38 latek ,thaiboix+box jak poprawic i utrzymac wydolnosc
Napisano Ponad rok temu
pytania kieruje do doswidczonych i starszych zawodniköw
krötko o mnie i pytanie
sport uprawiam juz ponad 22 lata,ale sztuki walki dopiero od ca 6 lat.
pieta achilessa jest wytrzymalosc "expolywna" i ogölna.
rozgrzewkan na thaoboxie jest nieraz mocna bardzo(3-4x po30-40 pompek,3-4x po 20-30 przysiadöw,3-4x50 brzuszkow,pajacyki,skakanka itp ca 20-25 min) potem z 45 min techniki i ze 3-4 rundy po 2-3 min lekkiego sparingu to tu juz nieraz prawie 0 energi..
generalnie nigdy nie bylem jakis wytrzymaly i nawet jak osiagne jakas forme,to 2-3 tyg przerwy i zaczynam od poczatku,wszystko zanika..
w ostatnim roku cwiczylem do 2-3x w tyk sztuki walk 1x interwaly tzn 6-8 cwiczen z ciezarkiami(na kazda grupe mies)bez przerwy miedzy seriami..i tak 3 x...wchodzilo dobrze i wydolnosc tez sie poprawila..
do tego robilem 1xw tyg interwaly bieg 15-20 min sprint,lekkie beig ,sprint itp..
w tym roku biegalem po 30 min,ale przy sparingach duzo mi to nie pomoglo jezeli chodzi o kondycie,od 2 rudy zaczynam sie meczyc jak smok..
dodam ze wiek tez nie ulatwia mi nic,mniej sie chce,po trenigach dochodze 2-3 dni do siebie(nie regeneruje dobrze) wiec max 3 treningi w tyg + jakis lightowy to max..
nie jestem wstanie przeskoczyc progu ze po trningu mam jesczce power..
zaczalem brac beta alinine,ale nie czuje jej jakos specialnie (ca 2-3 g dzienie)
co byscie proponowali?
dodam ze nawet jak zrobie 4 treningi w tyg i pözniej nap mam tyg lub 2 prerwy to tez jak bym sie cofna o krok z kondycia..
waga 77 kg wzrost 180cm wiek 38 lat..
pozdrawiam i zgöry dziekuje za udzial w dyskusji
Napisano Ponad rok temu
Jak z twoim odżywianiem ?
Masz dużo stresu w pracy i poza nią ?
Napisano Ponad rok temu
Tak redukcja stressu,zdrowe odzywianie, Troche supplementöw i min7-8 Godzilla snu ale Progress kondycyjny maly
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego bym Chcial 1x w Tyg tylko nad kondycja/ wytrzymaloscia popracowac..
Przyczym Same biegi po 30 min nie nadaje sie zupelnie do. poprawy evtl bieg Intervall
Evtl zaczne interval z ciezarkami..
Ale kieruje sie tu do fachowcöw
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dodam ze wiecej boxu w tym roku cwiczylem,a nogi tylko bieganie i przysiady..ale i tak sie mecze za szybko..
fakt ze wiekszosc przewaznie jest o 10 lat mlodsza ,partneröw trenigowych,a starsi tez sapia strasznie..ale mam zamiar to poprawic i przeszkadza wiadomo tez jak sie juz nie ma powera na koniec trningu,bo sparing tez kiepski dla mnie-raczej defensywny bardzie,bo pare extra kopniec,kabinaci i sapanie jak smok..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No nic, dzis IDE na Thai to napisze znow wrazenia, bo od niedawna biore Beta alinine
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
troszkę przegieta rozgrzewka. zmień grupę lub klub na mniej zaawansowaną. lub rób połowę tego co inni.
Troszke? Klasyczny przyklad jak zajechac grupe, zeby z treningu technicznego juz nic nie wyniesli.
Napisano Ponad rok temu
wczorajszy trening nie byl tak intensywny,troche techniki i rozgrzewka bardziej lightowa.
cwicze w 2 klubach i faktycznie w tym jednym,trener robi rozgrzewke hardcorowa,nieraz ,za,ze az sie zlosc wemnie zbiera,ale cös zlowo trenera itp musi byc szanowane..
ale wröcmy mimo to do evtl do glöwnego zagadnienia -poprawa wydolnosci,dopöki sie robie troche techniki itp jest ok,zaczyna sie akcja szybsza,mecze sie szybko..wiadomo inni tez,ale chcialbym to porawic,bez zajezdzania sie 2 godz extra..
poza satacjonarnymi interwalamii ca 3 serie po 6-8 cwiczen ala 10-12 pow
przyklad:
1 seria bez odpoczynku.
