Dieta Paleo: rady, doświadczenia, pytania, odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Trudno ocenić, jak potoczą się losy „hipotezy paleo”. Wydaje się, że okoliczności są dla niej korzystne – środowiska naukowe coraz chętniej poszukują alternatywy wobec hipotezy tłuszczowo-cholesterolowej, która okazała się porażką. Teoria paleo, która wyszła ze środowisk naukowych, jawi się zatem jako wartościowa propozycja i ma szansę na poważne potraktowanie przez naukowców. Już dziś ukazują się w pismach fachowych artykuły w systemie „peer reviewed”, napisane przez naukowców uniwersyteckich zainteresowanych koncepcją „paleo”. Jest zatem nadzieja, że nauka na nowo podejmie próbę odpowiedzi na pytania do znanych, ale coraz mniej satysfakcjonujących odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
tak więć może i ta paleo jest zdrowa i fajna ale na bank nie z powodów, które tu padły
gdybyś przeczytał uwaznie zwróciłbyś uwagę, ze wysmiewam założenie o powszechnej obronie roślin przed zjedzeniem przez wytwarzanie szkodliwych substancji. takie założenie jest przykładem lamarkizmu.
w teorii ewolucji rozwijają się te cechy, które umozliwiaja lub choćby towarzyszą skutecznemu rozmnazaniu się. Jesli pomimo bycia zjadanym dana roslina zwięskza swoją populację wcale nie jest oczywiste, ze wykształci mechanizmy odstraszajace zwierzęta- tym bardziej, żę bycie zjedzonym jest świetną strategią ekspansji
To troche tak jakby tygrysy lobbowały za wegetarianizmem, twierdząc że ich łup zatruł swoje mięso aby bronić się przed zjedzeniem- no bo kto by chciał być zjedzony...a przecież niektóre ropuchy ta robią
P.S włąsnie zeżarłem pól torebki nasion słonecznika, cały czas zachowując czujność- nigdy nie widaomo kiedy i jak zdecydują się bronić...przeciez tyle wysiłku poszło w wytworzenie tych nasionek
Napisano Ponad rok temu
Filmów które zostały wklejone już nie komentowałeś, nie wiem czy dlatego że nie oglądałeś czy jest jakaś inna przyczyna?
Książek jak już wcześniej pisałem raczej też nie przeczytałeś.
Jak pisałem sam nie jestem przekonany do tego że w 100% tak jedliśmy 10 tyś lat temu jak zakłada Cordian ale duża część biochemii która jest poruszana przez Wolfa i opisana pokrótce w przez Taubes-a do mnie przemawia. No i dla mnie koronnym argumentem jest to że czuję się lepiej i wygodniej mi się żyje.
Nie jem już 6 posiłków w równych odstępach czasu co mimo że możliwe było jednak dość upierdliwe i nie jestem w związku z tym głodny.
Napisano Ponad rok temu
moge kierowac sie jedynie logiką
Jerzu nie zamierzam ci udowadniać ,że jednak czujesz się źle skoro Tobie służy , to najwazniejsze
Napisano Ponad rok temu
Ustalmy może fakty: nikt w tym temacie nie obśmiewa diety; jedyne co np. Mort obśmiewa to altmedowe chwyty promujące tę dietę.Poza "trującymi nasionami" które ochoczo obśmiałeś nie pojawiły się na pierwszej stronie chyba żadne powody.
Napisano Ponad rok temu
nikt nie mowil o powszechnej obronie, tylko o nasionach zboz. nawet napisalem, ze np orzechy tego nie robia, bo zamiast tego maja twarde skorupy. tak samo jak zaby maja "trujaca skore", a antylopy potrafia szybko biegac. rozne mechanizmy obrony. dlatego antylopy sa pyszne, a zaby nie.ze wysmiewam założenie o powszechnej obronie roślin przed zjedzeniem przez wytwarzanie szkodliwych substancji. takie założenie jest przykładem lamarkizmu.
i tak jak piszesz; rosliny uzywaja tego dla rozprzestrzeniania, bo zwierzetom normalnie je jedzacym (ptaki, gryzonie) zboza nie szkodza. ludzie normalnie zboz nie jedli, i dlatego nam szkodza.
nie jest, bo teraz mozemy nie byc glodni bez pomocy zboz.Cały twój dylemat novo: zboża są lepsze niz głód ale tak w ogóle są złe jest sztucznym problemem z punktu widzenia ewolucyjnego.
prorock, "altmedowymi" bym ich nie nazywal, sa co najwyzej kotrowersyjne ciagle. ale jak obejrzysz filmik z porownaniem diet to zobaczysz, ze powoli pojawiaja sie badania testujace te hipotezy.
swoja droga ciagle chce uslyszec o co chodzi z tymi mormonami, bo czytalem cordiana a nie o cordianie.
Napisano Ponad rok temu
o ironie podpierasz się kolesiem zatrudnionym przez mormonów w salt lake city ;P
Rzeczywiscie, masz racje. Powyzsze nie jest w zaden sposob proba obsmiania autora diety paleo.
Napisano Ponad rok temu
dlatego antylopy sa pyszne, a zaby nie.
zaby sa zajebiste chyba nigdy nie jadles dobrze zrobionych zabik udek - kurczak sie chowa
Napisano Ponad rok temu
Poważnie? Przecie nie napisałem że obśmiał dietę, wyraźnie napisałem że obśmiał "trujące nasiona".Ustalmy może fakty: nikt w tym temacie nie obśmiewa diety; jedyne co np. Mort obśmiewa to altmedowe chwyty promujące tę dietę.Poza "trującymi nasionami" które ochoczo obśmiałeś nie pojawiły się na pierwszej stronie chyba żadne powody.
