Dieta Paleo: rady, doświadczenia, pytania, odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale w grubego lenia wstąpiło nowe życie, normalnie dwa lata odmłodniał, a nawet chyba trochę schudł.
Odpowiedz jest oczywista, sasiad sie wyprowadzil i go nie dokarmia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem wielkim miłośnikiem tylko jednego produktu zbożowego: whisky. Poza tym tak, im więcej czytam o zbożach w diecie, tym bardziej neguję ich wartość dla zdrowia i optymalnej kompozycji ciała, przez co coradz bardziej skłaniam się ku opcji paleo. Czy kiedykolwiek przekonam się całkowicie? Nie sądzę. Ale będzie blisko.shabu i ty znany miłośnik produktów zbożowych negujesz ich wartość !? świat się kończy...
Napisano Ponad rok temu
rozumiem że kasza gryczana i jęczmienna i kuskus i jaglana i kukurydziana też odpadają tak
Napisano Ponad rok temu
Kolega pije sobie szejka z banana chyba wody, białka i mleczka kokosowego.
Może bez wody nie jestem pewien.
Generalnie banan jest chyba idealnym rozwiązaniem ?
Napisano Ponad rok temu
A co do tej kaszy/ryżu to nie jest przypadkiem tak że podczas gotowania giną te trujące substancje ? i co do strączkowych produktów to podczas moczenia (i chyba gotowania) giną niby te trujące substancje , więc ja już nie kumam .
I dajmy na to że jakaś roślinka dzika ma w sobie trujące substancje np no nie wiem liście lili ? i w książce piszę że w dużych ilościach może zaszkodzić , a jak zjadłbym tylko małą garść takiej rośliny to by było to nie zdrowe? czy nie miało by to żadnego znaczenia ?
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego gryczana odpada? To nie zboże, więc teoria o truciznach tu odpada.rozumiem że kasza gryczana (...) też odpadają tak
Ale przecież sprzecznym z Paleo. Poza tym to fruktoza więc z punktu widzenia zdrowia też marne rozwiązanie.banan jest chyba idealnym rozwiązaniem ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Świetnym, ale przecież sprzecznym z Paleo.banan jest chyba idealnym rozwiązaniem ?
niechm nie novo wyprostuje jak sie mylę ale banan to masa skrobii
Napisano Ponad rok temu
ale jak widac ponizej banan srednio pasuje:
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 371 kJ (89 kcal)
Carbohydrates 22.84 g
- Sugars 12.23 g
- Dietary fiber 2.6 g
Fat 0.33 g
Protein 1.09 g
Napisano Ponad rok temu
jedzienie, ktore jest de facto paleo,
i jedzenie, ktore nie jest paleo, ale spelnia podstawowe kryteria.
np. mleko, ktore nie bylo ogolno dostepne w czasach paleo, ale jest "jedzeniem"; spozywamy je jako dzieci, i jesli ktos trawi laktoze to moze bez wiekszych problemow spozywac (wykluczajac klotnie o pochodzenie tego mleka). podobnie co do regionalnosci. nie widze, zeby to byla jakas supar wazna sprawa, jesli zachowujemy roznorodnosc.
podobnie z bananem. banany pochodza z dzikich bananow, i przez jakies 8tys lat byly selekcjonowane, czyli nie sa paleo. ale sa "jadalne", i nie widze wiekszych przeciwwskazan;
jedyne info o skladzie jakie na szybko znalazlem
The carb calories in bananas come mainly from sugars and starch. In your cup of mashed bananas, there are 27.5g of sugar, which is made up mostly of glucose and fructose. You'll also find just over 12g starch and almost 6g fiber. In your cup of sliced bananas you'll find a little over 18g sugars, 8g starch and 3.9g dietary fiber.
przy takiej ilosci blonnika tyle cukrow nie powinno byc problemem, szczsgolnie po treningu.
btw mort, ciagle czekam na wytlumaczenie o co chodzilo z tymi mormonami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Już w tym temacie ktoś wklejał film z tezami Lustiga o toksyczności fruktozy. Inulina jest metabolizowana głównie do fruktozy.No nie wiem ziemniaki mają dużo inuliny raczej a nie skrobi choć mogę się mylić i mówię tu o tych ziemniakach topinambur .
Napisano Ponad rok temu
ogólnie zwykłe ziemniaki dla tego nie bo mają dużo skrobi tak?
a no i jeżeli chodzi o te regionalne jedzenie to przecież jak wyhoduję w Polsce np ziemniaki indiańskie to to będzie w miare regionalne jedzenie albo w ogóle normalnie regionalne , dziwi mnie to czemu novocaine napisał o tym że ziemniaki nie pochodzą z polski a banany w ogólnie nie są z polski i nie rodzą się w Polsce a jednak jakoś mówi że można je jeść .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zapalenie ścięgna achillesa
- Ponad rok temu
-
Skórcze porasęty
- Ponad rok temu