15 x wolnychpompek
10 pow martwy ciag sztanga plus ciezarek ca 10 kg
10 pow podciaganie do klatki szangi w opadzie tulowia ca 10 kg
10 pow sztanga biceps ca 10kg
10 pow sztanga triceps ca 10 kg
10 pow sztanga barki ca 10 kg
10 pow sztanga przysiad
ca20-40 pow brzuszki.rözne formy
to ca 1 seria bez odpoczynku..wytrzymalosciowy silowy itnerwal..nastepne 2 serie zwiekesznie ciezaru i evtl zmniejszenie pow..
lecialem na tym w ostatnim roku i bylo niezle..jednak daje w kosc i 1 dzien przerwy do regeneracji po tym potrzebuje..
puls jest wysoki jak cholera przytym i tempo duze..
ale jestem otwarty na inne koncepty medody..np worek interwaly itp..
beta alinina moze pomaga?troche bylem/jestem dzis mniej zmeczony po trningu wczorajszym,za to sen kiepski,bo adrenalina jescze dlugo tzrymala..mam tak czesto ..
Napisano Ponad rok temu
Jaki to był sport? Czy możesz to opisać dokładniej?(...) krötko o mnie i pytanie
sport uprawiam juz ponad 22 lata (...)
W twoich opisach widać, że brak ci energii, bo się zajeżdzasz. Sen, relaks, odpoczynek też powinny pomóc.(...)ale jestem otwarty na inne koncepty medody..np worek interwaly itp.. (...)
Napisano Ponad rok temu
... rozgrzewkan na thaiboxie jest nieraz mocna bardzo(3-4x po30-40 pompek,3-4x po 20-30 przysiadöw,3-4x50 brzuszkow,pajacyki,skakanka itp ca 20-25 min) potem z 45 min techniki i ze 3-4 rundy po 2-3 min lekkiego sparingu to tu juz nieraz prawie 0 energi.. ...
Zapytaj trenera po chuja robić na rozgrzewce 160 pompek, 120 przysiadów i 150 brzuszków, a na sparingi przeznaczyć tylko 12 minut?
Napisano Ponad rok temu
od pewnego poziomu takie rozgrzewki nie robią wrażenia. pamiętam 20 lasu temu na gwardii było gorzej. i z tego co Kriss mówi, to Raubo dalej w dupe daje na rozgrzewkę.
Napisano Ponad rok temu
witam
wczorajszy trening nie byl tak intensywny,troche techniki i rozgrzewka bardziej lightowa.
cwicze w 2 klubach i faktycznie w tym jednym,trener robi rozgrzewke hardcorowa,nieraz ,za,ze az sie zlosc wemnie zbiera,ale cös zlowo trenera itp musi byc szanowane..
ale wröcmy mimo to do evtl do glöwnego zagadnienia -poprawa wydolnosci,dopöki sie robie troche techniki itp jest ok,zaczyna sie akcja szybsza,mecze sie szybko..wiadomo inni tez,ale chcialbym to porawic,bez zajezdzania sie 2 godz extra..
poza satacjonarnymi interwalamii ca 3 serie po 6-8 cwiczen ala 10-12 pow
przyklad:
1 seria bez odpoczynku.
15 x wolnychpompek
10 pow martwy ciag sztanga plus ciezarek ca 10 kg
10 pow podciaganie do klatki szangi w opadzie tulowia ca 10 kg
10 pow sztanga biceps ca 10kg
10 pow sztanga triceps ca 10 kg
10 pow sztanga barki ca 10 kg
10 pow sztanga przysiad
ca20-40 pow brzuszki.rözne formy
to ca 1 seria bez odpoczynku..wytrzymalosciowy silowy itnerwal..nastepne 2 serie zwiekesznie ciezaru i evtl zmniejszenie pow..
lecialem na tym w ostatnim roku i bylo niezle..jednak daje w kosc i 1 dzien przerwy do regeneracji po tym potrzebuje..
puls jest wysoki jak cholera przytym i tempo duze..
ale jestem otwarty na inne koncepty medody..np worek interwaly itp..
beta alinina moze pomaga? troche bylem/jestem dzis mniej zmeczony po trningu wczorajszym,za to sen kiepski,bo adrenalina jescze dlugo tzrymala..mam tak czesto ..
takie ćwiczenie w ogóle nie przekłada się na wytrzymałość bokserską i kickbokserską.
podobnie jak samo bieganie
to jakieś pomieszanie z poplątaniem. W niedawnych tematach pisaliśmy jak ma wyglądac trening wytrzymałości
pod SW
wedug mnie w pigułce powinno wygądac to tak: nie więcej niż trzy razy w tygodniu ( jak masz reguarne trenigi bokserskie to może wystarczyć nawet dwa) poświęcasz na krótki 20 minutowy trening wykonywany bez ciężarów albo z ketlami w szybkim tempie. Istotne jest aby przerwy między ćwiczeniami nie trway dużej niż kilka oddechów
najlepsze efekty osiągniesz na każdym trenigu łączą inne ćwiczenia. powinny być to ćwiczenia angażujące cae ciało i eksplozywne.
trening siłowy powinen być wykonywany oddzielnie. I tutaj też odstawibym cięzary a postawił na powolne ćwiczenia w leżeniu w podporze, powolne podciąganie na drążku, dipsy, przysiady ( tu z odpowiednim ciężarem w wolnym tempie)
po prostu nie ćwiczysz pod wytrzymałość więc nic dziwnego ,że nie masz efektów
Napisano Ponad rok temu
Ktos pytal Co cwiczylem wczesniej.
