Rozciąganie i ćwiczenia pod plecy.
Napisano Ponad rok temu
Mam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], w odcinku lędźwiowym kręgosłupa oraz małą skoliozę. Oznacza to (mocne) bóle gdy przewieję sobie mokre plecy, oraz od czasu do czasu słabsze bóle (a czasami jest on spowodowany wysiłkiem fizycznym, w zgiętej pozycji np. kopanie rowu, a czasami nie występuje bez powodu).
pytanie:
Jakie dobrać sobie rozciąganie (i ćwiczenia) aby rozciągnąć sobie ciało w tych okolicach.
Dodam jeszcze, że troszkę biegam (pare razy w tyg. po kilka km), ale oprócz tego niczego nie ćwiczę. Za to dużo pracuję na komputerze (jako student infy.).
dodatkowe info:
Większość porad zakłada, że rozciąganie poprzedzi i zakończy właściwy trening. Co zrobić gdy nie chcę niczego trenować (albo jak wpleść kompleksowe rozciąganie w bieganie?). Zauważyłem dużą (nieproporcjonalną do reszty ciała) sztywność w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, która może wynikać z tego, że gdy mnie bolą plecy postawa na baczność to jedyna pozycja zmniejszająca ból. Jednak "rozruszanie" pleców zmniejsza intensywność bólu w ogólnym rozrachunku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli nie chcesz niczego trenować, to trudno ci będzie znaleźć kogoś kto cię nauczy rozciągać się.Co zrobić gdy nie chcę niczego trenować (albo jak wpleść kompleksowe rozciąganie w bieganie?).
Najłatwiej nauczyć się rozciągania na zajęciach jogi, np. duża część treningu Hatha Jogi dla początkujących to dokładne metodyczne rozciąganie z omówieniem co jak i po co się robi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
idż do dobrego rehabilitanta prywatnie to musza byc dobrze dobrane cwiczenia bo sobie krzywdę zrobisz
Byłem parę razy w sanatorium i było widać tego efekty
Niestety było to dawno temu, a byłem młody (podstawówka/początek gim.) i głupi więc nie chciało mi się w domu wykonywać tych ćwiczeń.
Za to raz ćwiczyłem na w-fie i jak się nauczyciel wkurzył to zrobił taką przeprawę, że mnie przez cały dzień bolały plecy (zrobił za słabą rozgrzewkę, szczególnie jak na wycisk jak później zapodał).
Przez jakiś czas miałem też w miejscowości sekcję kungfu (chyba rok) i nigdy mnie plecy po treningach nie bolały, ale to też dawno było więc niespecjalnie pamiętam ćwiczenia.
Wniosek z tego jest taki, że rozciągać się mogę, tylko muszę szczególnie zwracać uwagę na rozgrzewkę oraz abym nie przesadził z obciążaniem pleców.
Stąd moje pytanie, jak ćwiczyć kiedy chodzi mi tylko o gibkość.
PS prywatny rehabilitant brzmi drogo :wink:
Napisano Ponad rok temu
Idź kurwa do lekarza/rehabilitanta czy kogo tam, kto Cię przebada i dobierze stosowne ćwiczenia. Stosowanie się do internetowych porad przy takiej chorobie to jak proszenie się o kalectwo.
Napisano Ponad rok temu
PS prywatny rehabilitant brzmi drogo :wink:
Zależy co rozumiesz przez "drogo".
W takim [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], które polecam, bo są fachowcami płacisz najpierw za wizytę u lekarza, a potem za każde zajęcia.
Wizyta jest najdroższa (najlepiej weź na nią już RTG, bo bez sensu zapłacić tylko po to, żeby dostać skierowania).
Idziesz do rehabilitanta, ćwiczysz z nim przez godzinę, a potem on pokaże Ci ćwiczenia do robienia w domu. Następnym razem możesz go zobaczyć za dwa tygodnie, czy dłużej jeżeli masz opcję very-low-budget. Ale musisz to robić, pod okiem specjalisty.
Polecam też jogę na rozciągnięcie, ale musisz znaleźć szkołę gdzie przed zajęciami porozmawiasz z trenerem o swoim przypadku i musi znać sprawę.
