Posiłki okołotreningowe
Napisano Ponad rok temu
Przed treningiem
Węglowodany złożone (niski IG) w celu stopniowego zapewnienia energii przez cały czas treningu.
W trakcie treningu
Napój izotoniczny w celu nawodnienia i zapewnienia dodatkowych małych dawek energii przez cały trening.
Po treningu
Trochę białka i węglowodany proste (wysoki IG) w celu szybkiego uzupełnienia glikogenu w mięśniach i rozpoczęcia procesu odbudowy.
Dobrze? Źle? Dlaczego?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
słodycze odpadaja bo sa kurde niezdrowe, a nie dlatego ze maja duza zawartosc tluszczy? co zlego jest w tluszczach? przed po w trakcie treningow ? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
dokladnie.hmm,
słodycze odpadaja bo sa kurde niezdrowe, a nie dlatego ze maja duza zawartosc tluszczy? co zlego jest w tluszczach?
odpadaja, bo sa mocno przetworzone, i czy wegle czy tluszcze z nich sa chujowe i sztuczne.
tluszcze jako tako nie sa zle a nawet bardzo dobre.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
MOAR.zawsze bialko i zawsze wegle przed/po, bialko i warzywa i tluszcze kiedy indziej.
Jakie węgle przed? Ja zauważyłem, że jesli zjem dwie kromki razowego chleba z drobiową wędliną i warzywami (albo nawet z masłem orzechowym) i zaraz potem pójdę na siłownię, to mam więcej energii przez cały trening mimo np. niewyspania. Podobnie, jesli po treningu zjem sporo węglowodanów prostych o wysokim IG (np. 3 banany, a do tego jakieś orzechy tudzież serek wiejski), to dużo dłużej mogę potem chodzić bez żadnego ziewania i tracenia koncentracji, niż gdybym zjadł na przykład serki wiejskie z miodem i żurawiną.
Dalej: czy warzywa skrobiowe (ziemniami, kukurydzę) zaliczasz do kategorii "kiedy indziej", czy jednak do węgli? Ziemniaki w szczególności wcale nie mają tak znowu dużo węglowodanów (w przeciwieństwie do np. ryżu).
Napisano Ponad rok temu
tomasz, nie widze czemu by nie, "30 g of fructose and 28 g of glucose in 100 g of raisins". ale po treningu to zawsze jakies bialko.
ja teraz przed i po treningu pije szejka, to daje 3 lychy bialka i 1/2 lychy [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], i wegle tylko po to, zeby insulina sie troche bardziej ruszyla.
a rodzynki jem z orzechami jako przekaske; mieszkam jakies 2kg orzechow z 500g suszonych owocow, i sobie podjadam od czasu do czasu w ciagu dnia.
a w czasie treningu pije wode z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Napisano Ponad rok temu
Prawie wszystko co roślinne i jadalne po ugotowaniu zawiera skrobię, a cały sens procesu selekcji odmian zbóż, kukurydzy, ziemniaków etc. polegał na tym żeby skrobii było jak najwięcej.ziemniaki to skrobia, a kukurydza to zboza.
Napisano Ponad rok temu
a ze taki jest sens selekcji wcale nie znaczy, ze to ma sens wg paleo.
Napisano Ponad rok temu
zawsze bialko i zawsze wegle przed/po (treningu), bialko i warzywa i tluszcze kiedy indziej.
"30 g of fructose and 28 g of glucose in 100 g of raisins"
You have some explaining to do, young man.a rodzynki jem z orzechami jako przekaske; mieszkam jakies 2kg orzechow z 500g suszonych owocow, i sobie podjadam od czasu do czasu w ciagu dnia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu