tyl a przod - zdrowe proporcje
Napisano Ponad rok temu
np psize sie czesto ze uszkodzenia kolan sa czestym wynikime dysporporcji meidzy czworoglowym a a dwuglowym gdzie dwuglowy jest mniej rozwiniety
to jak sie powinno cwiczyc? znajomy lekarz sportowy powieidzial mi ze dwa razy wiecej na tyl niz na przod - akutrat rozmawialismy o barku i jego zdaniem potrzeba cwiczyc dwa razy wiecej na tyl barku niz na przod aby miesnie byly zbilansowane i nie powstawaly kontuzje
opinie? ktos sie interesowal tym tematem?
Napisano Ponad rok temu
z nogami tez staram sie, zeby bylo troche wiecej hinge* niz squat. martwy, power clean, dzien dobry, GHR(!), mostek, etc
co do samego barku to staram sie robic face pull'e. i musze w koncu zaczac w domu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] robic.
*
*https://www.youtube.com/watch?v=34saz57cxjs
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że zawsze zaniedbywałem dwugłowe uda ale odkąd ćwiczę z kettlami dość dobrze mi się rozwineły. Podczas biegania przestałem czuć takie dziwne napięcie obok rzepki.
Napisano Ponad rok temu
S.O.S. z VMO to akurat nie mam problemow, jeden z widoczniejszych miesni na moich nogach. pewnie dlatego, ze mam slaba aktywacje posladkow w przysiadach i wiekszosc ciezaru bierze na siebie czworoglowy; dopiero gdzies przy 95% "omg it's gonna crash me" wlaczaja mi sie posladkowe
w ogole noge mam hmm waska patrzac z przodu, szeroka z boku. nie zglebialem, skad to sie bierze.
a technike udaje mi sie utrzymac, wiec na razie nie robie jeszcze "siadu na dzien dobry", ale masz sporo racji. w ogole musze sie na powaznie zajac posladkowymi nie dosc, ze uspione, to prawy jest o jakies (widoczne) 10-20% wiekszy/silniejszy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja przez trening nastawiony na uderzanie doprowadziłem barki do takiej dysproporcji, że głowa boczna i przednia naramiennego zaczęły wyciągać główkę kości ze stawu... medyk, który mnie badał nie mógł wyjść z podziwu, nawbijał igieł podłączył pod prąd, porozciągał, dał ćwiczenia i hula... tyle że od roku cycki mi spadły tak, że żal patrzeć, rwania i inne swingi moim hobby... nic do przodu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2x w tyg: podciaganie z obciazeniem nachwytem, na zasadzie drabiny ale zawsze w sumie 10-15 serii
2x w tyg: przysiad pelny ze sztanga trzymano wysoko na barkach 4x5, rwanie kettli 4x5-15(1 albo 2 o wadze 24 albo 32kg), wyciskanie lezac wasko 4x4, nadrzut z podrzutem z kettlem 4x5-15 (1 albo 2 kettle o wadze 24 alob 32kg)
za malo pull w stosunku do push?
Napisano Ponad rok temu
dla mnie głównym ćwiczeniem które robię na ciągnięcie jest zarzut i face pull, i nie narzekam na barki. Z tym że głównie wyciskam stojąc, a nie na ławce - tylko w okresie przed zawodami. Z tym, ze ławke mam relatywnie słabą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak więc co do Twojego pytania, to moim skromnym zdaniem, samo dołożenie wiosła KB nie wystarczy, ale zawsze to coś. Ja tam czasem bardzo lubię plecy na wyciągu robić dla odmiany (takim co się w poziomie ciągnie).
Napisano Ponad rok temu
novo, gwyn podrzucilisbyście jakieś arty o aktywacji mięśni pośladkowych najlepiej polskie ale angielskie też jakoś powoli rozszyfruje.
Z góry dzięki.
Napisano Ponad rok temu
chwyc dwa kb w jedna reke i jedziesz
novo, gwyn podrzucilisbyście jakieś arty o aktywacji mięśni pośladkowych najlepiej polskie ale angielskie też jakoś powoli rozszyfruje.
Z góry dzięki.
hip thrust? mostki generalnie?
tak mi się wydaje...
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięki.
one leg deadlift z kettlem - lepszego cwiczenia juz chyba nie ma - tylko nie mow ze nie na posladek - bo jak nie czujesz to znaczy ze zle robisz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięki.
one leg deadlift z kettlem - lepszego cwiczenia juz chyba nie ma - tylko nie mow ze nie na posladek - bo jak nie czujesz to znaczy ze zle robisz
powiem ci, ze jak robilem moj obwod jednonozny (hip thrust; box pistol; 1 leg romanian) to najbardziej czulem przy pistoletach. moze za malo wagi bralem na rumunski, ale tam duzo musialem uwagi zwracac na poyzcje bioder.
ry, po polsku ja nic nigdy nie mam bo nawet nie szukam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
mort, dzieki za jak zwykle pomocna i na temat uwage. jak to dobrze, ze dzielisz sie z nami wszystkimi swoimi przemysleniami i doswiadczeniami.