A co to jest PZKK?
Polskie Zrzeszenie Karate Kyokushin, zalozone przez kluby, ktore odeszly od Drewniaka do Shinkyokushin [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Sa w nim zrzeszeni takze Branch Chief z Shin.
Napisano Ponad rok temu
A co to jest PZKK?
Napisano Ponad rok temu
Znam historię ta pisaną i nie pisaną. Wiem że, Oyama dążył do takiej formuły walki jak mniej więcej mma...
... Narzeka się na te kluby, że nie robią prawdziwego karate, że lajty, że kata bez pojęcia. Jest jednak popyt na taki rodzaj kjokuszynu....i jest podaż. Na pewno nie jeden już wyrósł z takiego klubu na fajtera. Nawet może przejął go sei-budokai. Osobiście jestem zaangażowany w prowadzenie takiego kjokuszynu. Może nie zjawi się żaden wymiatacz ale mam tą satysfakcję ,że muszę jechać na trening, że muszę coś zrobić żeby tym maluchom zaimponować, że w końcu sami odkrywają pewne "prawdy" kumite, że zadają mi dużo pytań na temat kata i muszę coś wyjaśniać , zahaczę tez coś na temat życia a nawet sam się od nich jeszcze uczę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem Ci którzy mieli ciśnienie na dany właśnie zostali usunięciu z PFKK. Co w takim razie sugerujesz?Shin w takim razie urośnie na potęgę w Polsce. Czy tylko zdoła zaspokoić ciśnienie na dany, bo na BC już chyba tak. Jeremicz pewnie zostanie następnym
Napisano Ponad rok temu
Kluby z POS w znakomitej większości należą do PZK. Mój nie należy na razie...ale nie wykluczam. :-)Pomijając te oczywiste rozważania nie na temat 8) już chyba wiem o co chodzi z tym POS i PZKK. Otóż Kluby z POS nie należą do PZKarate, natomiast te z PZKK są członkami PZKarate.
Generalnie kluby z PZKK mogą startować w MP i makroregionów, chociaż ostatnio wykazali się absencją na tych ostatnich. Taka zjednoczona opozycja wobec Drewniaka. Jeśli były kan przystąpi do POS to i tak nie wzmocnią tej opozycji w PZKarate. Shin w takim razie urośnie na potęgę w Polsce. Czy tylko zdoła zaspokoić ciśnienie na dany, bo na BC już chyba tak. Jeremicz pewnie zostanie następnym. Ciekawe jest to, że Midori też jest jeszcze shihanem 6 dan. Kto mu nada 7? No właśnie jak to wygląda z czołowymi postaciami różnych IKO? Kto nadawał im stopnie? Matsui od kogo dostał swój certyfikat? Royama? Midori? Arneil?
Napisano Ponad rok temu
No i właśnie co złego w tym, że mieli "ciśnienie"? Przecież to jest tak proste, że człowiek w piramidzie potrzeb na samym szczycie chce być uznawanym. Po to haruje, ileś tam lat, żeby coś osiągnąć. Dzięki temu doszło do tego rozłamu w kyokushin. Próbuję jakoś przewidzieć przyszłość na podstawie tego co było i co jest. Nic więcej. Nie ganię nikogo za rozłamy, połączenia, tworzenia nowych związków itd itp. Np. nie spodziewałem się takiego ruchu w kan. Byłem pewien, że scena kyokushin jest już poukładana. Kan postrzegałem jako swoistą fortecę zaufania międzyklubowego. Poniekąd jest dalej.Z tego co wiem Ci którzy mieli ciśnienie na dany właśnie zostali usunięciu z PFKK. Co w takim razie sugerujesz?Shin w takim razie urośnie na potęgę w Polsce. Czy tylko zdoła zaspokoić ciśnienie na dany, bo na BC już chyba tak. Jeremicz pewnie zostanie następnym
Napisano Ponad rok temu
Kluby z POS w znakomitej większości należą do PZK. Mój nie należy na razie...ale nie wykluczam. :-)
Napisano Ponad rok temu
W sytuacji systemu politycznego z jakim mamy do czynienia w Polsce czyli socjalizmu jewropejskiego , :twisted: przynależność do związków jest konieczna jeśli kluby chcą mieć podkładkę pod dotację itp. w urzędach gminy, miasta. Pomijam dotację dla zawodników z PZK. W kapitaliźmie nie ma pojęcia dotacja i odmiany tego słowa.Jest czysty zysk z racji inwestycji w zawodnika i jego gaża (w socjalu nazywa się to stypendium). Normalni nie chcą się bawić w politykę, a taka jest w PZK i wolą być niezależni. Racjonaliści natomiast dostrzegają profity z przynależności do PZK. Z tego co zauważyłem trzeba tam mieć mentalność kacyka aby móc jakoś współistnieć z pozostałymi. Tylko czy to ma coś wspólnego jeszcze z karate? Jest to obszar w jakim przyszło rozwijać się tej sztuce/sportowi(niepotrzebne skreśl).