Czy drogo? Zdrowie jest tego warte.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zresztą dobrzy rehabilitanci potrafia postawić trafna diagnoze, bo maja doświadczenie w leczeniu schorzeń czego nie maja lekarze
tym bardziej że wiesz co masz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mojemu braciszkowi wyszło na badaniach po 25 roku życia, że ma zmiany świadczace o tej chorobie
tak naprawdę po ok dwudziestym roku życie to tej choroby juz nie ma tylko dokuczają zmiany zwyrodneiniowe zdeformowanego ta choroba kręgosłupa- blizny wyrostki i inne osteofity spowodowane tym, że od czasu choroby kręgosłup pracuje niefizjologicznie i się ściera
wszelkie leczenie po tym okresie mija się z celem
nalezy zapewnić kręgosłupowi umiarkowany i wszechstronny ruch bez przeciązeń aby zachować ruchomosć w stawach kręgosłupa i zbudować gorset miesniowy
ale nie wolno przeciążać!
ponieważm nie nawala kręgosłup już od miesiąca ( jestemjuż po 30 ce) to w przyszłym tygodniu mam usg i rtg- i istnieje duze prawdopodobieństwo, że mam to samo
więc napisze co i jak :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chłopie nie pisz takich bzdur że leczenie mija się z celem.tak naprawdę po ok dwudziestym roku życie to tej choroby juz nie ma tylko dokuczają zmiany zwyrodneiniowe zdeformowanego ta choroba kręgosłupa- blizny wyrostki i inne osteofity spowodowane tym, że od czasu choroby kręgosłup pracuje niefizjologicznie i się ściera
wszelkie leczenie po tym okresie mija się z celem
w każdym wieku można leczyć i ma to sens i to zwłaszcza w przypadku zmian zwyrodnieniowych
ale jak autorowi tematu zal 80 zł na swoją sprawność fizyczna a byc może przyszłe kalectwo to ja tego nie rozumiem
Napisano Ponad rok temu
zmian zwyrodneiniowych w tej chorobie nie da się wyleczyć- zużyte powierzchnie międzykręgowe sie nie odbudowują- to fakt powszechnie znany i powtarzany do znudzenia przez ortopedów
mozna jedynie stosować rozsadne ćwiczenia i prepraty, które zahamuja dalsze zwyrodnienie (ale nie cofną zmian) i zmniejszą nacisk zdeformowanych struktur na rdzeń kręgowy i nerwy
Napisano Ponad rok temu
Twoja wiedza ogranicza się do wiedzy lekarza, ale dlatego pisze autorowi żeby szedł do rehabilitanta a nie lekarza.
Napisano Ponad rok temu
No niewesolo. Ale chyba nie powiesz mi, ze lekarz bez zdjecia RTG wymyslil sobie chorobe Scheuermanna? Proponuje to dokladnie sprawdzic, bo to dosc powazna choroba a bol moze byc wynikiem przeroznych zmian.
Konieczie musisz wiedziec jak zaawansowana jest. Posluchaj- nie bierz sie za zadne ciezary. Mowie powaznie. Nie wiadomo jak duze sklinowacenia kregow sa u Ciebie (o ile w ogole, bo bol moze byc wynikiem przeciazen). Wez to lepiej zbadaj. Jesli faktycznie to ta choroba (okreslana takze mianem kifozy wieku dojrzewania) to nie ma zartow. Zmiany moga byc powazne.
Choroba generalnie polega na tym, ze nastepuje martwica plytek granicznych- powstaja w nich ubytki. W rezultacie mamy do czynienia z wpukleniem zawartosci krazkow miedzykregowych do masy kostnej trzonow. Jako, ze statycznie trzony najbardziej obciazone sa po stronie brzusznej bo tam nastepuje ich najwieksze znieksztalcenie. W rezultacie zyskuja ksztalt klina. Oczywiscie jest to prosta droga do polebionej kifozy. Dodatkowo moga pojawic sie tzw. guzki Schmorla.
Choroba zatrzyma sie w wieku 21-23 lat, kiedy zakonczy sie kostnienie. W leczeniu powinno uwzgledniac sie spora ilosc lezenia. Czasem nawet stosuje sie unieruchomienia, np. w ramie Whitmana czy w lozku gipsowym.
Nie mozesz cwiczyc z ciezarami z prostej przyczyny: jesli utrwali Ci sie znieksztalcenie kosci, to juz nic z tym nie zrobisz. Nie pomagaj wiec chorobie...
Zycze powrotu do zdrowia i rozwagi. Bedzie dobrze. Trzymaj sie.
Napisano Ponad rok temu
wstęp:
Mam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], w odcinku lędźwiowym kręgosłupa oraz małą skoliozę.
Zagadaj do mnie na gg ... tez przechodziłem Schaeuermanna i do dzisiaj odczuwam tego skutki i kilka innych fajnych rzeczy ... zagadaj do mnie na gg pogadamy w sprawie ćwiczen itd
btw. guzki Schmorla wystepuja zarówno w przypadku Schaeuermanna jak i zmian przeciążeniowych kręgosłupa na wskutek treningu\pracy itd ...
gg: 2820096