Pytania żółtodzioba o trójbój siłowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdy działa (nie na każdego tak samo). Byle co jakiś czas zmieniać system, żeby troszkę pobudzić organizm No i porządnie przejść program, a nie zmieniać zdanie w pół drogi - że o 'paralisys by analisys'.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czemu?8x3
Rippletoe mówi właściwie to samo, tyle że każe odrobinę się unosić (10 stopni ponad poziom, powiedzmy). Poza tym tutaj gość puszcza sztangę, a ja we wszystkich ćwiczeniach robię długą i wolną fazę ekscentryczną (ok. 3 sek), oczywiście po eksplozywnej koncentrycznej.
Napisano Ponad rok temu
odpowiedz:Ponawiam pytanie.
Interesuje mnie w pierwszej kolejności siła, potem masa
Jest wiele sposobów, żeby zbudować siłę - 5x5, 5x3, 5/3/1, podwójna fala, 8x2>8x3, GVT zaawansowane itd.
Każdy działa (nie na każdego tak samo). Byle co jakiś czas zmieniać system, żeby troszkę pobudzić organizm
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tyle zrozumiałem, zastanawiam się czemu ty akurat mnie polecasz 3 x 8, a innym (bodajże sheepmanowi) 5 x 5, tzn. czym się kierujesz. Tylko tym, że najważniejsza siła?
tym, ze nie ma to zadnego znaczenia a tego zakresu nie wymieniles.
rule 1: jesli pytasz sie o program, to znaczy, ze jestes na tyle niezaawansowany, ze cokolwiek robione intensywnie da efekty.
Napisano Ponad rok temu
Rippletoe mówi właściwie to samo, tyle że każe odrobinę się unosić (10 stopni ponad poziom, powiedzmy). Poza tym tutaj gość puszcza sztangę, a ja we wszystkich ćwiczeniach robię długą i wolną fazę ekscentryczną (ok. 3 sek), oczywiście po eksplozywnej koncentrycznej.
co do wykonania wiosłowania, oczywiście ile osób tyle opinii, ale ja osobiście uważam że wszystkie ćwiczenia "pull" powinno się robić z przytrzymaniem na górze (lub w pozycji napiętej) i z fazą ekscentryczną pod kontrolą, powolną.
Można to uzasadnić (za Thibaudeau) tym, że mięśnie w tylnej części tułowia służyły człowiekowi do: noszenia ciężkich rzeczy, spierdalania na drzewo przed drapieżcą i utrzymania się tam, innych wspinaczek itp. Są to wysiłki generalnie statyczne, wymagające siły izometrycznej i stałego napięcia mięśni, dlatego też te partie będą najlepiej reagować na takie bodźce (może wyłączjąc kaptury, ale to nie jestem pewny - imo można je ćwiczyć i tak, i tak).
Tak to sobie wykoncypowuję po przeczytaniu prac mądrzejszych i silniejszych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
można przyjąć że podrzut siłowy ( z małym podsiadem ) jest równie rozwijającym ćwiczeniem na barki jak push press i żołnierskie?szczególnie chodzi mi o podrzut jednorącz hantlą
w sumie tak:D
Napisano Ponad rok temu
We Wrocławiu z całego serca polecam treningi z Mateuszem. Nie ma lepszego trenera w tym mieście od sportów siłowych.
Więcej na jego temat [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]