Inne sposoby niż aeroby
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem do walki trzeba robić wszystko. I wysoka intensywność, i typowe lekkie cardio. Oczywiście większy nacisk powinien być położony na to pierwsze, ale właśnie basen czy jogging raz-dwa razy w tygodniu w niczym nie zaszkodzą a pewnie pomogą. Trzeba być wszechstronnym.
Ja akurat SW nie trenuję tymczasowo, skupiam się na trójboju, ale żeby nie zostać zasiedziałym pokrakiem codziennie robię sobie lekki obwód z ciężarem ciała albo szybki spacer, co jakiś czas pobiegam szybciej - tylko tyle, prosta sprawa, poruszać się wypada, a poza tym lato idzie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tabata to już dla mocno zaawansowanych, ale tu się pojawia pytanie: czy aby na pewno interwały, czy np. skupić się tylko i wyłącznie na sprintach (w przypadku biegania)? Trzecia opcja mi się najbardziej podoba, niestety póki co nie wchodzi w grę.Interwaly, tabata? Dużo sparingow?
Napisano Ponad rok temu
Zaleznie czy celem jest poprawa wytrzymałości/ kondycji czy spalanie tkanki tluszczowej trzeba troche trening zmodyfikować. Cardio jak robic chyba kazdy wie tak ogolnie 65% - 80% HR, powyżej 30 minut.
co do interwałów to spotkałem sie miedzy innymi z takim podziałem:
- wydolność/kondycja – 30s-60s / 1min – 1,5 min odpoczynku
- spalanie tkanki tluszczowej – 3min intensywnego wysiłku / 2 minuty mała intensywność
No i interwały to moze byc wszystko. Mozesz biegać, pływać, robic sprawle, jakies inne złożone ćwiczenia, cokolwiek.
W tym wszystkim wazne jest to zeby miec jakis plan. Kluczowe jest zwiekszanie intensywnosci, bo do wszystkiego sie nasze ciało przyzwyczaja. No i tu znowu jest miejsce na duża kreatywność.
Mozna dochodzic do jakiegos okreslonego tetna ( z pulsometrem), mozna zwiekszac długosć odcinkow pracy, albo całego treningu, mozna zwiekszac czestotliwosc treningu.
Ważne zeby nasze ciało nie przyzywczailo sie do jednej intensywnosci bo i progresu nie bedzie.
Aha no i to pod co ćwiczymy... jak pod uderzane to tez troche inaczej niz pod parter. a jak walka na ktora sie szykujemy bedzie trwała 3 razy 5 minut to inaczej niż 5 rund po 3 minuty.
czyli najwazniejsze sa cele :-) no i nie mozemy byc caly rok w szczytowej formie. trzeba miec jakis deadline, zeby sie do niego przygotować. nie mozna caly czas zwiekszac intensywnosci bo sie zajedziemy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja przypominam, że jeśli trenujesz na niskiej intensywności to mięsień się szybciej regeneruje. Dlatego jeśli masz dużą intensywność treningu to chyba jednak warto i żadne hitsy ani tabaty tego nie zastąpią.
Ja kiedys myslalem ze tlenowka nie jest mi potrzebna. Dopiero jak trafilem do trenera ktory nam kazal biegac i musialem zaczac to robic to poczulem poprawe, moze jest to kwestia uzupelnienia braku w wydolnosci tlenowej a moze kwestia wlasnie tego ze w czasie biegania takiego 40 minutowego na srednim tempie polepszal mi sie przeplyw krwi i szybciej sie cialo regenerowało miedzy treningami i mialem na nich dzieki temu wiecej energi. Na poczatku nawet dzieki temu polubilem bieganie ale teraz znowu mam z nim problemy, po 10 minutach juz mi sie nudzi i bym chetnie wrocil do domu.