Kluby z POS w znakomitej większości należą do PZK. Mój nie należy na razie...ale nie wykluczam. :-)
nie ma sie czym chwalic. przynaleznosc do PZK to jest jak bycie czlonkiem ZBOWiD -u. Aplikowanie zeby byc w tej organizacji to chec przejscia na emeryture albo do historii.
Napisano Ponad rok temu
W sytuacji systemu politycznego z jakim mamy do czynienia w Polsce czyli socjalizmu jewropejskiego , :twisted: przynależność do związków jest konieczna jeśli kluby chcą mieć podkładkę pod dotację itp. w urzędach gminy, miasta. Pomijam dotację dla zawodników z PZK. W kapitaliźmie nie ma pojęcia dotacja i odmiany tego słowa.Jest czysty zysk z racji inwestycji w zawodnika i jego gaża (w socjalu nazywa się to stypendium). Normalni nie chcą się bawić w politykę, a taka jest w PZK i wolą być niezależni. Racjonaliści natomiast dostrzegają profity z przynależności do PZK. Z tego co zauważyłem trzeba tam mieć mentalność kacyka aby móc jakoś współistnieć z pozostałymi. Tylko czy to ma coś wspólnego jeszcze z karate? Jest to obszar w jakim przyszło rozwijać się tej sztuce/sportowi(niepotrzebne skreśl).
Napisano Ponad rok temu
Wyborowa weszła niedawno nowa ustawa o sporcie, w której jedynie kluby zrzeszone w Polskich Związkach Sportowych mają pewne możliwości. Nie będę wchodził w szczegóły bo mi się nie chce ;-) ale...uważam, że skoro moi koledzy widzą sens bycia w PZK mają do tego prawo.
nie ma sie czym chwalic. przynaleznosc do PZK to jest jak bycie czlonkiem ZBOWiD -u. Aplikowanie zeby byc w tej organizacji to chec przejscia na emeryture albo do historii.
Napisano Ponad rok temu
Wyborowa weszła niedawno nowa ustawa o sporcie, w której jedynie kluby zrzeszone w Polskich Związkach Sportowych mają pewne możliwości. Nie będę wchodził w szczegóły bo mi się nie chce ;-) ale...uważam, że skoro moi koledzy widzą sens bycia w PZK mają do tego prawo.
Puciu jaki jest sens dwóch organizacji shinkyokushin?
Temat prosty jest jedna "stara" organizacja shinkyokushin POS i organizacja kyokushin, w której skupieni są nowi BC shinkyokushin PZKK. PZKK powstała zanim kluby przeszły do WKO Shinkyokushinkai, więc....o co ci chodzi? Gdzie widzisz problem?
Dwie organizacje będą istnieć dopóki nie powstanie jedna wspólna organizacja stylowa shinkyokushin, nad którą prace są podobno bardzo zaawansowane. Nie wiem jak bardzo bo w niej bezpośrednio nie uczestniczę.
Dla mnie szczerze mówiąc może zostać jak jest, bo BC współpracują, shin jak widzicie rozwija się prężnie, ludzie mają szanse rozwoju i w sumie o to chodzi.
Trochę może w tej chwili za dużo w tym sportu jak dla mnie ale wiem, że i nie sportowcy już niebawem będą mogli rozwijać tu swoje karate.
