Aby zrobić mięśnie brzucha u kobiety ,jakie ćwiczenia trzeba wykonywać ? Ile razy w tygodniu?Ile będzie trwał taki trening?Po jakim czasie będą zauważalne efekty ?
Mięśnie brzucha
Napisano Ponad rok temu
Aby brzuch był dobrze widoczny trzeba priorytetowo zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej, który zasłania nasze mięśnie. Ćwiczeniami tego niestety nie zrobisz - potrzebna jest dieta redukcyjna. Co do samego treningu mięśni brzucha to nie trzeba go katować na każdym treningu po 5-6 ćwiczeń. 2 razy w tygodniu po 2-3 ćw. spokojnie wystarczy.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Czym różnią się ćwiczenia interwałowe,aerobowe,siłowe itp. ? Na czym polegają ,ile powinny trwać ? Jakieś przykłady każdego treningów np. bieganie, Chodakowska itp ?
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia siłowe to ćwiczenia z obciążeniem lub ciężarem własnego ciała - polega głównie na wykonaniu przez dany mięsień pracy, która pobudzi go do wzrostu.
Ćwiczenia aerobowe, inaczej trening tlenowy, wykonujemy go w tętnie 110-140 na takich przyrządach jak: orbitrek, bieżnia, steper, rowerek, aergonometr itd. Stosuje się je głównie po to, aby spalić tkankę tłuszczową bądź poprawić wytrzymałość i ogólną kondycję naszego organizmu.
Trening interwałowy to połączenie treningu aerobowego z anaerobowym. Polega on głównie na tym, aby podczas wykonywania drastycznie zmieniało się nasze tętno.
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
a na którym treningu szybciej spalimy tkankę tłuszczową na interwałowym czy aerobowym ?
Napisano Ponad rok temu
Różnica między tymi dwoma systemami treningowymi jest taka, że wykonując trening aerobowy tkanka tłuszczowa spala się w trakcie, natomiast wykonując interwały tkanka spala się po treningu, gdy Twój organizm potrzebuje kolejnej dawki energii do odżywienia i regeneracji.
Podsumowując oba treningi są dobre na utratę tkanki tłuszczowej. Jednak interwały są dla osoby, która ma już wyrobioną kondycję. Zajmują one też mniej czasu.
Pamiętaj, aby spalić tkankę tłuszczową musisz stosować odpowiednią dietę z deficytem kalorycznym. To jest podstawa do tego, aby tracić zbędne kilogramy.
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Czy przed treningiem interwałowym ,cardio należy zrobić rozgrzewkę albo rozciąganie ?
Użytkownik Sandrach edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie. Sam trening aerobowy bądź interwałowy może służyć jako rozgrzewka. Oczywiście nie można od razu wskoczyć na bieżnie i zacząć biegać z prędkością 15-20km/h. Stopniowo zwiększaj intensywność jeśli chodzi o interwały.
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Trening: aerobowy, anaerobowy, interwałowy, obwodowy, HIIT.
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Czym różni się HIT od interwału i co to trening obwodowy ?
Napisano Ponad rok temu
Połaczyłem kilka tematów Sandrach by wszystko było w jednym temacie.
Trening obwodowy to połaczenie kilku cwiczeń robione odrazu po sobie i po czym robimy krótką przerwe i robimy znowu caly zestaw ćwiczeń robione jedno po drugim bez przerwy miedzy nimi.
Trening interwałowy polega na tym, że na zmianę ćwiczy się z wyższą i niższą intensywnością.
TKWM