzie, ale najbardziej będzie widoczny na szkle. Jeśli chcesz, aby twoje szklanki Termisil zawsze wyglądały jak nowe, co pewien czas przecieraj je szmateczką z sodą. Soda bardzo skutecznie rozprawia się z kamieniem.
 
Zupa była za słona?
„Nie dodawaj soli do zupy” to żadna rada. Jasne, że skoro sól jest niezdrowa, to najlepiej by było z niej zrezygnować, ale nie oszukujmy się: praktycznie wszyscy będziemy jej używać. A co się stanie jeśli trochę przesadzimy i przesolimy zupę? Tej soli, chociaż jest rozpuszczona, przynajmniej w części można się pozbyć. Wystarczy do garnka wrzucić ziemniaka (w przypadku rosołu lepiej sprawdza się skórka od chleba), ponieważ ma on właściwości ściągające sól. Trzeba tylko uważać, aby się nie rozgotował zanim go wyjmiemy.
 
Przypalony garnek?
Z wyczyszczeniem szklanego garnka nie powinieneś mieć problemów, ale przypalenia z metalowych powierzchni zmywają się dużo gorzej. No chyba że… wlejesz do garnka colę i podgrzejesz na gazie. Raczej zejdzie.
 
Makaron jest kleisty?
Nie zawsze (dużo też zależy od jakości samego makaronu), ale często pomaga na to dodanie odrobiny oleju do gotującego się makaronu. Jak wszystko powyżej, przetestowane osobiście.

  • 1

Mateusz Pawlak ;)


adamam
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

bardzo fajne informacje zebrane w jednym miejscu ;)


  • 0

Olosek
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2697 postów
  • Pomógł: 74
227
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dolnośląskie
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sport w każdej postaci, hip-hop, muzyka klubowa, telefony, rowery.
  • Staż [miesiące]:od września 2013
  • Wzrost [cm]:185
  • Wyciskanie [kg]:130(zima 2014/15)
  • Martwy ciąg [kg]:195 (zima 2015/2016)
  • Waga [kg]:Nie zadowala :D

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Z makaronem bardzo przydatna rzecz :) 


  • 0

Jozef230
  • Ekspert
  • PipPipPipPip
  • 1739 postów
  • Pomógł: 3
113
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:kujawsko-pomorskie
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:sport,kulturystyka, biznes,filmy, muza
  • Staż [miesiące]:60
  • Wzrost [cm]:184
  • Biceps [cm] :38.5
  • Klatka piersiowa [cm]:jescze nie taka
  • Pas [cm]:za duzo
  • Udo [cm]:61
  • Przysiad [kg]:100x4
  • Wyciskanie [kg]:100
  • Martwy ciąg [kg]:130x3
  • Waga [kg]:78-79

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!
skad te bzdury o makaronie?:) przyczyna klejenia sie makaronu jest za malo wody w garnku do ilosci makaronu! makaroniarze nigdy nie dodaja oleju
  • 0

Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
10
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Niskiej jakości makaron sklei sie nawet w 5 litrach wody ;)


  • 0

Mateusz Pawlak ;)


Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Inny patent jest taki że jak nam się rozgotował makaron,to jak szybko schłodzimy go zimną wodą to może stać się trochę twardszy.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

Rychoovsky
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Gastronomia,Sport, motoryzacja
  • Staż [miesiące]:24
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:104
  • Pas [cm]:91
  • Udo [cm]:58
  • Przysiad [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Wyciskanie [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Martwy ciąg [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Waga [kg]:84

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

makaronu wystarczy nie rozgotować i nie będzie kleisty :D


Użytkownik Rychoovsky edytował ten post Ponad rok temu

  • 0

Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
10
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Ten najtańśzy nawet zalany ciepłą woda zrobie sie brejowaty a dobrej jakości z semoliny to faktycznie wiele nie trzeba uwagi aby był dobry i sprężysty.


  • 0

Mateusz Pawlak ;)


Rychoovsky
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Gastronomia,Sport, motoryzacja
  • Staż [miesiące]:24
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:104
  • Pas [cm]:91
  • Udo [cm]:58
  • Przysiad [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Wyciskanie [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Martwy ciąg [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Waga [kg]:84

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

wiadomo, jakość robi swoje 


  • 0

Bicepstriceps
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:siłka
  • Staż [miesiące]:5
  • Wzrost [cm]:190
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:120
  • Pas [cm]:67
  • Udo [cm]:60
  • Przysiad [kg]:70
  • Wyciskanie [kg]:110
  • Martwy ciąg [kg]:100
  • Waga [kg]:...

