Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wieprzowina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Wieprzowina
Czemu - pomijając fakt, że dobry stek wołowy jest zwyczajnie smaczniejszy - tak wiele diet i sportowców unika wieprzowiny? Chodzi tylko o większą zawartość tłuszczu czy jest jeszcze coś?
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Dania

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina

Czemu - pomijając fakt, że dobry stek wołowy jest zwyczajnie smaczniejszy - tak wiele diet i sportowców unika wieprzowiny? Chodzi tylko o większą zawartość tłuszczu czy jest jeszcze coś?

Podstawowy powód to to, że większość diet sportowców pochodzi z USA.
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:miasto cudow i zlodzieji

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
czytam to wpieprzajac kasze z wieprzowina w sosie ;-)
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
Ja też jakoś specjalnie nie stronię, ale generalnie jem dużo więcej wołowiny. Ponawiam pytanie, bo jest całkiem na poważne: czy wieprzowina jest gorsza jakościowo od innego mięsa, jak uważa wiele osób, i jeśli tak, to dlaczego?
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:kiedyś z O, teraz z P.
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
Nie wie, osobiście dzielę mięso na 3 rodzaje:
- kuczak
- kiełbasa
- inne

:)
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:uk
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
ja dziele mieso na:
* biega
* plywa
* fruwa
* jeszcze nie fruwa
;)
  • 0

budo_ulrich
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 320 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
bo świnie są obmierzłe ;-)
  • 0

budo_kogan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
Dokładnie, świnie nie są koszer.
  • 0

budo_mort
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1215 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina

ja dziele mieso na:

* fruwa
* jeszcze nie fruwa
;)


jajko?

...włąsnie, tez sie zastanawiałem czemu prosiaczek jest bee?

może chodzi o tłuszcz?
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na szybko.
Jak będę miał chwilę to poszukam czegoś bardziej konkretnego.
  • 0

budo_mort
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1215 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
dzięki jerzu!
a tak prywatnie to powody faworyzacji wołowiny nie sa pewnie dużo głębsze niż artykuł, ktory przywołałeś
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:uk
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
ja sie oczywiscie nie zgadzam, ze tluszcz zwierzecy jest "zly". nadmiar, zle proporcje etc sa wazniejsze. artykul pisany przez tluszczofobow ;)
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:miasto cudow i zlodzieji

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
pewnie jesli ktos smaruje chelb 2 cm warstwa masla, zre smalec, pelnotluste mleko to podstawa, jakies tluste sery topione to nie ma sie co dziwic, ze lapie cholesterol. Ja jem wieprzowine, wolowine itd. Bardzo czesto jem karkowke i jakos wszystko mam w normie. Po prostu wybieram poltlusty twarog, mleko 2%, masla wogole nie uzywam wole smarowac musztarda albo serkiem kanapkowym. Wieprzowina to bardzo dobre mieso i jakiej diety bym nie robil nie zrezygnowalbym z niej.
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
Ja jadam wieprzowinę rzadko. W knajpie owszem, ale sam sobie przygotowuję steki i gulasze wołowe oraz potrawy z kurczakiem. Nawet na grilla w lato brałem częściej stejka zamiast karkówki, mimo że ją lubię. Tymczasem tak mi się trochę zatęskniło za fajnie zamarynowaną polędwicą wieprzową, i jeśli chodzi tylko o więcej tłuszczu i mniej białka niż inne mięsa, to w dupie mam, kupuję na następnych zakupach. Zastanawiało mnie tylko, czy tam faktycznie nie ma jakiejś koncentracji niezdrowych związków, zanieczyszczeń czy czego tam jeszcze.
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
A czy to nie ma czegoś wspólnego z przyswajalnością białka mięsa białego a czerwonego?
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:miasto cudow i zlodzieji

Napisano Ponad rok temu

Re: Wieprzowina
poledwice wieprzowa rowniez mozna dostac stosunkowo chuda ;)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024