Wiec
od ca 15 roku lekkoatletyka, Pilka reczna, i 16-24 kulturystyka(praktycznie bez kardio)24-30 kulturystyka i coraz bardziej fitness( pod zdrowie-mniejsze ciezary) od 31 r sztukii walki( wtedy jeszcze 5x w Tyg)i silownia.
Teraz 2-3 x sztukii walki( thaibox lub box) czasami bieganie, rzadko ciezarki.
Ostatni rok schudlem nan77-78 kg , ob odstawilem ciezarki i Miesnie stracily na masie., oczywiscie czuje tez mniejsza sile,ale bardziej sie meczylem NP majaa 83 kg.
System Hiit / interwaly to typowy trening silowo/wytrzymalosciowy ale faktycznie pod sztukii walki nie wydawal mi sie dawac w 2013 duzo plusöw.
Brakuje exlozywnosci i wytrzymalosci Wlasnie dynamicznej.
Wiekszosc zycie cwiczylem pod sile Miesnia i praktycznie 0 kondycji/ wytrzymalosci ( treningow)
Teraz poznaje nowe formy treningowe pod sztukii walki, niestety juz nie mam Tyle Powera by cwiczy jak pare lat temu pö 5x w Tyg,. Wiec ciagla proba to jakos pogodzic..
NP w wtorek byl thaibox, wczoraj light, dzis IDE na box 90 min a lapia mnie zakwasy :-(
I sobota Thai , niedziela sie zobaczy jak regeneracja...
Napisano Ponad rok temu
w czwartek bylem w nowym klubie ,bo maja super trenera boxu:rozgrzewka trwala 30min,bylo goraco i nie latwo..
trening caly w sumie 1,45 min(polowa robila 2,30min)
dzis (sobota)dopiero puszczaja mnie zakwasy,szok..mam tak zawsze mocnieszy trening i 2-3 dni zakwasy,od lat :-(
dziekuje wszystkim za udzielanie sie w dyskusji ale nikt mi programu jakiegos nie zaproponowal co mögl bym 1 w tyg evtl extra wygonac..
w innym temacie ktos poroponawl programm hiit,ktörym wlasnie cwiczylem..
duzo chwali kettle(nigdy jeszcze nie cwiczylem nimi)naprawde poprawiaja tak wytrzymalosc pos sw?
wiecej nix 1 w tyg takiego obwodowego treningu itak bym nie szarpnal ze wzgledu na kiepska regeneracje :-(
ale dalej jestem otwarty na jakis plan-pomysl od zawodniköw powyzej 35 r
beta alinina pomaga moze w treningach,ale co pomaga na wieczne zakwasy..?!?!
Napisano Ponad rok temu
a probowales BCAA po treningu? moze byc ze placebo ale mi sluzy na regeneracje - ma 36 lat.beta alinina pomaga moze w treningach,ale co pomaga na wieczne zakwasy..?!?!
Oprocz tego moim zdaniem wybierasz jakies grupy gdzie cie zajezdzaja ta "rozgrzewka" i dlatego potem nie masz pary.
Jak sie chce ludzi zajechac troche kondycyjnie to po treningu wlasciwym i sparringach a nie od tego zaczynac...
Napisano Ponad rok temu
fakt po zwyklych trningach..lekka rozgrzewka i technick nie mam takich problemöw.
ale jak trafie na 2 mocne treningi to tak mam.
cwicze w sumie w 3 klubach,do ostatniego sie dopiero zapisalem bo bardzo dobry trener box tam jest.
box w klubie tym np odbywa sie 3x w tyg ..grupy sa po 30 ludzi..od malolata 18 latka po 50 latka..zawodnicy mma,thaiboxerzy,k1 i boxerzy..czesciowo podczas trningu dzieli grupy,ale duzo cwiczen itp robimy wszyscy razem .
nie ma odzielnie box dla slybych,srednich i mocnych..
to samo w k1 albo thai.,pozatym wsyzstkie kluby gdzie chodze oferuja razem thaibox,box,mma ,..
thaibox np jest dla poczatkujacych i zaawansowanch..
generalnie to poprostu chcialbym byc lepszy niz jestem,ale i tak nie jest jakos tragicznie,poprostu kiepsko sie regereuje i dlugos mnie mecza zakwasy..
ale pracuje nadtym..