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

odpowiednia ilość wody w garnku to podstawa, acz dla poprawy smaku makaronu dodaje krplekę oliwy. robię to dla smaku i by makaron ładnie błyszczał na talerzu


  • 0

Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
10
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Ja ostatnio makaronu w wodzie nie gotuję więc problem z dodawaniem czegokolwiek do wody nie zachodzi ;)


  • 0

Mateusz Pawlak ;)


Rychoovsky
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Gastronomia,Sport, motoryzacja
  • Staż [miesiące]:24
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:104
  • Pas [cm]:91
  • Udo [cm]:58
  • Przysiad [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Wyciskanie [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Martwy ciąg [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Waga [kg]:84

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

A co z nim robisz ? :D surowy wcinosz ?:P


  • 0

Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
10
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Po co stać i pilnować? Wrzucasz porcję makaronu w pojemnik dodajesz nieco soli zalewasz wrzątkiem z czajnika p[rzykrywasz i po 10 minutach masz makaron al dente ;) prosto szybko bez pilnowania i gotowania.


  • 0

Mateusz Pawlak ;)


Rychoovsky
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Gastronomia,Sport, motoryzacja
  • Staż [miesiące]:24
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :39
  • Klatka piersiowa [cm]:104
  • Pas [cm]:91
  • Udo [cm]:58
  • Przysiad [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Wyciskanie [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Martwy ciąg [kg]:Jeszcze nie próbowałem
  • Waga [kg]:84

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

niczym chińskie zupki haha :P


  • 0

Olosek
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2697 postów
  • Pomógł: 74
227
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Dolnośląskie
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Sport w każdej postaci, hip-hop, muzyka klubowa, telefony, rowery.
  • Staż [miesiące]:od września 2013
  • Wzrost [cm]:185
  • Wyciskanie [kg]:130(zima 2014/15)
  • Martwy ciąg [kg]:195 (zima 2015/2016)
  • Waga [kg]:Nie zadowala :D

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Ale jest już wiele makaronów, których właśnie nie trzeba gotować, tylko zalewa się wrzątkiem i czeka odpowiedni moment :) 


  • 0

olciak84
  • Użytkownik
  • Pip
  • 40 postów
  • Pomógł: 0
4
Neutralna
  • Płeć:Kobieta

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

To wg mnie ciekawe :)

 

11134121_738222439609156_905631629229454 


  • 1

olciak84
  • Użytkownik
  • Pip
  • 40 postów
  • Pomógł: 0
4
Neutralna
  • Płeć:Kobieta

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

11025743_722835221147878_810088789151967


  • 1

Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Więc jeżeli ktoś się bawi w komponowanie diety wg. iq to ma ściągę ;)


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

UkaniU
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 3340 postów
  • Pomógł: 14
257
Wyśmienita
  • Lokalizacja:Kraków / Wrocław
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Culinary and healthy cooking in the kitchen!
  • Staż [miesiące]:6 lat +
  • Wzrost [cm]:174
  • Biceps [cm] :41,5
  • Wyciskanie [kg]:140
  • Waga [kg]:81

Napisano Rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

skad te bzdury o makaronie? :) przyczyna klejenia sie makaronu jest za malo wody w garnku do ilosci makaronu! makaroniarze nigdy nie dodaja oleju

Wszystko co gotowane w większej ilości wody będzie gorsze w smaku, gorszej jakości i gorszej struktury. Makaroniarze ? kto to ? Klasyki w kuchni Włoskiej łączące dania z makaronem wyglądają tak że ugotowany makaron prosto z wody ląduje w drugiej części dania (sosie, paście, oliwach itd). Więc lanie nie wiadomo jakiej ilości wody do ugotowania makaronu jest głupotą. pozdro. Gram makaron gorszej jakości będzie się kleił zdecydowanie bardziej z powodu braku jaj w składzie które spowalniają uwalnianie skrobi do wody.


  • 0



Dołączona grafika

Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.

S
iła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.


Grammatikk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 218
10
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Rok temu

Re: Kilka kuchennych ciekawostek które warto znać!

Dobrej jakości makarony z pszenicy durum nie maja jaj w składzie i tez sie nie kleją.


  • 0

Mateusz Pawlak ;)



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017