Zakończmy już omawianie sposobu omawiania i zostańmy przy samej diecie i ewentualnych dowodach popierających żywienie się w ten sposób bądź zaprzeczających całemu pomysłowi.
Napisano Ponad rok temu
Od siebie dodam tylko tyle, ze to nie chodzi specjalnie o diete "paleo" - ta dieta nie rozni sie az tak bardzo od diety Kwasniewskiego, Atkinsa, to co poleca Taubes jest np. wariacja diety uzywanej w zwalczaniu nadwagi u dzieci itd. wszyscy ci ludzie postulujacy ograniczenie cukru i prduktow na bazie maki i czesci warzyw maja ten sam pomysl. Takie diety sa w obiegu chyba od 1850. sa one coraz lepiej zbadane i pojawia sie coraz wiecej publikacji mowiacych o tym, ze warto; np. rewelacyne wyniki w walce z cukrzyca.
Problemem jest co innego moim zdaniem; mianowicie jak sie przeanalizuje rozwoj trendow w zywienu w ostatnich 50 latach to widac wyraznie, ze to co nam sie kaze jesc - vide piramida zywieniowa - jest wlasciwie w interesie wszystkich tylko nie konsumenta. 2 glowne produkty eksportowe USA; kukurydza (fruktoza) i bron.
Np w UK wytyczna rzadowa jest taka, ze rodzina 2+1 powinna wydac tygodniowo na zywienie okolo 130 funtow - za ta sume NIKT w tym kraju nie jest sie w stanie wyzywic o ile nie wpierdala bialego chleba z frytkami i popija cola (tansza niz woda).
Napisano Ponad rok temu
Jak można oczekiwać, debata naukowa na stronie Hallelujah Acres zaczyna się mniej więcej tak, że narrator po krótkim podaniu definicji terminów "teoria" i "hipoteza" z zaznaczonymi kapitalikami słowami wyjaśniającymi że to taki rodzaj bullshitu, a żeby nie było wątpliwości po czyjej stronie jest prawda, wprowadza nas dalej tak: "I am so glad that what we teach here at Hallelujah Acres is based not on “hypothesis” and/or “theory,” but rather on the very Word of God."To jest debata naukowa, warto przez to przebrnac. (...)
No po prostu Prawda was wyzwoli!
Napisano Ponad rok temu
to gdzie ta debata sie odbywa nie ma znaczenia. w samej debacie nie ma slowa o bogu ani wierze. to, ze narrator to wyjasnia nie zmienia faktu, ze potem rozmawia dwoch profesorow.Jak można oczekiwać, debata naukowa na stronie Hallelujah Acres zaczyna się mniej więcej tak, że narrator po krótkim podaniu definicji terminów "teoria" i "hipoteza" z zaznaczonymi kapitalikami słowami wyjaśniającymi że to taki rodzaj bullshitu, a żeby nie było wątpliwości po czyjej stronie jest prawda, wprowadza nas dalej tak: "I am so glad that what we teach here at Hallelujah Acres is based not on “hypothesis” and/or “theory,” but rather on the very Word of God."To jest debata naukowa, warto przez to przebrnac. (...)
No po prostu Prawda was wyzwoli!
Napisano Ponad rok temu
giertych z kolei jest profesorem panśtwowym - profesorem zwyczajnym i kreacjonistą
to, ze ktoś ma przed nazwiskiem profesora, barona, biskupa nie czyni z niego autorytetu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorry nie nasza winaEkspertów nie dziwi nasz słabnący apetyt na chleb i bułki. Przegrywają konkurencję m.in. z makaronami, płatkami śniadaniowymi czy przekąskami, które są mocno reklamowane, co sprzyja ich rosnącej konsumpcji – wskazują
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem ci szczerze, ze nie chcialo mi sie szukac linka do dokladnie samej debaty, wpisalem w google - znalazlem, przewinalem kilka pierwszych stron i jak sie okazalo ze to debata ktora kiedys czytalem, tak wiec opusc 7 stron i voila.am so glad that what we teach here at Hallelujah Acres is based not on “hypothesis” and/or “theory,” but rather on the very Word of God."
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - tu masz ten sam link bez wstepu.
Ja wiem ze profesorem w USA wg. ciebie moze byc kazdy, kazdy tez moze miec doktorat wystarczy z 5 lat badan i opublikowac.
Jest to prawie tak proste jak pisanie na forum:)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - tu masz liste publikacji z jego udzialem, okolo 63, widzialem ze w kilkunastu jest jako 1 autor.
giertych z kolei jest profesorem panśtwowym - profesorem zwyczajnym i kreacjonistą
Profesorem Dendrologii. Loren Cordain ma doktorat z Exercise Physiology.
to, ze ktoś ma przed nazwiskiem profesora, barona, biskupa nie czyni z niego autorytetu
Dlatego istnieja takie rzeczy jak publikacja naukowa i cos co sie nazywa peer review.
Dalej nie wytlumaczyles sie z kretynskiego argumentu o Utah (sorry ale inaczej tego sie nie da nazwac).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zapalenie ścięgna achillesa
- Ponad rok temu
-
Skórcze porasęty
- Ponad rok temu
-
sen polifazowy
- Ponad rok temu