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowych, wspaniałych i rodzinnych Świąt. :-D
OSU!
Napisano Ponad rok temu
A jakie poszły? Jeśli jakieś poszły ...Ja chce zobaczyc jak sie "ukladac sie bedzie wspolpraca" Jeremicza z np. Borowcem, gdzie wiadomo jakie teksty poszly w eter jak Jeremicz odchodzil od Drewniaka. To jest jeden z powodow dla ktorych nie ma Jeremicza z Borowcem pod jednym parasolem w tej chwili.
A nie bierzesz pod uwagę tego, że w momencie pisania to było aktualne a teraz tym bardziej? Bo ja właśnie tak to odbieram.Cytat z ksiazki Jeremicza na ta okazje - str.201 - ... jedna z glownych zasad, na ktorych opiera sie nowa organizacja, jest ponowne postawienie czlowieka w centrum zainteresowania...
od trzech tygodni juz niestety nieaktualne ...
Wiec mnie sie nasuwa prosty wniosek, albo bullsit byl w ksiazce, albo jest teraz.
Napisano Ponad rok temu
A jakie poszły? Jeśli jakieś poszły ...Ja chce zobaczyc jak sie "ukladac sie bedzie wspolpraca" Jeremicza z np. Borowcem, gdzie wiadomo jakie teksty poszly w eter jak Jeremicz odchodzil od Drewniaka. To jest jeden z powodow dla ktorych nie ma Jeremicza z Borowcem pod jednym parasolem w tej chwili.
A nie bierzesz pod uwagę tego, że w momencie pisania to było aktualne a teraz tym bardziej? Bo ja właśnie tak to odbieram.Cytat z ksiazki Jeremicza na ta okazje - str.201 - ... jedna z glownych zasad, na ktorych opiera sie nowa organizacja, jest ponowne postawienie czlowieka w centrum zainteresowania...
od trzech tygodni juz niestety nieaktualne ...
Wiec mnie sie nasuwa prosty wniosek, albo bullsit byl w ksiazce, albo jest teraz.
Napisano Ponad rok temu
Chyba za bardzo skupiasz się na analizowaniu kto do kogo pasuje a kto nie. Po co to wszystko?poszly teksty zwierajace drewniakowskie szeregi, polegajace na wieszaniu psow na Royamie i tych ktorzy do niego odeszli. Proste. Ten sam set up ktory w 1994 roku mnie dotyczyl. Shihan Jeremicz byl jedynym ktory do tego nie dolaczyl.
Napisano Ponad rok temu
Chyba za bardzo skupiasz się na analizowaniu kto do kogo pasuje a kto nie. Po co to wszystko?poszly teksty zwierajace drewniakowskie szeregi, polegajace na wieszaniu psow na Royamie i tych ktorzy do niego odeszli. Proste. Ten sam set up ktory w 1994 roku mnie dotyczyl. Shihan Jeremicz byl jedynym ktory do tego nie dolaczyl.
Napisano Ponad rok temu
Musza padac jakies argumenty, uzasadnienia - dlaczego np. Shin a nie Olejnik-ryu lub cokolwiek innego. Dlaczego KAN jest historia i dlaczego przyszlosc to SHIN?
Napisano Ponad rok temu
Musza padac jakies argumenty, uzasadnienia - dlaczego np. Shin a nie Olejnik-ryu lub cokolwiek innego. Dlaczego KAN jest historia i dlaczego przyszlosc to SHIN?
bo widzisz głupkowi będziesz tłumaczył i tak nie zakmini, a kumaty który ma jako takie rozeznanie w temacie wie dlaczego nie Olejnik czy IFK
Napisano Ponad rok temu
tak jak napisalem, shin jest dla ludzi z KAN druga w kolejnosci opcja. historie mozna tworzyc ale nie da sie jej zmienic.
Napisano Ponad rok temu
tak jak napisalem, shin jest dla ludzi z KAN druga w kolejnosci opcja. historie mozna tworzyc ale nie da sie jej zmienic.
A jak jest w Twoim mniemaniu pierwsza, która nie został wybrana?
0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu